
چاپ نخست كتاب «عطارد دانش (جشننامه استاد عزيزالله عطاردي)» به كوشش و ويرايش عبدالحسين طالعي از سوي كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي منتشر و روانه بازار نشر شد.-
كتاب حاضر در پنج بخش سامان يافته است. «درباره استاد و آثار او، خراسانيات، كتابخانه آستان قدس رضوي، مقولههاي ديگر و اسناد و تصاوير» عناوين بخشهاي پنجگانه اين اثرند.
در بخشي از مقدمه اين كتاب آمده است: «بيش از هفتاد سال پيش، نوجواني -كه تازه از روستا به شهر آمده بود- در مدرسه عوضيه قوچان و در كنار دهها طالب علم ديگر گام نهاد. اما در آن ميان، آن نوجوان كمكم راه خود را از همراهان جدا كرد. آيندهاي مرفه را به شوق پرواز در آسمان دانش وداع گفت، از روستا به شهر و از آنجا به مشهد مقدس و آنگاه به تهران كوچ كرد، هجرتي كه او را با استاد اكبر غفاري آشنا ساخت و به دنياي پژوهش و متون حديثي و كتابهاي خطي برد.
سالها بعد، حادثهاي ديگر او را به ضرورت پژوهش در تاريخ خراسان كشانيد، ضرورتي كه -تا كنون- نيم قرن تمام، او را به خود مشغول داشته است. سير در كتابخانههاي ايران و ملاقات با پژوهشگراني كه در كتابخانههاي زنده به شمار ميآيند، در همين مسير انجام شد.
نخستين سفر حج در سال 1343شمسي، و در پي آن زيارت عتبات در عراق و ملاقات با بزرگاني نظير شيخ آقا بزرگ تهراني و علامه اميني، فضايي جديد بر روي استاد ميگشايد، كه اين فضا با سفرهاي متعدد به پاكستان، هندوستان، افغانستان، يمن، مصر، سوريه، انگليس، فرانسه، بلژيك، آلمان، تركيه و شوروي، گسترش زيادي مييابد، اين همه سفر، با امكانات محدود شخصي و دشواري سفر در آن سالها، اعجاب انگيز است.
يكي از ابزارهاي اصلي كار استاد، كتابهاي خطي است . تهيه صدها ميكروفيلم از كتابهاي برگزيده با امكانات مالي محدود، آيندهنگري او را مينماياند. اما منابع پژوهشهاي او، فراتر از كتابهاست.»
براساس مطالب كتاب، تنوع در حوزههاي موضوعي آثار مكتوب علامه عطاردي نيز ديدني است؛ نظير متون حديثي، مسندهاي معصومان(عليهمالسلام)، نهجالبلاغه، تاريخ خراسان، كتابشناسي و نسخهشناسي، راهنماي متون ديگر مانند تاجالعروس، تفسير گازر و شاهنامهپژوهي.همچنين علامه در اين حوزهها، به شيوههاي مختلف قلم زده است؛ نظير تصحيح و تحقيق متون، ترجمه، تاليف كتاب و مقاله.
مروري اجمالي بر مجموعه آثار علامه، بيانگر آن است كه عطاردي چند كار مهم را دراين باب به سامان رسانيد. نخست به بازشناسي احاديث پرداخت، آنگاه به مجموعه سازي آنها به تفكيك اقدام كرد و بررسي جنبههايي از سخنان معصومين را مدنظر قرار داد و به ترجمه و بررسي منابع كهن و معتبر همت گماشت. عطاردي تنها كسي است كه موفق شد مسند حديث براي تمامي ائمه معصومين(عليهمالسلام) را فراهم سازد. وي براي انجام اين كار نزديك به 30 سال تلاش مداوم و برنامهريزي شده را پشت سر نهاد و با رجوع به كليه كتب حديث شيعه، زيديه، اسماعيليه و اهل سنت، روايات ائمه(عليهمالسلام) را استخراج كرد و آنها را به ترتيب موضوع تدوين كرد و چاپ اين مجموعه از سال 68 آغاز شد و امروز با رونمايي مسند امام علي(ع) شاهد پايان يك دوره كار اوييم.
كارنامه علامه عطاردي ابعاد مختلفي دارد اما همه آنها را ميتوان در چهار محور، شخصيتشناسي، جغرافياشناسي، كتابشناختي و حديثپژوهي خلاصه كرد.
چاپ نخست كتاب «عطارد دانش (جشننامه استاد عزيزالله عطاردي) » با شمارگان 1000 نسخه، 524 صفحه و به بهاي 130000ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما