دوشنبه ۹ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۱
آغداشلو: آیت‌اللهی هنرمند مهم دو جهان شرق و غرب است

آیدین آغداشلو در آیین بزرگداشت حبیب‌الله آیت‌اللهی، هنرمند، مدرس و مترجم حوزه‌های هنر و زیبایی‌شناسی، با اشاره به ارزش‌های آثار هنری و پژوهشی این هنرمند پیشکسوت گفت که آیت‌اللهی همان‌قدر که در موطن خود شهره است و دانش والایی در زمینه سنت ایرانی و اسلامی دارد، در هنر غربی نیز صاحب جایگاه بزرگی است. او را می‌توان هنرمند مهم هر دو جهان شرق و غرب نامید.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین بزرگداشت یک عمر فعالیت و دستاورد هنری و پژوهشی حبیب‌الله آیت‌اللهی، عضو پیوسته فرهنگستان هنر، عصر دیروز یکشنبه، هشتم دی (1392) با حضور و سخنرانی آیدین آغداشلو، نقاش و هنرشناس بین‌المللی ایران به همراه دیگر هنرمندان و برخی مسوولان فرهنگی برگزار شد. 

آغداشلو در این مراسم گفت: هنوز قدر هنرمند و محقق بزرگی چون حبیب‌الله آیت‌اللهی آن‌چنان که باید شناخته نشده است، اما باکی نیست چرا که اثر هنرمندان بزرگ در طول زمان باقی خواهد ماند. 

وی افزود: ویژگی مهم استادم آیت‌اللهی، دو جهانی بودن است؛ یعنی ایشان همان‌قدر که در موطن خود برجسته و شهیر است، نسبت به جهان غرب و تحولات هنری آن نیز بی‌تفاوت نیست و در واقع در هنر آن‌جا نیز صاحب مقام استادی است. بر این اساس باید گفت که آیت‌اللهی هنرمند برجسته هر دو جهان شرق و غرب است. 

این هنرمند در ادامه با اشاره به آرزوی خود در رابطه با دو جهانی شدن هنرمندان بزرگ ایران، گفت: پیش از انقلاب، تحولات هنر غرب بر محافل هنری ما حاکم بود و ما ناچار به تقلید محض بودیم. پس از انقلاب نیز نسبت به جهان بی‌تفاوت شدیم و هر آن‌چه را که از جایی غیر از سنت ما برمی‌آمد، با یک برچسب از خود دور می‌کردیم. آیت‌اللهی یکی از معدود هنرمندانی بود که وارد این افراط و تفریط‌ها نشد. 

آغداشلو همچنین با اشاره به دانش بسیار آیت‌اللهی نسبت به هنر غرب، گفت: این متفکر بزرگ به همه ما هشدار داد که نسبت به سنت هنری خود بی‌توجه بوده‌ایم و باید این سنت‌ها را در کنار آموزه‌های غربی داشته باشیم. استاد خود هنوز نیز این الگوی دو جهانی بودن را که بر مبنای ایمان و خِرَد است، در خود دارد و من نیز از این بابت وامدار استاد آیت‌اللهی هستم. 

آغداشلو در پایان گفت: آیت‌اللهی انسانی متفکر و فرهیخته به معنای درست کلمه است. او با هندسه زیبایی که در آثارش خلق کرد، دریچه‌ای جدید را برای هنر اسلامی باز کرد.

همچنین محمدعلی رجبی نیز در بخشی از سخنرانی خود در این آیین بزرگداشت به رابطه استاد – شاگردی در آموزش هنر در طول تاریخ فرهنگ و تمدن جهان اسلام اشاره کرد و گفت: رابطه استاد و شاگردی در فرهنگ اسلامی ما داستان دل انگیزی دارد. خود من یکی از شاگردان نزدیک استاد آیت‌اللهی هستم و هرآن‌چه که دارم از لطف ایشان است. 

وی افزود: استاد آیت‌اللهی هیچگاه شاگردانش را فراموش نکرده و نمی‌کند و همیشه در حال علم آموزی به آنان است. ایشان هم‌اکنون برای شاگردان خاصش معارف را نیز تدریس می‌کند. البته همه دانشجویان امکان بهره‌گیری از این دروس را ندارند و تنها کسانی که مراتبی را طی کنند، حق شرکت در دروس معارف ایشان را خواهند داشت. 

محمدحسین حلیمی، نویسنده کتاب «زیبایی‌شناسی خط در مسجد جامع اصفهان» سخنرانی خود را با ذکر خاطراتی از آیت‌اللهی شروع کرد و گفت: استاد آیت‌اللهی در بنیانگذاری بیشتر دانشکده‌های هنری در تمام سطح کشور، به ویژه پس از انقلاب اسلامی، نقش ویژه‌ای داشته است و از این نظر حق بزرگی بر جریان‌های آموزش آکادمیک هنر در ایران دارد. 

وی افزود: بن‌مایه تفکر هنری آیت‌اللهی بر بینش اسلامی استوار است. یکی دیگر از ستون‌های استوار ایشان در آثار نقاشی‌اش، هویت و سنت ایرانی است. ایشان حتی آثار مدرنیستی خود را نیز با تکیه بر سنت و هویت ایرانی و اسلامی خلق کرده است. 

حلیمی همچنین به برخی از ترجمه‌های آیت‌اللهی اشاره کرد و گفت: آیت‌اللهی در حدود 45 سال پیش کتاب مهم «معنویت در هنر» اثر واسیلی کاندینسکی، هنرمند نقاش مدرن را ترجمه و منتشر کرد. ایشان با توجه به این‌که علم و عمل را با هم دارند، توانسته‌اند در زمینه انواع هنرهای سنتی و همچنین مباحث حکمت هنر اسلامی، سرآمد همگان باشند. 

معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر نیز در این مراسم، قطعه شعری را که در وصف تفکر و هنر دکتر آیت‌اللهی سروده بود، برای مخاطبان قرائت کرد. 

در ادامه از سوی معلم دامغانی، ریاست فرهنگستان هنر، علیرضا اسماعیلی، معاونت پژوهشی و مدیر انتشارات فرهنگستان هنر، علی‌اصغر شیرازی، رییس دانشکده هنر دانشگاه شاهد و بانک پاسارگاد، لوح‌های یادبود و هدایایی به استاد آیت‌اللهی اهدا شد. 

همچنین لوح یابود و هدیه‌ای نیز از طرف علی مرادخانی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز لوح یادبود و هدیه‌ای به آیت اللهی اهدا شد. 

در پایان مراسم نیز نمایشگاه آثار نقاشی آیت‌اللهی به همراه کتاب‌های ترجمه و تالیفی او و همچنین نسخه‌های اصلی پایان‌نامه‌هایی که این مدرس پیشکسوت هنر در دانشکده‌های مختلف هنری راهنمایی کرد، افتتاح شد. 

جلال شباهنگی، عضو پیوسته فرهنگستان هنر، محمدحسین حلیمی، هنرمند پیشکسوت و عضو هیات علمی دانشگاه تهران، محمدعلی رجبی، نقاش و عضو هیات علمی دانشگاه شاهد، محمدابراهیم جعفری، نقاش، علیرضا اسماعیلی، معاون پژوهشی و مدیر انتشارات فرهنگستان هنر از حاضران این نشست بودند.

همچنین در این آیین بزرگداشت هنرمندان، محققان و چهره‌های سرشناسی چون جهانگیر الماسی، بازیگر، کارگردان و عضو پیوسته فرهنگستان هنر، فوآد نجم‌الدین، پژوهشگر حوزه‌های هنر و زیبایی‌شناسی و عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و هنر، ناهید عبدی، عضو هیات علمی پژوهشکده هنرِ فرهنگستان هنر، حبیب‌الله صادقی، نقاش و عضو هیات علمی دانشگاه شاهد، مصطفی رستمی، محقق هنرهای سنتی و عضو هیات علمی دانشگاه مازندران، زهرا رهبرنیا، محقق و مدرس دانشگاه الزهرا، سجاد باغبان ماهر، محقق و مدرس هنر در دانشگاه تبریز، محمد خزایی، سردبیر نشریه «کتاب ماه هنر» و تنی چند دیگر نیز در میان مخاطبان حضور داشتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط