کمالیسروستانی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره بهترین تصحیح صورت گرفته از آثار سعدی و جامعترین تحلیلهای منتشر شده درباره این شاعر گفت: بهنظر من تصحیحی که محمدعلی فروغی با همکاری حبیب یغمایی از «کلیات سعدی» انجام داده بهترین تصحیح صورت گرفته تاکنون است. البته در ارتباط با آثار «گلستان» و «بوستان» تصحیح غلامحسین یوسفی کاملتر و دقیقتر است.
وی دلایل برجسته بودن این تصحیحها را برشمرد و اظهار داشت: اصالت قدمت نسخههای بررسی شده، دقت نظر علمی مصحح و پایبندی به اصول علمی تصحیح از عوامل موثر در موفقیت این تصحیحهای صورت گرفته است.
مدیر مرکز سعدیشناسی به آثار منتشر شده درباره سعدی اشاره و تشریح کرد: در میان این آثار به نظر من کتاب «سعدی» ضیاء موحد به دلیل نگاه دقیق و جدی موحد به زندگی و آثار سعدی چه از منظر زیباییشناسی و چه از منظر زبان و نوآوری کتابی ارزشمند در این حوزه به حساب میآید.
وی ادامه داد: از دیگر آثار ارزشمند در این حوزه میتوانم به کتاب «شناختی تازه از سعدی»(همراه با متن مصحح و معرب اشعار عربی و ترجمه فارسی) اثر جعفر مویدشیرازی و با مقدمه احسان عباس اشاره کنم که در 213 صفحه توسط انتشارات نویدشیراز در سال 62 منتشر شده است.
کمالیسروستانی افزود: این کتاب از منظر ارائه نگاهی دقیق به زندگی و آثار سعدی و پاسخ به برخی از انتقاداتی که درباره سعدی مطرح شده است، کتابی موثر و جامع به حساب میآید.
این پژوهشگر مجموعه مقالات منتشر شده در ویژهنامه نشریه «تعلیم و تربیت» با عنوان «سعدینامه: یادگار هفتصدمین سال تالیف گلستان» را جزو منابع دست اول در حوزه سعدیپژوهی میداند و معتقد است مقالههایی به قلم برخی سعدیپژوهان چون عباس اقبال آشتیانی، بدیعالزمان فروزانفر، جلالالدین همایی و علامه قزوینی که در این ویژهنامه به چاپ رسیدهاند از برجستهترین آثار در این زمینه به شمار میآیند.
وی در ادامه با تاکید بر نامگذاری سال 90 به نام سال «قصیده» در دهه «سعدیشناسی» گفت: تاکنون درباره «بوستان»، «گلستان» و «غزلیات» سعدی، آثار متعددی منتشر شده است. اما در زمینه قصاید سعدی پژوهش گستردهای صورت نگرفته است. این در حالی است که مبحث «قصیده» در آثار سعدی جای بحث و بررسی فراوان و انتشار آثار متعددی را دارد.
تصحیح گروهی از «کلیات سعدی»
این پژوهشگر درباره ضرورت تصحیح مجدد «کلیات سعدی» توضیح داد: در این حوزه معتقدم کار تصحیح باید به صورت گروهی انجام شود و جمعی از مصححان برتر بر اساس جدیدترین نسخههای یافت شده و شیوههای نوین تصحیح، به تصحیح مجدد «کلیات سعدی» بپردازند.
وی در پایان یادآور شد: با پیگیری چنین روندی میتوانیم بر اساس اجماعنظر مصححان برجسته و سعدیپژوهان به تصحیحی جامع از «کلیات سعدی» دست یابیم.
چهارشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۲
نظر شما