
هفته گذشته هنگام ديدار تيمهاي پرسپوليس و داماش رشت، موقعيتي پيش آمد كه طي چند روز سوژه روزنامهها و نشريات مختلف شد و همه آنهايي كه ديدارهاي ليگ فوتبال را دنبال ميكنند درباره آن صحبت ميكردند. در اين ارتباط با حميدرضا زاهدي، نويسنده، مترجم و روزنامهنگار گفت و گو كرديم. زاهدي تاكنون كتابهاي متعددي را در عرصه ورزش و بويژه فوتبال به فارسي برگردانده است._
مترجم زندگينامه ديويد بكهام ميگويد: ورزش ما بيمار است، اما بيماري تنها به ورزش برنميگردد كه برخي عرصههاي ديگر را هم در بر ميگيرد. در جامعهاي كه ميانگين مطالعه چند دقيقه است و خريد كتاب نه تنها نياز ثانويه زندگي نيست، بلكه به اولويت پنجم و ششم زندگي بدل شده است، نميتوان از ورزشكاران، توقع برخورد منطبق با ارزشهاي فرهنگي و اخلاقي داشت. همه آحاد جامعه، به گونهاي با مشكلاتي از اين دست، سر و كار دارند و خود كرده را تدبير نيست.
مترجم كتاب آموزش روزنامهنگاري ميافزايد: ورزشي كه محدوده توانايي آن و ظرفيتهايش مشخص است، بيش از 14 روزنامه ورزشي دارد كه بسياري از آنان در خلاء كنترلهاي لازم فرهنگي، تقريباً به طور روزمره سم مهلك رفتارهاي غلط و ضد ارزشها را تبليغ ميكنند.
وي ميافزايد: در جامعه ورزشي ما آنقدر كه به حاشيههاي بي ربط و بيارزش هر رشته پرداخته ميشود، به اصل آنها توجه نميشود.
نويسنده كتاب «انتخاب تأمينكنندگان مدلها و معيارها» با اشاره به رفتارهاي غلط و ناهنجار ورزشي تصريح ميكند: اين رفتارها ريشه در ناهنجاري رسانهاي و فرهنگي دارند.
وي ميگويد: حتي در صنف آژانسهاي املاك، براي ورود به عرصه دلالي و ويزيتوري مسكن، شرطهايي مانند ميزان تحصيلات را مطرح ميكنند اما در ورزش ما از اين خبرها نيست. ورزشكار براي خود زندگي ميكند و روش خود را دارد، در حالي كه در چارچوب حرفهايگري بايد شاخصهايي را باور داشته باشد و به آنها عمل كند.
مترجم كتاب «جنگ سرد چرچيل» ميگويد: وقتي براي مطالعه در رفتار يك بازيكن فوتبال، ميتوانيم ساعتها زمان ارزشمند تلويزيون را اختصاص دهيم، به طريق اولي بايد به رفتارهاي نابهنجار مديران و مسئولان عرصههاي مختلف و آثار نارواي اين برخوردها هم توجه كنيم. مگر ميشود يك جوان را بدون آموزشهاي لازم، ميان زمين و آسمان رها كرد. اين رفتارها، ناشي از فقر فرهنگي است و فقر فرهنگي ريشه در كل جامعه دارد.
وي در پايان ميافزايد: با دامن زدن به اين داستانها، ناخواسته رفتارهاي نابهنجار را به هنجار تبديل ميكنيم و ترويج و تبليغ رفتارهاي زشت، به تعبيري عادي جلوه دادن آنهاست.
حبيبالله نيكنژاد، روزنامهنگار و مترجم
نظر شما