دبير جشنواره كتابهاي نفيس و هنری با اشاره به اين كه اين جشنواره با مشارکت «موسسه فرهنگي عظام هنر» غرفهاي در نمايشگاه قرآن براي معرفي و ارايه نسخههاي قرآني و نهجالبلاغههاي نفيس دارد، اظهار كرد: اين مراكز با هدف احيا و معرفي هنرهاي ناب ملي و مذهبيمان فعاليت ميكنند، چرا كه بهاي بالا، نفيس بودن و دور از دسترس بودن اين آثار نبايد مانع از مطالعه و بررسي آنها شود.*
وي درباره اهميت بازچاپ و احياي نسخه هاي قديمي و هنري قرآني گفت: هر يك از نسخههاي خطي علاوه بر ارزش معنوي، از نظر تاريخي و هنري ارزشمندند، اما در اغلب موارد به دليل بهاي بالا، نفيس و دور از دسترس بودن اين آثار، در موزههاي هنري از آنها نگهداري ميشود و امكان دسترسي و مشاهده اين آثار براي عموم مردم و حتي هنرمنداني كه ميخواهند فرصت بيشتري براي مطالعه و آموزش هنرهاي اسلامي و ايراني داشته باشند، فراهم نميشود.
اسماعيلي ادامه داد: در چنين شرايطي هنرمندان علاقهمند يا پژوهشگران خطوط خاص قديمي ناچار به جستوجو در موزههايي ميشوند كه از چنين نسخههايي نگهداري ميكنند تا بتوانند در صورت امكان، اجازه بازديد و بررسي آن نسخه قرآني را آن هم به صورت محدود به دست آورند.
كارشناس نسخههاي نفيس قرآني درباره فوايد تهيه و نشر چاپ عكسي نسخههاي قرآني قديمي اظهار كرد: با توليد اين آثار، علاوه بر مجموعهداران و علاقهمندان گردآوري آثار كهن، هنرمندان و پژوهشگران هنرهاي اسلامي و ايراني نيز فرصت مطالعه و بررسي اين آثار را از نزديك به دست خواهند آورد.
وي گفت: برخي توليد آثار معنوي به ويژه قرآنهايي كه بهاي بالايي دارند عاملي براي تبديل شدن اين كتاب آسماني به كالايي لوكس ميدانند كه زمينه مطالعه و قرائت مداوم آن را از ميان خواهد برد و در گوشهاي از خانه متروك ميشود.
اسماعيلي بيان كرد: اين مطلب از تفكرات نادرست قديمي نشات ميگيرد و توليد و نشر آثار ارزشي و قرآنهاي گرانبها منافاتي با مطالعه اين كتاب ندارد و اين دو مطلب بهنوعي قابل تجميعاند. تهيه كردن و داشتن نسخههاي هنري يا نسخ گرانبهاي قرآني به معناي نداشتن يا نخواندن ساير نسخههاي قرآني در خانهها نميشود.
وي اضافه كرد: نبايد در هر خانهاي تنها يك نسخه قرآني وجود داشته باشد. هر يك از اعضاي خانواده به تناسب نياز يا علاقهمندي خود به ترجمه خاص قرآني، نوع خط يا ساير ويژگيها بايد نسخههايي از قرآن را تهيه كنند كه امكان درك و برقراري ارتباط معنايي و قرائتي بيشتري براي آنها فراهم است. از اين رو، بايد براي احيا و معرفي هنر ناب اسلامي و ايراني كهن به نسل جديد، چنين آثار ارزشمندي را توليد و منتشر كنيم.
دبير و كارشناس «موسسه جشنواره كتابهاي نفيس» يادآور شد: زماني كه هنرمندان دوره رنسانس با دستيابي به ابعاد جديد هنري دست به توليد برخي آثار هنري غير اخلاقي ميزدند، خوشبختانه هنرمندان ايران اسلامي به نگارش خطوط گوناگون، تذهيبهاي اسليمي، نقوش ديني و ... ميپرداختند. اكنون وظيفه ماست با افتخار به پيشينه درخشانمان و فرصتي كه در اختيار داريم، اين هنر ملي و مذهبي را كه حاصل صرف زمان و تلاشهاي متمادي هنرمندان ماست، معرفي و احيا كنيم.
غرفه «موسسه جشنواره كتابهاي نفيس» و «موسسه فرهنگي عظام هنر» در راهروي الف، رديف 3، شماره 183 قرار دارد. نسخههاي چاپ عكسي(فاكسه ميله) قرآنهاي خط مرحوم احمد نيريزي، محمدشفيع ارسنجاني، ياقوت مستعصمي و نورالدين محمد اصفهاني نيز در اين مجموعه جاي دارند.
حداقل و حداکثر هدیه نسخههاي قرآني اين غرفه به ترتيب چهار ميليون ريال و سي ميليون ريال معين شدهاند. گرانترين نسخه قرآني اين مجموعه كه به خط نورالدين محمد اصفهاني مكتوب شده است، به قرن دهم هجري قمري باز ميگردد.
نوزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم از پنجشنبه(6 مرداد) تا جمعه(4 شهريور) در مصلاي امام خميني(ره) برپاست.
نظر شما