به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نشست نقد و بررسي كتاب «مراقبت از سالمندان» اثر آنجلا پري و گردآوري دكتر محمد صمدانيفرد عصر ديروز(29 فروردين) با حضور دكتر صمدانيفرد، دكتر رويا حبيبي، كارشناس توانبخشي امور سالمندان و معلولان، دكتر محسن ارجمند، مدير مسوول انتشارات ارجمند و زهره سعيدي، دبير نشست در سراي اهل قلم خانه كتاب برگزار شد.
در ابتدا سعيدي، دبير نشست با ارايه مباحثي ابتدايي درباره كتاب گفت: اين اثر از دهمين عنوان كتابهاي بهداشت سالمندان انتشارات ارجمند درباره مراقبت از سالمندان در محيط منزل به عنوان يكي از مهمترين بحثهاي مراقبت از سلامتي و بهداشت منتشر شده است. در اين كتاب مطرح شده كه محيط آشنا و محيطي كه سالمند يا شخص معلول يا بيمار در آن احساس آرامش ميكند، در بهبود فرد بسيار موثرتر از بيمارستان يا مراكز نگهداري سالمندان است.
وي با اشاره به اينكه كتاب حاضر در راستاي كمك به مراقبان سالمندان نگاشته شده است، افزود: محورهاي اصلي اين كتاب مراقبت در منزل، مهارتهاي پايه مراقبتي، مهارتهاي مراقبتي تخصصي،خدمات توانبخشي،مراقبت طولاني مدت، مراقبت از بيماران آلزايمري و غيرقابل علاج و همچنين خانههاي سالمندان است.
سپس دكتر محمد صمدانيفرد، گردآورنده كتاب «مراقبت از سالنمدان»، هدف از تحصيل در رشته «پيريشناسي» در آمريكا را كمك به پيران و سالمندان در جامعه ايران دانست و افزود: مدتي كه رييس يكي از بخشهاي مركز نگهداري از سالمندان در آمريكا شدم، به اين نكته پي بردم كه 45 درصد از سالمندان در مراكز نگهداري به دنبال «خودكشي» هستند. براساس تحقيقات مركز پيريشناسي آمريكا در سال 2000 ميلادي، 5/1 ميليون آمريكايي سالمند مورد آزار قرار گرفتند.
وي هدف از نگارش اين كتاب را كمك به درك افزايش سن در چارچوبهاي معين جوامع برشمرد و اظهار داشت: با توجه به اينكه بيشتر مراقبان سالمندان را اعضاي نزديك خانوادهشان تشكيل ميدهند، مراقبان با مطالعه اين كتاب احساس ارزشمندي، كاهش درد و نگراني و تحمل محيط نامساعد ميكنند. اين اثر تلاش دارد تا از هر گونه مشكلي كه خانوادهها در نگهداري از سالمندان با آن مواجه هستند، جلوگيري كند. يكي از مباحث انتهايي اين كتاب نيز به مراقبت از مراقبان اختصاص دارد كه بيشتر اين افراد را نيز قشر ميانسال تشكيل ميدهند.
صمدانيفرد يكي از مسايل مورد توجه كتاب «مراقبت از سالمندان» را عدم توانايي خانوادهها در نگهداري از سالمندان دانست و گفت: در كتاب اشاره شده كه اگر فرزندان اين توانايي را در خود نميبينند، سالمندان را به مراكز و خانههاي سالمندان بفرستند تا كمتر مورد آزار و اذيت قرار بگيرند. محور اساسي كتاب احترام و محبت متقابل ميان مراقبان و پيران است، درصورتي كه قرار باشد پيري نظير ديگر جوامع در ايران مشكلات ناهنجار ايجاد كند، بايد از ابتدا با اين مساله برخورد كرد و مسايل را با ارايه راهكارها و روشهاي مناسب در مسير صحيح قرار داد.
در ادامه دكتر محسن ارجمند، كارشناس حوزه پزشكي و سلامت، ميانگين اميد به زندگي در ايران در سال 1357، 50 سال بود و اكنون به بيش از 70 سال رسيده است، گفت: اين امر نشان دهنده گسترش خدمات، مراقبتهاي بهداشتي و كيفيت زندگي است كه البته به افزايش طول عمر سالمندان، معكوس شدن هرم سني جمعيت و در نهايت مشكلاتي نمونه جامعه آمريكا ميانجامد.
وي هدف از تاليف كتابهاي حوزه بهداشت و سلامت را افزايش آگاهي عمومي افراد درباره نيازهاي سالمندان و مراقبتهاي صحيح جسمي و رواني دانست و يادآور شد: دوره سالمندي از سنين 65 سال به بالا آغاز ميشود، بسياري از افراد در اين سنين سالم و كيفيت زندگي بالايي دارند كه البته هدف اين كتاب مخاطب قرار دادن مراقبان سالمنداني است كه سلامت كمتر و نياز به مراقبت بيشتر دارند. درصورتي كه افراد با يك آمادگي جسمي، روحي و نگرش صحيح پا به دنياي سالمندي گذارند، اين دوره را معادل بازنشستگي و رخوت نخواهند يافت.
ارجمند يكي از مباحث مهم اين كتاب را بخش مراقبتهاي تخصصي داخل خانه معرفي كرد و گفت: بيماريها، زخم بستر، تعويض پانسمان و ... بايد از سوي مراقبان آموزش ديده صورت گيرد، مراقبان سالمندان نيازمند اطلاعات، حمايت، افزايش تجارب، درد دلها و بازگو كردن مسايل با افراد مشترك هستند، بهتر اين است كه نظام بهداشتي، ارگانها و انجمنهايي براي ايجاد همدلي و تبادل اطلاعات مراقبان سالمندان ايجاد كند.
در ادامه نشست دكتر رويا حبيبي، كارشناس امور توانبخشي سالمندان و معلولان با بيان اينكه تاكنون كتابهاي تخصصي، تئوريك و دانشگاهي بسياري در حوزه سالمندان تاليف شده است، گفت: اما اين اثر با حجم اندك، طرح مباحث علمي و زبان ساده توانسته نيازهاي عموم مردم جامعه را رفع كند. ابعاد مختلف اين اثر نظير مهارتهاي پايه و تخصصي مراقبتي، رژيم غذايي و پانسمانها بسياري از اطلاعات مورد نياز مراقبان بيماران و سالمندان را به آنها انتقال ميدهد.
وي يكي از مباحث مهم كتاب «مراقبتهاي سالمندان» را ايجاد مراكز روزانه سالمندان نظير «مهد سالمندان» معرفي كرد و گفت: سالمندان در اين مراكز با تبادل تجربيات، نشاط و شادابي خود را بازيافته و با اجتماع در ارتباط ميمانند. اين اثر ديد كامل و جامعي از زندگي سالم سالمند ارايه و به روشهاي پيشگيري از بيماري پيش از درمان توجه نشان داده است.
حبيبي در ادامه اين كتاب را اثري راهنما براي مطالعه افراد جامعه و مديريت سلامت سالمندان به شمار آورد و افزود: از ويژگيهاي برجسته اين كتاب ترسيم تصاوير و تكيه بر سلامت مراقبان به عنوان افرادي كه نيازمند سالم ماندن براي سلامت نگه داشتن ديگران هستند.
در پايان نشست، دكتر محمد صمدانيفرد، گردآورنده كتاب «مراقبتهاي سالمندان» در پاسخ به اين سوال دبير نشست كه تغذيه سالمندان چه تفاوتي با ديگر افراد دارد، توضيح داد: تغذيه بيماران و سالمندان نظير افراد آلزايمري رابطه نزديكي با افسردگي و كاهش وزن دارد. بسياري از سالمندان به ويژه آلزايمريها به سرعت وزن از دست ميدهند، به اين دليل كه دچار آسيبهايي در معده و مشكلات رواني هستند.
وي با تاكيد بر اهميت روانشناسي تغذيه سالمندان و بيماريهاي رواني يادآور شد: معده پيران و سالمندان قدرت جذب بسيار پاييني دارد، براي اين گروه افراد بايد غذا به قطعات كوچك و نرم تقسيم شود و مراقب آنها را مجبور به خوردن غذا بكند.
سهشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۴
نظر شما