دوشنبه ۸ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰
فقدان نظريه ادبي مستقل محسوس است

خسرو آقاياري سردبير نشريه كتاب ماه كودك و نوجوان با اشاره به استفاده از نظريه‌هاي غيربومي در ادبيات و تصويرگري كودك و نوجوان، گفت: يكي از مشكلات ادبيات جدي، فقدان نظريه ادبي مستقل است؛ يعني از بابت نظريه‌هايي که معمولاً ژرف‌ساخت فلسفي و معرفتي دارند، جامعه ادبي به توليد نرسيده و از نظريات غيربومي استفاده مي‌شود.

آقاياري در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) گفت: نظريه‌هاي ادبي به صورت خلق‌الساعه به وجود نمي‌آيند. هم‌اکنون نظريه‌هاي مورد استفاده ادبي که ژرف‌ساخت‌هاي فلسفي و معرفتي دارند در بسياري از موارد با ديدگاه‌هاي ديني ما در تعارض و تقابل قرار دارند.

وي تصريح كرد: خيلي از اين نظريه‌ها حداقل نمي‌توانند جامعه ايران را به سمت اهداف ديني و فرهنگي که دارد، هدايت کند.

آقاياري درباره نقش كتاب ماه كودك و نوجوان در بهبود شرايط موجود در حوزه نظريه‌هاي ادبي گفت: کتاب ماه كودك و نوجوان يکي از مشکلات جدي را همين موضوع مي‌داند و تلاش داريم که تعارض‌هايي که از باب غلبه نظريات ادبي بيگانه در ادبيات ما وجود دارد را معرفي کنيم؛ چون عمدتا در حوزه ادبيات معاصر به ويژه ادبيات مدرن کودک، اين نظريه‌ها از جمله نظريات عدم پايبندي به مخاطب، نظريه مرگ مولف و توجه به اصالت متن، طرفداراني به ويژه در حوزه تصويرگري پيدا کرده‌اند. 

وي اضافه كرد: در سال‌هاي اخير به خاطر غلبه نظريه‌هاي مدرن، گاهي افراط و تفريط‌هايي وجود داشته و مثلاً در مسأله اصالت دادن به متن، آنقدر افراط شده که گاهي اصلاً به مخاطب کودک اهميتي نمي‌دهند. بسياري از تصويرگران کتاب کودک در سال‌هاي اخير اعتقادي به مخاطب نداشته‌اند و کتابي که متعلق به کودک و نوجوان بود، بدون انديشيدن به او تصويرگري کرده‌اند و حتي تصويرگر گاهي به متن هم پايبند نبوده است.

آقاياري معتقد است، نقد در ايران به شدت بي‌سرانجام است و مبادي نقد مشخص نيست. وي گفت: ادبيات ما مولفه‌اي تابع نظريات بيگانه است. کمتر اتفاق افتاده که نقاد به معناي خاص با کمک معيارهايي که مبتني بر ديدگاه ديني رايج در اين کشور است، در حوزه کتاب کودک يا اصولاً ادبيات فعاليت کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها