سه‌شنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۲
كتابخانه‌هاي تخصصي، تحقيقات دانشگاهي را جهت‌ مي‌بخشند

پژوهشگر حوزه سياسي با اشاره به اين كه با توسعه دانشگاه‌ها و علوم گوناگون ضرورت، ايجاد كتابخانه‌هاي تخصصي بيش از پيش احساس مي‌شود، گفت: چنين مراكزي علاوه بر جهت‌دهي به مطالعات و پايان‌نامه‌هاي دانشجويي، بسياري از نقاط تاريك تاريخي را روشن مي‌سازند.-

قاسم تبريزي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، كمبود يا نبود كتابخانه‌هاي تخصصي در موضوعات گوناگون را يكي از نواقص عرصه پژوهشي دانست و اظهار كرد: لازم است در هر موضوعي به ويژه در شهر تهران و مراكز استاني‌ تأسيس و توسعه كتابخانه‌هاي تخصصي را پيگيري كنيم.

وي افزود: كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي موفق شد چهار كتابخانه تخصصي «افغانستان‌شناسي»، «كتابخانه تخصصي انقلاب اسلامي»، «كتابخانه تخصصي تاريخ اسلام» و «كتابخانه تخصصي مطالعات زنان» را راه‌اندازي كند.

تبريزي درباره كتابخانه تخصصي مطالعات زنان كه 23 آبان ماه با 2200 عنوان اثر ويژه بانوان فتتاح شد، عنوان كرد: ايجاد كتابخانه تخصصي زنان به دلايل گوناگوني ضرورت داشت. نخست به دليل آن كه زنان نيمي از افراد جامعه را تشكيل مي‌دهند و نقش آن‌ها را در طول تاريخ خودمان و دست‌كم در دوران اسلامي و تاريخ معاصر به ويژه بعد از پيروزي انقلاب(در سي سال گذشته) بايد براي مردم و آيندگان مكتوب كنيم.

وي با اشاره به زمينه‌ها پژوهشي گوناگوني كه براي مطالعه درباره نقش زنان در پيروزي انقلاب اسلامي وجود دارد، گفت: زنان در برهه‌هاي گوناگون تاريخ معاصر به ويژه از دهه 40 تا پيروزي انقلاب اسلامي فعاليت‌هاي بسياري داشتند. از جمله اين موارد مي‌توان به اقدامات سياسي و اجتماعي گسترده زنان حتي در زندان‌ها و مصائب فراواني كه متحمل شدند، اشاره كرد. همچنين زنان بسياري در عرصه فرهنگ و معارف اسلامي تلاش كردند، نظير «نصرت‌ امين» كه مفسر قرآن، فيلسوف و عارف معاصرمان بود و لازم است حضور پررنگ آن‌ها را مكتوب سازيم.

رييس كتابخانه انقلاب اسلامي كتابخانه مجلس گفت: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي نيز علاوه بر دوران دفاع مقدس در ساير عرصه‌هاي مديريتي مي‌توان جايگاه و نقش موثر زنان را مشاهده كرد؛ به ويژه در حوزه سياست، اقتصاد و فرهنگ كه دايره ورود زنان در سي سال اخير بسيار وسعت يافته است، اين امر به فرهنگسازي و عمق بخشيدن به ابعاد اين مساله نياز دارد.

تبريزي افزود: از اين رو، با گردآوري مكتوبات مرتبط با زنان و جهت‌دهي مطالعات و پژوهش‌هاي اين حوزه به ويژه در حوزه پايان‌نامه‌ها و تحقيقات دانشجويي درباره مساله زنان مي‌توان منابع پژوهشي مناسبي پديد آورد و بسياري از نقاط تاريك تاريخي را روشن ساخت.

وي بررسي و گردآوري آثاري را كه غربي‌ها درباره زنان نوشتند يا مكتوباتي كه از دوره مشروطه به بعد نوشته شدند، به ويژه در دوران انقلاب اسلامي، از جمله رويكردهاي اين كتابخانه تخصصي ياد كرد و بيان داشت: لازم است افزون بر تحقيقات تطبيقي، نقادي اساسي بر پژوهش‌هاي كنوني صورت گيرد تا محققان بتوانند با مطالعه آثار اين حوزه به ترسيم دقيقي از چهره و شخصيت زنان در نگاه ماركسيسم و غرب دست يابند و با نگرش غرب‌زدگان ما نسبت به زن آشنا شوند، نگاه انقلاب اسلامي براي ارتقاي شخصيت زن با الگو قرار دادن زنان صدر اسلام را مطالعه كنند و بگويند امروز حضور زن به عنوان يك شخصيت برجسته تأثيرگذار در عرصه‌هاي گوناگون چگونه است.

تبريزي عنوان كرد: توسعه اين دسته از مطالعات تخصصي زمينه پژوهش‌هاي بعدي را فراهم مي‌سازد به ويژه كه مباحث، شبهات و سوالاتي در اين عرصه داريم كه توسعه مطالعات اين حوزه در قالب كتابخانه تخصصي تا حد زيادي مي‌تواند پاسخگويي اين مسايل باشد و از اين مسير راه آموزش و پرورش را گسترش دهيم.

وي با تاكيد بر اين كه دانشگاه‌ها در راستاي ايجاد و توسعه كتابخانه‌هاي تخصصي و توسعه مطالعات مسووليت جدي دارند، گفت: متاسفانه دانشگاه‌ها به ويژه دانشگاه‌هاي آزاد اسلامي از بخش پژوهش و تشكيل كتابخانه‌هاي تخصصي غافلند. در اغلب شهرستان‌‌ها نيز كمبود يا نبود كتابخانه ديده مي‌شود و كتابخانه تخصصي نيز نداريم به جز مجموعه‌هايي كه افراد گوناگون بر اساس علايق يا تخصص‌هاي خود گردآوري كرده‌اند! در اين حوزه، غفلت مديريت كلان احساس مي‌شود. براي رسيدن به استقلال فرهنگي و سياسي كامل كه در سال 1412 ترسيم كرده‌ايم، نيازمند دستيابي به نخستين ابزار آن يعني فرهنگ و دانشيم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط