نویسنده کتاب «بمبی در کابین» درباره دیگر اهداف تالیف کتاب افزود: گردآوری و مستندسازی سانحههای نیروی هوایی در پیش و پس از انقلاب اسلامی میتواند به عنوان مرجعی معتبر برای استفاده محققان، پژوهشگران، علاقهمندان، دانشجویان خلبانی دانشگاه علوم و فنون شهید ستاری، کارکنان و خدمه پروازی و تعمیر و نگهداری و علاقمندان فنون هوانوردی... مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، «مردان آسمان» به گونهای در حال تالیف است که با مطالعه تجربههای خلبانان شهید، بتوان در آینده از بروز سانحههای دیگر هوایی پیشگیری موثری انجام داد.
قاضی میرسعید، بروز سانحههای هوایی را امری اجتنابناپذیر دانست که دلایل بیشماری برای وقوع آنها وجود دارد و ممکن است در هر زمان، مکان و شرایطی رخ دهد و افزود: با این حال، بررسی سوانح هوایی از دیدگاه تاریخی و علمی میتواند از وقوع سوانحی که دلایل آزموده شده دارد، جلوگیری کرد.
وی با بیان اینکه در سالهای دفاع مقدس خلبانان در تنگناهای نظامی و اقتصادی بودهاند اظهار کرد: خلبان ایرانی با مشکلات کمبود قطعات هواپیما و سوختگیری هوایی نیز روبرو بوده است. با وجود این فشار مضاعف بر خلبانان در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، آنها از آسمان میهنمان پاسداری کردند تا کشتیهای تجاری که تنها با چند گره دریایی حرکت میکند، پا به پای هواپیمایی که با سرعت صوت در حرکت است بتواند در بندر امام خمینی(ره) پهلو بگیرد. رشادتهای خلبانان سبب شد که حتی یک روز صادرات و واردات کشور دچار وقفه نشود و اینها همه موضوعهایی است که دراین کتاب به آنها پرداختهام.
نویسنده کتاب «در چنگال عقاب» درباره دلیل انتخاب نام «مردان آسمان» برای کتاب در دست تالیفش گفت: این عنوان برگرفته از بخشی از سخنان شهید منصور ستاری، فرمانده شهید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به مناسبت 19 بهمن، روز نیروی هوایی در سال 1371 در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است که شهیدان نیروی هوایی را مظهری از انسانهای آسمانی دانست و گفت: «مردان آسمان، انسانهای خاصی هستند، بینش خاصی نسبت به کائنات پیدا میکنند، از آسمان به کائنات نگاه کردن، با شرایط عادی زندگی فرق دارد، اشخاص را طور دیگری بار میآورد، به نوع دیگری میتوان با خدا خلوت کرد، چقدر تفاوت بین زندگی معمولی و یک زندگی آسمانی است.»
قاضی میرسعید در پاسخ به این سوال که در نگارش کتاب چگونه وجه علمی و مستندگونه را با زندگینامه و خاطرات خلبانان شهید تلفیق کرده، گفت: کتاب «مردان آسمان» در مستندسازی به دو دوره تقسیم میشود که از نظر تاریخی، فنی و علمی انتخاب شده است. در هر یک از دورهها به زندگینامه شهدای خلبان و سوانح هواپیماها که منجر به شهادت خلبان یا خلبانان شده، پرداخته میشود. انواع برخورد موشکی، تاثیر آتشبارهای ضد هوایی دشمن، درگیری هوایی یا برخورد پرندگان به هواگردها به صورت تقویمی و به تفکیک نوع جنگنده، از آغازین روز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در 31 شهریور سال 1359 تا 31 شهریورماه سال 1367 آورده شده است. یعنی سوانح بر اساس تاریخ وقوع فهرست و گروهبندی شده است.
وی در اینباره افزود: از سوی دیگر، مستندسازی هر یک از سوانح و درج آن در کتاب در شش زیر شاخه نام عملیات، اهداف مورد نظر و نتایج عملیات، شرح ماموریت خلبان یا خلبانان و شرح سانحه، منطقه یا محل وقوع سانحه (بر اساس طول و عرض جغرافیایی)، خسارت جانی و مالی وارد شده و زندگینامه خلبان یا خلبانان طبقهبندی و ارایه میشود و در بخش پایانی هم تصاویری از نوع جنگنده مورد نظر و از خلبانان شهید آن خواهد آمد. تاکنون 65 درصد از کار پژوهش کتاب انجام شده است و پس از پایان پژوهش، مراحل تدوین به سرعت آغاز خواهد شد.
نویسنده کتاب «پرواز تا بینهایت» تالیف کتاب پژوهشی خود را زیر نظر دفتر پژوهشهای نظری و مطالعات راهبردی نهاجا (نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران) دانست و درباره منابعی که برای تالیف از آنها بهره میگیرد گفت: در تالیف کتاب از تاریخ شفاهی، مصاحبه با همرزمان خلبان، بررسی آخرین عملیاتی که منجر به شهادت خلبان و یا خلبانان شد، مصاحبه با خانواده شهدا، اسناد بهجای مانده از شهید مانند دستنوشته، وصیتنامه و اسناد معاونت عملیات و بازرسی ایمنی نهاجا و امور ایثارگران و آرشیو دبیرخانه نهاجا بهره میگیرم.
قاضی میرسعید درباره زمان انتشار کتاب «مردان آسمان» گفت: با توجه به حجم مطالب مورد نظر برای کتاب، «مردان آسمان» در چهار مجلد طراحی میشود و با توجه به گستردگی و دشواریهای کار تحقیق وپژوهش، پیشبینی میشود که در صورت فراهم شدن مقدمات کار، جلد نخست کتاب تاپایان سال جاری (1392) منتشر شود.
در چنگال عقاب (مستند دستگیری عبدالمالک ریگی)، پرواز تابینهایت (زندگینامه سرلشکر خلبان شهید عباس بابایی)، بمبی در کابین (زندگینامه سرلشکر خلبان شهید عباس دوران)، چشمی در آسمان (زندگینامه سرلشکر خلبان شهید جواد فکوری)، بربلندای سپهر (خاطرات خلبانان نیروی هوایی ارتش در سالهای دفاع مقدس)، عکس جنجال برانگیز (تحلیلی بر ساختار ارتش و علل و انگیزه بیعت تاریخی همافران نیروی هوایی با امام(ره)) و شکوه پرواز (زندگینامه سرلشکر خلبان علی اقبالی دوگاهه) آثاری است که سید حکمت قاضی میرسعید تاکنون تالیف کرده است.
نظر شما