شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۲:۱۴
نسیم همدلی در فضای فرهنگ چهارمحال و بختیاری وزید/ اهدای کتاب و مشوق ساخت‌وساز کتابخانه

چهارمحال و بختیاری - این روزها فضای فرهنگی چهارمحال و بختیاری شاهد وزش نسیم همدلی است؛ جایی که بن‌بست‌های اعتباری در برابر اراده خیران و هم‌افزایی دستگاه‌های اجرایی عقب‌نشینی کرده‌اند تا طلسم پروژه‌های دیرینه کتابخوانی، نه با معجزه بودجه‌های دولتی، که با کیمیای مشارکت شکسته شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شهرکرد، نخستین جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی چهارمحال و بختیاری، ویترینی از ایثار و مسئولیت‌پذیری اجتماعی را به نمایش گذاشت. در حالی که ناترازی‌های بودجه‌ای همواره به عنوان سدی در برابر پروژه‌های زیرساختی قد علم کرده‌اند، این بار خیران و مدیران استانی دست به دست هم دادند تا ثابت کنند فرهنگ، در هیچ بن‌بستی گرفتار نمی‌ماند.

در یکی از بخش‌های این حرکت فرهنگی، مخازن کتابخانه‌های عمومی استان میزبان بیش از ۵ هزار جلد کتاب جدید و نفیس شدند. اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اهدای کتابخانه تخصصی خود شامل ۲ هزار و ۶۰۰ نسخه منبع ارزشمند و شرکت مخابرات استان با اهدای ۲ هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب نفیس، پیشگام «نهضت اهدای دانایی» شدند. این اقدام نمادین نشان داد که هم‌افزایی میان‌دستگاهی می‌تواند کمبود منابع مکتوب را در دورافتاده‌ترین کتابخانه‌های استان جبران کند.

اما نبض اصلی این گزارش در رگ‌های ایثار خیران می‌تپد. آنجا که پدری داغدار اما نیک‌اندیش در شهر «دستنا»، برای زنده‌ نگه داشتن یاد فرزند درگذشته‌اش، ۱۰ میلیارد ریال اعتبار را به پایه‌های لرزان پروژه کتابخانه این شهر تزریق کرد تا خشت‌خشت این بنا به یاد دختری که کتاب‌ها را دوست داشت و دانشجوی دکتری بود، بنا شود.

نسیم همدلی در فضای فرهنگ چهارمحال و بختیاری وزید/ اهدای کتاب و مشوق ساخت‌وساز کتابخانه

در این میان، مدیریت شهری نیز از قافله عقب نماند. به پیشنهاد شهردار شهرکرد و موافقت مدیرکل دفتر امور شهری استانداری، با درک ضرورت توسعه فضاهای فرهنگی، از این پس خیرین کتابخانه‌ساز در زمان اخذ مجوز و پروانه ساختمانی از مشوق‌های ویژه و تخفیفات محسوس توسط شهرداری‌های استان بهره‌مند خواهند شد. این تصمیم راهبردی، هزینه ساخت‌وسازهای فرهنگی را کاهش داده و رغبت بخش خصوصی را برای ورود به این حوزه دوچندان می‌کند.

خیّر سورشجانی نیز آستین همت بالا زد تا بخش کودک کتابخانه فردوسی را بازطراحی و تجهیز کند. این یعنی درک عمیق از این واقعیت که توسعه فردا، در گرو شادابی و دانایی کودکان امروز است.

در حالی که سایه سنگین ۷۳ هزار میلیارد تومان پروژه‌های نیمه‌تمام بر سر استان سنگینی می‌کند، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیز با نگاهی ویژه به بخش فرهنگ، قول مساعد داد تا گره اعتباری پروژه‌های شاخصی چون کتابخانه‌های «مولوی»، «امیرکبیر» و مطالعات «کتابخانه مرکزی» باز شود.

نسیم همدلی در فضای فرهنگ چهارمحال و بختیاری وزید/ اهدای کتاب و مشوق ساخت‌وساز کتابخانه

تحول فرهنگی در گرو عبور از بن‌بست زیرساختی

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار چهارمحال و بختیاری هم در این نشست با برشمردن اولویت‌های فرهنگی استان، اظهار داشت: تحقق تحول فرهنگی با رویکرد ایرانی اسلامی، مستلزم عبور از موانع زیرساختی است؛ چراکه بدون بستر فیزیکی مناسب، اهداف نرم‌افزاری و مدیریتی حوزه کتابخوانی محقق نخواهد شد.

عبدالعلی ارژنگ با اشاره به ضرورت تعیین تکلیف پروژه‌های نیمه‌تمام شهرستان‌ها تصریح کرد: فرمانداران به عنوان رؤسای انجمن‌های شهرستان موظفند با برنامه‌ریزی دقیق، موانع اجرایی پروژه‌ها را رفع کنند و در صورت بروز بن‌بست‌های اعتباری، موضوع را برای پیگیری در سطح کلان به مرکز استان منعکس نمایند.

نسیم همدلی در فضای فرهنگ چهارمحال و بختیاری وزید/ اهدای کتاب و مشوق ساخت‌وساز کتابخانه

خط قرمز بر تغییر کاربری زمین‌های فرهنگی

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی چهارمحال و بختیاری نیز در این نشست با ابراز نگرانی از سرنوشت زمین پیش‌بینی شده برای کتابخانه مرکزی، بر صیانت از اراضی با کاربری فرهنگی تأکید کرد.

پروانه ارزانش با بیان اینکه زمین این طرح در اختیار اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است، هشدار داد: وقفه در اجرای پروژه نباید بهانه‌ای برای تغییر کاربری یا واگذاری زمین‌های فرهنگی به سایر ارگان‌ها شود؛ صیانت از این فضاها یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای آینده فرهنگی استان است.

نسیم همدلی در فضای فرهنگ چهارمحال و بختیاری وزید/ اهدای کتاب و مشوق ساخت‌وساز کتابخانه

وی با اشاره به نیاز اعتباری ۷۰ میلیارد ریالی برای فاز مطالعاتی پروژه، خواستار همراهی بیش از پیش سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در تخصیص بودجه‌های زیرساختی شد و افزود: تکمیل فاز اول کتابخانه مولوی نیازمند حداقل مبلغ ۵۰ میلیارد ریال اعتبار است که نیازمند استمرار اخذ اعتبارات از محل مسئولیت‌های اجتماعی شرکت ملی نفت و یا تزریق بودجه از محل مسئولیت‌های اجتماعی در اختیار نمایندگان(توازن۱) هستیم و همزمان، ردیف اعتباری ویژه‌ای برای مطالعات اولیه کتابخانه مرکزی استان در دستور کار قرار گرفته است که در مورد این موضوع به زودی در شورای برنامه‌ریزی استان تصمیم‌گیری خواهد شد.

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان ضمن ارائه گزارش عملکرد شش‌ماهه، از تحول در شاخص‌های امانت و عضویت خبر داد و خاطرنشان کرد: علیرغم محدودیت‌ها، با تلاش همکاران کتابدار و همراهی خیران، امروز شاهد پویایی کتابخانه‌ها هستیم، اما برای رسیدن به استانداردهای کشوری، راهی جز تکمیل پروژه‌های بزرگ نداریم.

نسیم همدلی در فضای فرهنگ چهارمحال و بختیاری وزید/ اهدای کتاب و مشوق ساخت‌وساز کتابخانه

در پایان این نشست با اهدا لوح سپاس، از همت والای خیران و مدیران دستگاه‌های اجرایی که با اهدای کتاب و اعتبار در مسیر ترویج فرهنگ مطالعه گام برداشته بودند، تجلیل به عمل آمد.

به گزارش ایبنا، آنچه در بام ایران در حال رخ دادن است، فراتر از احداث چند بنا یا اهدای چند هزار کتاب است؛ این یک «الگوی نوین مدیریتی» است که در آن دولت، شهرداری و خیرین در یک مثلث طلایی، بن‌بست‌های مالی را دور می‌زنند. حالا چشم امید اهالی فرهنگ به روزهایی است که کتابخانه مرکزی شهرکرد، نه به عنوان یک طرح روی کاغذ، بلکه به عنوان نگین درخشان فرهنگ در مرکز استان، میزبان اندیشه‌جویان باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها