مصطفي تقوي در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، عنوان كرد: در اين كتاب تلاش شده تا نقش اخلاق در علم و پژوهش علمي، به عبارتي مفاهيم، اصول و مسايل اخلاقي مرتبط با عرصه علم، تبيين شود. بنابراين نويسنده كتاب چارچوبي مفهومي ارايه كرده كه مشتمل بر تعريف ماهيت اخلاق، ماهيت علم و رابطه ميان علم و اخلاق با يكديگر است.
وي در ادامه افزود : اين چارچوب مبنايي براي توجيه برخي اصول اخلاقي در حوزه علم، تعارضات موجود ميان هنجارهاي علمي و هنجارهاي اخلاقي و كاربرد اصول اخلاقي در اتخاذ تصميمات در عرصه علم است. نويسنده كتاب در حاشيه مطالعه موردي، چارچوب مورد نظر را درباره برخي مسايل اخلاقي در عرصه علم به كار ميبرد.
مدرس گروه فلسفه علم دانشگاه شریف درباره فصول كتاب توضيح داد: فصل نخست كتاب در قالب يك مقدمه با ارايه سه مثال، اهميت اخلاق در عرصه علم و پژوهش علمي، ضرورت تدريس رسمي اخلاق به دانشجويان و دلايل بروز مسايل اخلاقي را در حوزه علم نشان ميدهد. فصل دوم با رويكردي فلسفي از ماهيت اخلاق و در حكم يك رشته علمي، تعاريفي منطقي و توجيهپذير در اختيار خواننده ميگذارد.
وي ادامه داد: فصل سوم كتاب، علم را يك حرف معرفي و دانشمندان را به پايبندي به استانداردهاي حرفهاي و اخلاقي علم ملزم كرده است. اين بخش با كاوش در ماهيت اهداف و هنجارهاي علمي به مخاطب ميگويد كه استانداردهاي اخلاقي علم برمبناي اهداف آن استوار است. فصل چهارم نيز دوازده اصل اخلاقي در عرصه علم را تعريف و فصل پنجم را با عنوان «عينيت در پژوهش» سه اصل نخست فصل پيشين تشريح كرده است.
تقوي با تاكيد بر اينكه مسايل و مشكلات پيشآمده پس از اعلام نتايج كار در محيط آزمايشگاهي با اعمال چند اصل اخلاقي در يكي از بخشهاي كتاب تشريح شده، يادآور شد: همچنين اصول اخلاقي و مسايل و تنگناهاي اخلاقي ناشي از تعامل علم با جامعه در كتاب بررسي و ضميمه كتاب نيز پنجاه قضيه فرضي مرتبط با مسايل اخلاقي در عرصه علم مطرح شده است.
وي در پايان اظهار داشت: كتاب حاضر با همكاري محبوبه مرشديان ترجمه شده و توسط پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامي منتشر ميشود.
سهشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۹:۳۱
نظر شما