دوشنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
سبکدل: نشانه تمام شاعران فارسی‌زبان در شعر شهریار جاری است

محمدتقی سبکدل، متعقد است تمامی نشانه‌های شعر شاعران‌فارسی‌زبان از قرن نخست تا قرن بیستم را می‌توان در شعر شهریار یافت. وی چندین کتاب درباره شعر و اندیشه اين شاعر در دست انتشار یا تدوین دارد. دو کتاب «شهریار شعر» و «مدح و ستایش ائمه معصوم(ع) در شعر شهریار» این پژوهشگر از سوی ستاد برپایی کنگره بین‌المللی استاد شهریار و همزمان با برپایی این همایش منتشر می‌شوند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، محمدتقی سبکدل تبریزی، نویسنده و پژوهشگر، در گفت‌و‌گویی با «ایبنا» به مناسبت 27 شهریور، روز درگذشت محمدحسین شهریار، از آماده‌سازی و انتشار چند کتاب پژوهشی درباره شهریار با عنوان‌های «شهریار شعر»، «مکتب شهریار»، «بررسی اشعار ترکی شهریار» و «ستایش ائمه معصوم(ع) در شعر شهریار» خبر داد.

وی درباره دلیل توجه و تمرکز پژوهش‌هایش در حوزه اندیشه و شعر شهریار به «ایبنا» گفت: این پژوهش‌ها را به توصیه مرحوم منوچهر مرتضوی آغاز کرده‌ام. ایشان معتقد بودند کار پژوهشی در ارتباط با اغلب شاعران و از سوی پژوهشگران مختلف صورت گرفته، اما تاکنون شعر و اندیشه شهریار بررسی نشده است و بیشتر کارهای انجام شده بیشتر خاطره‌نویسی بوده‌اند.

سبکدل با تاکید بر اهمیت بررسی ویژگی‌های شعری در قصاید و غزلیات شهریار، توضیح داد: شهریار شاعری است که در ادبیات معاصر بدون اغراق از دیگر شاعران پیشی گرفته و شعر او از شعر شاعران قرن نخست هجری تا قرن بیستم سرچشمه گرفته است؛ برای مثال در شعر شهریار درون‌مایه‌های شعر رودکی دیده می‌شود یا قصاید محشری چون ناصرخسرو دارد.

وی ادامه داد: همچنین غزل‌هایش مانند غزل‌های سعدی دلنشین و عاشقانه است و طبق گفته خودش همواره حافظ، مراد او بوده است. از سوی دیگر در ادبیات معاصر مانند ایرج میرزا شعرهایی با درون‌مایه طنز و همانند پروین اعتصامی سروده‌های تعلیمی و تربیتی دارد یا چون صائب تبریزی از تمثیلات فراوانی بهره گرفته است؛ به عبارت دیگر نشانه‌های شعر شاعران فارسی‌زبان از قرن نخست تا قرن بیستم در شعر شهریار جمع شده است.

این پژوهشگر گفت: ارزش منظومه «سهندیه» شهریار کمتر از منظومه «حیدربابا» نیست. همچنین بخش مکتب شهریار در دیوان این شاعر جایگاه ویژه‌ای دارد.

«شهریار شعر» و عکس‌های منتشر نشده شهریار
وی در ادامه درباره کتاب‌های زير چاپ و این‌که در چه مرحله‌ای از انتشار هستند اشاره و تشریح کرد: کتاب «شهریار شعر» که یادنامه استاد شهریار است با حجمی در حدود 600 تا 700 صفحه از سوی ستاد برگزاری «کنگره بین‌المللی استاد شهریار» در دست انتشار است و تا زمان برپایی این کنگره به چاپ می‌رسد.

