جمعه ۲۷ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۰۰
وجود منابع علمی «ایمنی ورزشی» به توسعه دانش کمک می کند

حمید محبی مترجم کتاب «عملکرد ایمنی در ورزش و فعالیت ورزشی» معتقد است باید به موضوع ایمنی ورزشی در رشته دانشگاهی تربیت بدنی توجه بیشتری شود و برای رشد در این حوزه به منابع علمی نیازمندیم. وی می‌گوید: وجود منابع علمی کافی در این حوزه به توسعه دانش و گسترش تحقیقات کمک خواهد کرد.-

دکتر حمید محبی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، توجه به عملکرد ایمنی را در فعالیت‌های ورزشی ضروری دانست و اظهار کرد: مفاهیم علمی مربوط به ایمنی ورزشی در چند دهه گذشته رشد چشمگیری داشته و لازم است به این موضوع در داخل کشور نیز به اندازه کافی توجه شود و شاید تدریس این مبحث در دانشگاه‌ها به این موضوع کمک کند. در سال‌های اخیر بخشی از تلاش صورت گرفته برای اجرای کارهای تحقیقاتی در سطح پایان‌نامه‌های مقطع کارشناسی ارشد و دکترای فیزیولوژی ورزشی در دانشگاه‌های کشور به مبحث عملکرد دستگاه ایمنی در ورزش و فعالیت‌های ورزشی و تاثیر تمرین‌های ورزشی بر آن دستگاه اختصاص یافته است. 

مدرس فیزیولوژی ورزشی دانشگاه گیلان کتاب «عملکرد ایمنی در ورزش و فعالیت ورزشی» را اثری با رویکرد آموزشی و تحقیقاتی دانست و گفت: بحث دستگاه ایمنی، عفونت‌ها و تاثیر آن بر بدن ورزشکاران و عملکرد آن‌ها در محیط‌های مختلف ورزشی همواره مطرح بوده و این کتاب توانسته نتایج مطالعات متعدد را به زبان ساده و به صورت علمی در اختیار مخاطبان قرار ‌دهد و همچنین رهنمودهای عملی مناسبی را به ورزشکاران، مربیان و محققان ارایه ‌کند. 

وی در پاسخ به این سوال که «آیا ورزشکاران و مربیان حرفه‌ای کشور هم می‌توانند از مباحث مطرح شده در این کتاب استفاده کنند؟» گفت: ورزشکارانی که در سطوح بالا فعالیت ورزشی دارند و مربیانی که تمرینات ورزشی مختلف را برای آن‌ها طراحی می‌کنند باید درباره دستگاه ایمنی بدن، کنترل وضعیت دستگاه ایمنی در ورزشکاران، راه‌های کاهش مواجه با عوامل بیماری‌زا، کاهش عفونت در ورزشکاران و همچنین رعایت نکات ایمنی در زمان تمرین، هنگام ابتلا به عفونت و مرحله بهبودی اطلاعات کافی داشته باشند و به همین دلیل ضرورت دارد با مباحث این کتاب آشنا شوند، اگرچه این افراد نیازی ندارند تمامی جزئیات مباحث علمی مطرح شده در این اثر علمی را دنبال کنند.

محبی با بیان این‌که تمرینات شدیدی که یک ورزشکار انجام می‌دهد می‌تواند بر دستگاه ایمنی او تاثیرگذار باشد، افزود: تمرینات زیاد و شدید، تغییر مکان و محیط ورزشی برای شرکت در مسابقات، تمرین در محیط بسیار گرم یا سرد و یا تمرین در ارتفاع، وجود ناکافی دوره‌های استراحت و بازگشت به حالت اولیه و وجود استرس‌های روانی در تمرینات و مسابقات ورزشی برخی از عواملی‌اند که بر دستگاه ایمنی بدن ورزشکار و عملکرد ورزشی تاثیر می‌گذارند.

مدرس دانشگاه گیلان با تاکید بر این‌که ورزش تاثیرات مثبتی بر سلامتی افراد می‌گذارد، گفت: با این حال در صورت نداشتن نگاه علمی در فعالیت‌های ورزشی، آسیب‌های جدی به بدن ورزشکار وارد می‌شود و عدم رعایت اصول علمی تمرین و توجه به فیزیولوژی ورزش می‌تواند سبب تضعیف بدن ورزشکار و کاهش عملکرد او شود.

محبی درباره ترجمه این اثر توضیح داد: فصل‌های این کتاب توسط استادان متخصص ترجمه شده و این کتاب حاصل کار جمعی است.

وی در توضیح مشکلات کار جمعی گفت: از آن‌جا که مباحث این کتاب علمی و هر بخش مستقل از سایر قسمت‌هاست ترجمه گروهی تاثیر منفی بر کل اثر نداشته است. از سوی دیگر تقسیم بخش‌ها بین متخصصان این حوزه سبب شده دقت در ترجمه افزایش و کتاب با رعایت اصول ترجمه و حفظ امانت‌داری به دست مخاطب برسد.

به گفته محبی، تحقیقات انجام‌شده درباره عملکرد ایمنی بدن در تربیت بدنی و علوم ورزشی در دهه‌های اخیر بسیار قابل توجه بوده و این پیشرفت در پایان‌نامه‌‌های دانشگاهی نیز نمود پیدا کرده است. کتاب «عملکرد ایمنی در ورزش و فعالیت ورزشی» نگاهی کلی در این مبحث به مخاطب ارایه می‌دهد و به دلیل کمبود منابع در این حوزه، جامعه علمی و دانشگاهی می‌توانند برای پژوهش‌های بیشتر و نگارش پایان‌نامه‌های دانشگاهی از مطالب مطرح شده در این کتاب بهره گیرند.

حمید محبی که مترجم کتاب «مبانی تغذیه ورزشی» و ویراستار کتاب «اساس بیومکانیک حرکت انسان» نیز هست درباره چرایی انتخاب انتشارات سمت برای چاپ این‌گونه کتاب‌ها گفت: «سمت» یک مرکز دانشگاهی است که در چاپ آثار خود رویکردی دانشگاهی دارد یعنی کتاب‌هایی که در این سازمان به چاپ می‌رسند معمولا با سرفصل دروس دانشگاهی منطبق‌اند و در دید جامعه دانشگاهی به دلایل متعدد از اعتبار بسیار بالایی برخوردارند.

این کتاب که ترجمه اثری با عنوان «Immune Function in Sport and Exercise» است در 13 فصل با عناوین «فعالیت ورزشی و خطر عفونت»، «مقدمه‌ای بر دستگاه ایمنی بدن»، «روش‌های ارزیابی عملکرد دستگاه ایمنی بدن»، «فعالیت‌ورزشی کوتاه مدت و عملکرد دستگاه ایمنی ذاتی»، «فعالیت‌ورزشی کوتاه مدت و عملکرد دستگاه ایمنی اکتسابی»، «پاسخ‌های ایمنی به تمرین شدید و بیش‌تمرینی»، «پاسخ ایمنی به فعالیت ورزشی در محیط‌های فشارآفرین»، «فعالیت ورزشی، تغذیه و عملکرد ایمنی»، «فعالیت ورزشی و سایتوکاین‌ها»، «پایش عملکرد ایمنی در ورزشکاران، ورزش» و «خطر عفونت و عملکرد دستگاه ایمنی» نوشته شده است.

احمد آزاد، استادیار دانشگاه زنجان، محمد فرامرزی، دانشیار دانشگاه شهرکرد، ولی‌الله دبیدی روشن، دانشیار دانشگاه مازندران، مریم کوشکی جهرمی، استادیار دانشگاه شیراز، نادر رهنما، دانشیار دانشگاه اصفهان، داریوش شیخ‌الاسلامی، استادیار دانشگاه کردستان برخی از استادانی هستند که در ترجمه این اثر همکاری داشته‌اند.

کتاب «عملکرد ایمنی در ورزش و فعالیت ورزشی» اثر مایکل گلیسون با ترجمه حمید محبی و گروه مترجمان در 502 صفحه، با شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای هشت هزار و 500 تومان از سوی انتشارات سمت منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها