زهره ميرحسيني عضو هيات علمي گروه كتابداري و اطلاعرساني دانشگاه آزاد اسلامي است. او درباره تغيير نام رشته كتابداري به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، گفت: به هر حال اين تغيير نام بر اساس نظرات استادان اين رشته در گروه برنامهريزي كتابداري وزارت علوم به تصويب رسيده و در جاي خود قابل احترام است.
وي ادامه داد: تغيير نام اين رشته ميتواند تا حد زيادي در جذب دانشجو به اين رشته و آشنايي جامعه با آن موثر باشد.
وي افزود: البته من نام «مديريت اطلاعات» را ترجيح ميدهم اما نام «علم اطلاعات» برگردان و ترجمه عنوان انگليسي است كه كلمه دانششناسي نيز به آن اضافه شده است.
ميرحسيني با بيان اينكه با توجه به گسترش فناوري اطلاعات تغييراتي در اين رشته در سطح جهان انجام شده، اظهار كرد: اين تغيير نام به همين دليل ميتواند درك معنايي رشته را براي جامعه آسانتر كند.
اين استاد كتابداري همچنين گفت: البته تغيير نام جديد رشته هنوز به ما ابلاغ نشده و براي اظهارنظر زود است و بايد منتظر بمانيم تا يك مرحله دانشجو در اين رشته جذب و سپس بعد از دریافت مدرک وارد بازار كار شوند در آن زمان ميتوان نقاط ضعف و قوت را استخراج كرد.
وي تاكيد كرد: همچنين برنامههاي آموزشي دانشگاهها را بايد با وروديهاي جديد اين رشته ارزيابي كرد و بر اساس خروجي و بازدهي نظر داد.
ميرحسيني با اشاره به اينكه بازنگري در دروس از مدتها پيش آغاز شده است، گفت: بازنگري در دروس بر اساس نياز روز دانشجويان از مدتها پيش با تكيه بر مباحث فناوري اطلاعات شروع شد. البته تغييرات در دروس بيشتر در مقطع كارشناسي بوده و بايد در مقطع كارشناسي ارشد و دكترا نيز انجام شود.
وي این را هم گفت که «مقطع كارشناسي ارشد ما نيازمند ورود اطلاعات جديدتر به آن است و بايد روي مسايلي مانند مطالعات آرشيوي و تحليل اطلاعات كار شود.»
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي در پاسخ به اين سوال كه نام جديد شان رشته كتابداري را به آن باز ميگرداند يا خير افزود: تصور جامعه از يك حرفه توسط فعالان آن حرفه شكل ميگيرد. اگر با تغيير نام رشته كتابداري، كتابداران آن هم فعال و خوب باشند تاثير بيشتري بر جامعه خواهد داشت.
وي اضافه كرد: اگر كتابخانهها نيز غني و اطلاعات آن بهروز باشد تصور جامعه از كتابداري نيز تغيير پيدا ميكند. اكنون مشكل اصلي ما در نگرش مديران و برنامهريزان كتابخانههاست؛ چراكه اين افراد سرمايهگذاري لازم را در اين بخش انجام ندادند و منابع روزآمد و انگليسي در كتابخانههاي عمومي ما وجود ندارد.
وي تاكيد كرد: همين مشكل در كتابخانههاي دانشگاهي هم وجود دارد. كتابخانههاي ما بايد به شبكهها و پايگاههاي اطلاعاتي جديد مجهز شوند و اين منوط به برنامهريزي درست مديران است.
ميرحسيني با اشاره به جايگاه پايين كتابخانهها در موسسات و مراكز اطلاعرساني گفت: اگر در دانشگاهها كتابخانه جايگاه خود را نداشته باشد و در سازمانهاي ما نيز كتابدار متخصص استفاده نشود و اين جايگاه تعريف نداشته باشد تغييرنام اين رشته هم به بالا رفتنشان آن كمكي نميكند.
وي ادامه داد: فارغالتحصيلان رشته كتابداري بايد جذب مراكز مرتبط با رشته خود شوند و در سازمانهاي ما بايد كتابدار متخصص از غيرمتخصص تشخيص داده شود در غير اين صورت اگر كتابداري به علم اطلاعات هم تغيير پيدا كند مشكلي از فعالان اين رشته حل نميشود.
اين مدرس كتابداري با تاكيد بر اينكه جايگاه كتابداري بايد در نظام آموزش و پرورش ما تعريف شود، افزود: استخدام كتابدار متخصص بايد در همه مراكز علمي و اطلاعرساني تثبيت شود و در اين صورت است كه تصور جامعه هم از اين رشته درست ميشود.
اين استاد دانشگاه در پايان عنوان كرد: به هر حال تغيير نام اين رشته گامي رو به جلوست و همواره تغيير از اساسيترين اركان زندگي است. تغيير نام رشته كتابداري نيز ميتواند در صورت برنامهريزي درست موجب تغييرات و تحوالات اساسي در اين رشته شود.
یکشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۱
نظر شما