چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۵:۲۲
مرزهای فرهنگی نیز می‌توانند مورد تهاجم و تعارض قرار بگیرد

سردار طلایی، مولف کتاب «امنیت فرهنگی» در نشست رونمایی این کتاب گفت: در این اثر در پی نگاه امنیت‌محور در حوزه فرهنگی نبودم، بلکه می‌خواستم هشدار بدهم که مرزهای فرهنگی نیز می‌توانند مورد تهاجم و تعارض قرار بگیرد. از این رو لازم است تدابیر خاصی برای آن بیندیشیم.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست رونمایی و بررسی دو کتاب «امنیت فرهنگی» و «دموکراسی محلی» که از جمله هم‌اندیشی‌های برنامه زرین قلم بود امروز چهارشنبه(25 اردیبهشت ماه) طی دو بخش مجزا با حضور مولفان اثر و منتقدان حوزه‌های علوم اجتماعی و فرهنگی در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.

در جلسه رونمایی و بررسی کتاب «امنیت فرهنگی» علاوه بر سردار دکتر مرتضی طلایی، دکتر سعید شریفی و دکتر بدری شاه طالبی، که همگی مولفان کتاب بودند، دکتر محمدحسین خوشنویس و دکتر ارسطو یاری‌حصار، عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی نیز به عنوان منتقدان اثر حضور داشتند و به دلیل جمعیت فراوان سخنران‌ها موفق شدند تنها بخشی از آرای خود را درباره این کتاب عنوان کنند.

ابتدای این برنامه محمدحسین خوشنویس، به عنوان منتقد کتاب با بیان این جمله که «سفره نقد در عرصه کتاب برچیده شده است، از این رو از دعوت در چنین جلسه‌ای بسیار متعجب شدم» گفت:‌ این نخستین باری است که در حوزه فرهنگی چنین اثری را مشاهده می‌کنیم و خوشحالم که این کتاب توانست به چاپ دوم برسد.

وی افزود: اشکالاتی در چاپ این اثر وجود دارد که حاکی از کم‌تجربگی ناشر آن است، به عنوان مثال وقتی کتاب در دست ماست لازم نیست ناشر در ابتدای آن قطع کتاب یا تعداد صفحات آن را درج کند، چون این‌ها ملموس‌اند. همچنین ناشر برای بیان شمارگان کتاب، اشتباها از واژه «جلد» استفاده کرده است.

او در ادامه جلسه با ارایه مطالبی پراکنده از تعریف‌هایی که در سراسر جهان از فرهنگ صورت می‌گیرد، به بازخوانی بخشی از کتاب «امینت فرهنگی» پرداخت.

در ادامه نشست دکتر ارسطو یاری‌حصار، عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی به عنوان دومین ناقد کتاب تعریف از فرهنگ را در شمار کارهای سهل الممتنع توصیف کرد و گفت: اهمیت فرهنگ تاحدی است که بزرگترین شهرهای مطرح جهان بیش از عوامل اقتصادی خود را از طریق فرهنگ به دنیا معرفی کرده‌اند.

وی افزود: با مطالعه این کتاب سوالات و یافته‌های فراوانی در ذهن مخاطب تداعی می‌شود؛ چنانچه بپذیریم فرهنگ عامل توسعه است، چگونه می‌توان نگاه امنیتی به آن داشت؟ همچنان که در کتاب آمده است، گروهی از محققان به آزادی فرهنگ و گروهی به کنترل آن از سوی دولت‌ها اعتقاد دارند. در چنین شرایطی این سوال مطرح می‌شود که در مقوله جهانی‌شدن، آیا طرح مساله امنیت فرهنگی به معنای محدود کردن روابط و تعاملات است یا الزاماتی را برای آن در نظر می‌گیرند؟

دکترای برنامه‌ریزی منطقه‌ای با تاکید بر این که از این جنس تالیفات در کشورما بسیار اندک‌اند، تالیف این اثر را نقطه آغاز خوبی دانست و گفت: برای دانش‌افزایی باید تمامی مباحث موافق و مخالف را عنوان و بررسی کنیم تا به نتایج مثبتی دست یابیم.

یاری‌حصار در پایان واپسین نقد خود اظهار کرد: بهتر بود این کتاب از سوی ناشران دانشگاهی منتشر می‌شد تا جای نقد بیشتری داشته باشد.(این در حالی است که این کتاب از سوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان منتشر شده بود.)

سپس سردار دکتر مرتضی طلایی به عنوان یکی از مولفان کتاب اظهار کرد: دغدغه‌ام این بود که در ذهن مخاطبان در نخستین برخود با این اثر این سوال مطرح شود که «چرا امنیت فرهنگی؟ نکند می‌خواهند فرهنگ را هم امنیتی کنند؟» در حالی که می‌خواستم بیان کنم تهاجم و حمله به کشورها تنها مورد حمله قرار دادن مرزهای جغرافیایی آن‌ها نیست بلکه در بررسی‌های دقیق‌تر درمی‌یابیم فرهنگ نیز مانند سایر مولفه‌ها می‌تواند مورد تهاجم کشورهای دیگر قرار گیرد.

وی با تاکید بر این که در کتاب «امنیت فرهنگی» در پی نگاه امنیت‌محور در حوزه فرهنگ نبوده‌ام، بیان کرد: می‌خواستم به جامعه و جوانان کشورم هشدار بدهم که مرزهای فرهنگی نیز می‌توانند مورد تهاجم قرار گیرند. این که در این تهاجم چه باید کرد موضوع اصلی این اثر را تشکیل می‌دهد.

سردار طلایی استفاده از باورهای دینی به عنوان مهم‌ترین زیربنای فرهنگ را از راهکارهای اصلی مواجهه با تهاجمات فرهنگی دانست که کتاب «امنیت فرهنگی» بر آن تاکید دارد و گفت: مردم ما باید بدانند مرزهای فرهنگی نیز مانند مرزهای جغرافیایی می‌توانند از سوی دشمنان تهدید شوند. باید برای مقابله با این تهاجم هوشیار باشیم و از تفکر، معنویت و اخلاقیات کمک بگیریم.

سپس دکتر سعید شریفی، مولف دیگر کتاب «امنیت فرهنگی» نگاه نرم به مقوله فرهنگ را از رویکردهای اصلی نگارش اثر دانست و گفت: درپی آن بودیم تا با بررسی کارکردهای گوناگون فرهنگ لزوم توجه به آن را بیان کنیم.

وی افزود: این اثر بیان می‌کند که از بعد داخلی، فرهنگ رویکردی انسجام‌گونه و خاصیتی لغزشی میان چرخ‌دنده‌های اقتصاد و سایر مولفه‌های جامعه دارد. از سوی دیگر فرهنگ قدرت انطباق‌دهی هم دارد و باید در نظر داشته باشیم فرهنگی که نتواند خود را با محیط انطباق دهد، از میان خواهد رفت.

متاسفانه به دلیل زمان کوتاه برنامه و تعدد سخنران‌ها سومین مولف کتاب که به زعم سایرین، بیشترین تلاش را در نگارش اثر داشته است، فرصتی برای سخنرانی نیافت.

در خاتمه کتاب «امنیت فرهنگی» و «دموکراسی محلی» با حضور امیر خوراکیان، رییس سازمان فرهنگی هنری شهداری تهران رونمایی شدند.

متعاقبا خبر معرفی و بررسی کتاب «دموکراسی محلی» نیز منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط