شنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۸
«امنیت فرهنگی» به جلوگیری از آسیب‌پذیری فرهنگ می‌اندیشد

مرتضی طلایی از مولفان کتاب «امنیت فرهنگی» درباره انگیزه تالیف این اثر گفت: مقصود اصلی ما این نبود که بخواهیم فرهنگ را امنیتی کنیم بلکه می‌خواستیم با ارایه راهکارهایی از آسیب‌پذیری فرهنگ جلوگیری کنیم.-

رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره کتاب «امنیت فرهنگی» که با همکاری دکتر سعید شریفی و دکتر بدری شاه‌طالبی تالیف کرده است، عنوان کرد: همواره به این موضوع می‌اندیشیدم که چرا با وجود آموزه‌های دینی و فرهنگی‌ غنی برخی پدیده‌های اجتماعی با فرهنگ جامعه ما تطبیق ندارند؟ احساس می‌کردم جایی از کار ایراد دارد که فرهنگ و دینی که توصیه اخلاق‌مداری و رعایت حقوق دیگران را می‌کنند، در جامعه دچار چالش می‌شوند؟

وی افزود: این مساله ما را به علت‌یابی واداشت. در این بررسی‌ها به این نتیجه رسیدیم که همان‌گونه که مرزهای جغرافیایی کشورها می‌توانند مورد تهاجم و تعارض قرار گیرند، مرزهای اخلاقی و فکری، اعتقادی و فرهنگی یک کشور هم می‌توانند مورد تهدید یا تهاجم قرار گیرند. 

رییس پلیس سابق تهران بزرگ در پاسخ به این سوال که در این مسیر پژوهشی علت را تنها در عوامل خارجی یافته‌اند یا به عناصر داخلی هم پرداخته‌اند؟ اظهار کرد: خیر. همچنان که در کتاب «امنیت فرهنگی نیز عنوان شده است، نمی‌توان به شکل مطلق گفت که تنها عوامل خارجی موثر بوده‌اند بلکه ما در این تحقیق بیشتر از نظر عامل خارجی به این مبحث ورود پیدا کردیم و در بررسی‌های داخلی هم دیدیم که با وجود عناصر و مولفه‌های هم‌افزایی فراوانی که در حوزه فرهنگ داریم، متأسفانه به خوبی از آن‌ها استفاده نمی‌کنیم.

طلایی بیان کرد: در این مسیر پژوهشی به این نکته دست یافتیم که باید مقوم‌های داخلی را در کنار هم قرار دهیم تا از آن‌ها نتایج مطلوبی حاصل شود، اما عوامل خارج از مرزها نیز در پی آن هستند که ما را مورد تهاجم قرار دهند ما باید با اتحاد اجازه ندهیم بیگانگان فضای فرهنگی و امنیت فرهنگی ما را تهدید کنند. مسایل داخلی حوزه فرهنگ هم می‌توانند ناشی از کم‌کارکردهای فرهنگی، بی‌توجهی و غفلت از حوزه فرهنگ باشند و هم متاثر از عوامل بیرونی پدید آیند.

وی گفت: در این اثر با بررسی عوامل داخلی و خارجی کوشیدیم راهکارهایی که می‌توانند از تعرض بیرونی جلوگیری کنند و می‌تواند منجر به هم‌افزایی فرهنگ شوند را بررسی و عنوان کنیم. البته این اثر با وجود آن‌که در نوع خود نخستین کار پژوهشی در این حوزه به شمار می‌آید اما جای بحث، نقد و بررسی دارد و می‌تواند آغازی برای کارهای عمیق‌تر در این حوزه باشد 

طلایی تاکید کرد: با نگارش این کتاب مقصود اصلی ما در حوزه امنیت فرهنگی این نبود که بخواهیم فرهنگ را امنیتی ببینیم بلکه می‌خواستیم از آسیب‌پذیری فرهنگ جلوگیری کنیم. 

طلایی معتقد است که در حوزه امنیت فرهنگی که حوزه بی‌پایانی است، شرایط گوناگون زمانی می‌تواند نیازهایی این حوزه را تغییر دهد، بنابراین چه بسا سال دیگر نیازهای ما در حوزه امنیت فرهنگی با شرایط امروز بسیار متفاوت باشند.

مولف کتاب «امنیت فرهنگی» در پایان اعلام کرد: اکنون کتابی با نام «نظریه‌های فرهنگی» را آماده نشر دارم، البته قبلا در این زمینه کار شده است اما کوشیدم با رویکرد دیگری این اثر را تدوین کنم.

دومین چاپ کتاب «امنیت فرهنگی» را دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان به تازگی منتشر و روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط