جاناتان فرانزن نویسنده سرشناس آمریکایی، با دفاعی پرشور از کتاب های چاپی هشدار داد که تمایل زیاده از حد ما برای ارضای فوری با کتاب های الکترونیک، برای جامعه مضر است.-
این نویسنده که به عنوان یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر آمریکا شناخته می شود، در این جشنواره گفت مصرف کنندگان باید به این فکر کنند که به حداقل تکنولوژی در زندگی شان نیاز دارند. او گفت : تکنولوژی ای که من دوست دارم نسخه جلد کاغذی «آزادی» است که در آمریکا منتشر شد. اگر روی جلد آن آب بچکد خراب نمی شود ! و تا 10 سال دیگر هم برای من قابل استفاده است. او افزود این همان تکنولوژی ای است که سرمایه داری از آن متنفر است. برای آنها این یک مدل از نظر تجاری ناخوشایند است.
فرانزن که از زمانی که نویسنده شده همه ارتباط های اینترنتی اش را قطع کرده، می گوید فکر می کنم، برای خوانندگان جدی، حس تداوم همیشه بخشی از تجربه شان با کتاب است. همه چیز در زندگی در حال گذر است، اما متن نوشته شده، هیچگاه تغییر نمی کند.
وی در بخشی دیگر از گفته هایش با طرح این پرسش که خوانندگان 50 سال آینده چطور فکر می کنند و آیا کسی هنوز اشتیاق برای چیزهای دایمی و تغییرناپذیر دارد ؟ گفت گوی شیشه ای برای پیش بینی آینده ندارد، اما می تواند بگوید به نظر او جهانی که در آن چیزهای اینچنینی دایمی نباشد بسیار سخت خواهد بود و سیستمی مبتنی بر عدالت و مسوولیت پذیری نخواهد داشت.
او گفت «گتسبی بزرگ» در سال 1924 منتشر شد، اما نیازی به تغییر در آن وجود ندارد. شاید کسی نخواهد کتابی را 50 سال نگه دارد، اما من می خواهم. وقتی کتابی را می خوانم به یک شی خاص در زمانی خاص دست یافته ام و در واقع هر وقت آن را دوباره از قفسه برمی دارم این هنوز همان چیز است. همین است که اطمینان بخش است.
این نویسنده 52 ساله با کتاب «تصحیحات» در سال 2001 به یک چهره مشهور ادبی بدل شد و این کتابفروشی 3 میلیون نسخه ای را تجربه کرد.
کتاب بعدی او «آزادی» که با فاصله زمانی 10 ساله، سال پیش به بازار آمد، موجب شد تا تصویر او روی جلد مجله تایم قرار بگیرد.
اوباما رییس جمهوری آمریکا پیش از انتشار کتاب از او خواسته بود تا یک نسخه برایش بفرستد و فرانزن می گوید این نکته جای تعجب دارد که سرانجام یک نفر پا به کاخ سفید گذاشت که واقعا اهل کتاب خواندن است.
او که در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت کرده بود از صلح در خاورمیانه پشتیبانی کرد و گفت برای یک نویسنده بسیار مهم است که با طیف وسیعی از موضع ها آشنا باشد.
وی درباره مشکلات اقتصادی آمریکا نیز گفت جای حرف نیست که اوضاع در آمریکا خوب پیش نمی رود، اما فکر نمی کنم فقط آمریکا باشد که با این مشکلات روبه رو است. او گفت فکر می کند ترکیب تکنولوژی و سرمایه داری جهانی را پیش روی ما قرار داده که واقعا دارد از کنترل خارج می شود. اگر به اروپا بروید، سیاستمداران مهم نیستند. این بانکداران هستند که در اروپا تصمیم گیری می کنند. متخصصان مالی هستند که در آنجا تصمیم می گیرند. برای همین امکان کمی هست که با دموکراسی پیش بروی یا به خواست مردم توجه کنی. ما گروگان های این سیستم هستیم چون شبیه آیفون هایمان شده ایم.
هفتمین دوره جشواره ادبیات و هنر «هی» از تاریخ 26 تا 29 ژانویه 2012 (6 تا 9 بهمن) در شهر کارتاژنا برگزار شد.
نظر شما