وی توضیح داد: این کتاب در سه بخش مقالات، اشعار و عکس‌هایی از شهریار را شامل می‌شود. در بخش نخست، مقاله‌هایی از استادانی چون حسن احمدی‌گیوی، بهروز ثروتیان، منوچهر مرتضوی، علی‌اصغر شعردوست، سیدحسن امین و رضا انزابی‌نژاد آمده است. بخش دوم نیز دربرگیرنده اشعاری است که در وصف یا رثای شهریار و از سوی شاعرانی چون محمدرضا شفیعی‌کدکنی، علی نظمی‌تبریزی، بیوک نیک‌اندیش، هوشنگ ابتهاج و فریدون مشیری سروده شده‌اند.

سبکدل افزود: در بخش سوم حدود 25 قطعه عکس از عکس‌های شهریار که تاکنون منتشر نشده‌اند، آمده است. این کتاب به مرحوم منوچهر مرتضوی تقدیم شده است.

ستایش ائمه (ع) در شعر شهریار
وی به کتاب دیگری که از سوی کنگره بین‌المللی شهریار به چاپ می‌رسد، اشاره و تشریح کرد: «مدح و ستایش ائمه معصوم(ع) در شعر شهریار» کتاب تالیفی دیگری است که از سوی ستاد برپایی این کنگره به چاپ می‌رسد. این کتاب در برگیرنده شعرهای مذهبی شهریار و توضیح آن‌ها است.

این نویسنده اظهار کرد: کتاب با مقدمه‌ای از علی حاجی‌بلند همراه شده است و همچنین توضیحات مفصلی درباره ستایش ائمه اطهار (ع) در شعر فارسی از رودکی تا شهریار را شامل می‌شود. شهریار سروده‌های بسیاری درباره امام حسین (ع)، واقعه عاشورا، امام علی (ع)، امام محمدباقر (ع)، حضرت محمد (ص) و معراج ایشان دارد.

وی افزود: در این کتاب پس از ارایه هر یک از چنین سروده‌هایی حدود 12 صفحه توضیحات درباره آن قطعه شعر آمده است. این اثر حجمی در حدود 230 صفحه دارد.

تاثیر شهریار بر ادبیات معاصر
سبکدل در ادامه از آماده‌سازی کتاب دیگری خبر داد و گفت: «مکتب شهریار» تاملی بر زندگی، شعر و اندیشه شهریار، در 16 فصل کتابی بود که پیش‌تر آن‌را تدوین کرده‌ بودم، اما به تازگی یکسری مطالب جدید نیز به این اثر افزوده‌ام و کتاب با حجمی در حدود هزار صفحه آماده انتشار است، البته هنوز ناشر این اثر مشخص نشده است.

وی ادامه داد: بخش‌های مختلف این کتاب مطالبی چون بیوگرافی و شرح حال شهریار، غزلیات شهریار و پیدایش غزل از از آغاز تا شهریار، اصطلاحات عامیانه و صنایع بدیعی در شهر شهریار، تاثیر موسیقی بر شعر شهریار، تاثیر ادبیات معاصر بر شعر شهریار و برعکس آن‌را شامل می‌شود.

سبکدل در پایان از آماده‌سازی کتاب دیگری خبر داد و اظهار کرد: کتاب «شهریار ترک»، بررسی اشعار ترکی شهریار، اثر دیگری است که در مرحله حروفچینی دارم. در این کتاب 220 صفحه‌ای تمامی سروده‌های ترکی شهریار به زبان ترکی توضیح داده شده و تنها مقدمه این اثر به زبان فارسی است.

محمدتقی سبکدل تبریزی متولد 1355 در تبریز است. وی در سال 1382 از دانشگاه آزاد اسلامی در رشته زبان و ادبیات فارسی فارغ‌التحصیل شد. او در دانشگاه از حضور استادانی چون محمد آبادی، اسماعیل رفیعیان، محمود پدیده و در خارج از محیط دانشگاه از حضور استادانی چون محمدامین ریاحی، منوچهر مرتضوی و نظمی تبریزی استفاده کرده است.

«هویت ملی و ایرانی در اشعار استاد شهریار» (1388)، «شمع صد ساله» (1386)، «یادنامه استاد شهریار»، «فروغ عمر» (گزیده غزلیات نظمی تبریزی/1387) از  آثار منتشر شده سبکدل‌تبریزی‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط