جمعه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۳:۲۸
پرویز شهریاری، چهره ماندگار ریاضی ایران درگذشت

پرويز شهرياري، چهره‌ ماندگار ریاضی ایران، بامداد امروز، ٢٢ ارديبهشت‌ماه در بيمارستان‌ جم تهران بر اثر سکته قلبی چشم از جهان فروبست. وي تاكنون صدها جلد كتاب در زمينه‌ رياضيات، نگاشته و برگردان كرده ‌است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، پرويز شهرياري، استاد رياضيات و سردبير مجله‌هاي «وهومن» و «چيستا» پس از ٨٦ سال زندگي پربار علمي و فرهنگي در بیمارستان جم در گذشت. وي كه پيش از اين نيز، چند بار دچار حمله‌ قلبي و مغزي شده ‌بود، بامداد امروز (22 اردیبهشت) بر اثر سكته‌ قلبي چشم از جهان فروبست.

شهرياري در سال ١٣٤٥، نشان درجه يك علمي و در سال ١٣٨٤ به عنوان چهره‌ ماندگار جمهوری اسلامی ايران در رشته ریاضیات شناخته شد، وی همواره می گفت: رياضي پايه تمامي علوم است و در واقع اگر کسي رياضي بداند، مي‌تواند در همه‌ دانش‌ها سررشته‌ داشته باشد و كار بكند.

پرويز شهرياري، رياضيدان و چهره‌ ماندگار ریاضی ایران، در سال 1305 خورشيدي در كرمان زاده شد. پدر شهرياري دهقان ‌زاده‌اي بود که روي زمين‌هاي اربابي کارگري مي‌کرد. بعد از مرگ پدر، مسووليت خانواده به عهده مادر او (گلستان شهرياري) بود. اين خانواده از لايه‌هاي درآمدي پايين جامعه بودند و دوران کودکي شهرياري دوران سختي از نظر معيشتي بود.

وي تا سال سوم دبيرستان را در دبيرستان ايرانشهر در شهر کرمان گذراند و وارد دانشسراي مقدماتي کرمان شد. در خرداد ۱۳۲۳ فارغ‌التحصيل شد و براي ادامه تحصيل به تهران آمد. در تهران در سال ۱۳۳۲ در رشته رياضي از دانشکده علوم دانشگاه تهران و دانش‌سراي عالي (دانشگاه تربيت معلم تهران کنوني) فارغ‌التحصيل شد. يک سال در شيراز معلم بود و در ۱۳۳۳ به تهران آمد. آن روزها در دبيرستان انديشه و دبيرستان‌هاي مربوط به گروه فرهنگي خوارزمي درس مي‌داد و در دانشکده فني دانشگاه تهران، در کلاس‌هاي روزانه و شبانه دانشگاه تربيت معلم و در اراک در مدرسه عالي علوم اراک هم مشغول تدريس بود.

شهرياري، آموزگار و نويسنده خستگي‌ناپذيري بود كه تاليفات و ترجمه‌هايش در حوزه دانش رياضي، ادبيات و فلسفه به بيش از صدها عنوان مي‌رسند و بي‌گمان هر كس كه در ايران دوستدار رياضيات باشد از آثار وي بي‌بهره نبوده است.

از اين استاد بزرگ بيش از صد عنوان كتاب درسي رياضيات، از جمله دوره‌ كتاب‌هاي درسي رياضي سه سال اول دبيرستان نظام قديم، دوره‌ كامل رياضيات دبيرستاني و كتاب‌هاي مسايل مربوط به آن و جبر سال سوم رشته‌ رياضي فيزيك و سه جلد كتاب آناليز رياضي، بيش از 97 كتاب كمك درسي به صورت ترجمه و تاليف، حدود 20 كتاب در زمينه‌هاي مختلف تاريخ، فلسفه، كاربرد و آموزش رياضيات و 9 جلد كتاب سرگرمي در رياضيات به دانش‌آموزان و دانش‌پژوهان رياضي كشور ارايه شده اند.

استاد شهرياري علاوه بر اين آثار، كتاب های ديگری در زمينه‌هاي مختلف تاليف يا ترجمه كرده‌ كه در اين باره مي‌توان به كتاب‌هاي «دانشمندان و هنرمندان»، «خانه‌ اهريمن»، «دانش و شبه دانش»، «دو درس كوتاه درباره‌ ديرين‌شناسي»، «قطاري كه در بعد چهارم گم شد» و «نظريه‌ نسبيت در مساله‌ها و تمرين‌ها» اشاره كرد. 

  «تاريخ حساب»، «رياضيات در شرق»، «سرگذشت آناليز رياضي»، «رياضيات کار بسته»، «لباچوسکي و هندسه نااقليدسي»، «پويايي رياضيات»، «من رياضي‌دانم»، «آفرينندگان رياضيات عالي»، «خلاقيت رياضي»، «عالي جناب چکمه (گوشه‌اي از تاريخ رياضيات)»، «سرگذشت رياضيات»، «لگاريتم (تاريخ استدلالي لگاريتم)»، «هندسه در گذشته و حال»، «غياث‌الدين جمشيد کاشاني رياضي‌دان ايراني»، «جوهر، روش و کارآيي رياضيات»، «فلسفه، اخلاق و رياضيات»، «خلاقيت در رياضيات و مهندسي»، «رياضيات و هنر»، «آموزش رياضي»، «گاهنامه رياضي، شامل شرح حال و نظر رياضي‌دانان»، «شما هم مي‌توانيد در درس رياضي خود موفق باشيد»، «نگاهي به تاريخ رياضيات در ايران» و... عناوين كتاب‌هاي شهرياري محسوب مي‌شوند.

پيكر اين استاد زرتشتي، امروز (22 اریبهشت) ساعت ١٦ در آرامگاه زرتشتيان تهران در قصر فيروزه به خاك سپرده مي‌شود.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۲۲:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۲
    روحش شاد. ایشان آموزگار اخلاق و ایراندوستی و راستی هم بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها