جمعه ۲۴ آذر ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۴
برپایی محافل ادبی مختلف با محوریت جلال، امیرخسرو دهلوی و غزه

از مهمترین اخبار هفته اخیر می‌توان به برپایی محافل ادبی مختلف از جمله «شب امیرخسرو دهلوی» و «به نام مادر» اشاره کرد.

سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ مهمترین اخبار هفته گذشته سرویس ادبیات ایبنا را به اختصار مشاهده می‌کنید:

برپایی محفل «شب امیرخسرو دهلوی»

علیرضا قزوه، مدیر مرکز شعر، موسیقی و سرود در محفل ادبی «شب امیرخسرو دهلوی» که شامگاه ۱۷ آذر با حضور جمعی از اهالی اندیشه و ادب حوزه ایران فرهنگی، به میزبانی گروه بین‌المللی هندیران در فضای مجازی برگزار شد، ضمن قرائت غزل «مطربی می‌گفت خسرو را که ای گنج سخن» از امیر خسروی دهلوی بیان کرد: در این شعر امیرخسرو دهلوی هر دو مقام شعر و موسیقی را در حد اعلا می‌داند اما در مقام مقایسه برای شعر شانی بالاتر از جایگاه موسیقی قائل است. امیرخسرو دهلوی که در هر دو فن شعر و موسیقی استاد بود شعر را علمی می‌دانست که بدون نیاز به سماع و صدای خنیاگران کامل و تمام است. امیرخسرو دهلوی در انتهای این غزل، نظم و شعر را به عروسی تشبیه کرده که نغمه و موسیقی زینت و زیورش شده اما برای آن عروس بدون این زینت‌آلات نیز عیبی متصور نخواهد بود.

برگزاری تور ادبی اسالم

اسماعیل امینی، نویسنده و طنزپرداز در یکی از نشست‌های تور ادبی اسالم که به همت خانه شعر و ادبیات و همزمان با صدسالگی تولد جلال‌آل احمد در شهر اسالم (شهری که جلال در آن از دنیا رفت) برگزار شد، با اشاره به اینکه در آن روزگار مسئله تعهد اجتماعی هنر، ارزش بسیاری داشت، گفت: اینکه گفته شده هنری که تعهد اجتماعی ندارد، ارزشی ندارد جمله درستی نیست. هنر از جمله شعر می‌تواند در خدمت اهداف اجتماعی باشد اما نمی‌توانیم بگوییم اگر هنرمندی به آن توجه نکرد کارش هنری نیست. این موضوع در دیدگاه جلال و نیما دیده می‌شود و این ذهنیت همچنان هم وجود دارد. گمان می‌کنم هر اثری از جمله شعر را باید با منطق خودش بشناسیم و تحلیل کنیم و به عنوان منتقد حق نداریم آن را قضاوت کنیم.

کلاس‌های هفتگی خانه کتاب آغاز شد

جلسات هفتگی «عناصر داستانی؛ عضلاتی ستبر در اندام تاریخ بیهقی»، «آشنایی با نقد ادبیات داستانی» و محفل «شعر سرو» از اول دی تا پایان اسفند ۱۴۰۲ به مدت ۱۲ جلسه در سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات ایران به صورت رایگان برگزار می‌شوند. جلسات هفتگی «عناصر داستانی؛ عضلاتی ستبر در اندام تاریخ بیهقی» شنبه‌ها ساعت ۱۶ با تدریس یاسین حجازی، «آشنایی با نقد ادبیات داستانی» دوشنبه‌ها ساعت ۱۷ با تدریس محمدرضا سرشار و محفل «شعر سرو» سه‌شنبه‌ها ساعت ۱۷ با تدریس دکتر سید وحید سمنانی برگزار می‌شود.

بررسی اقتصاد سیاسی نشر، با تمرکز بر جهان قصه

محمدصادق علیزاده در برنامه گفت‌وگو محور میز داستان تلویزیون اینترنتی کتاب با موضوع «بررسی اقتصاد سیاسی نشر، با تمرکز بر جهان قصه» بیان کرد: ما هنگامی که درباره توزیع مصرف فرهنگی صحبت می‌کنیم، نمی‌توانیم آن را با سینما و موسیقی مقایسه کنیم زیرا مصرف ساده‌تری دارند و هر لحظه می‌توان از آنها استفاده کرد. کتاب به دلیل اینکه در ساحت سلسله مراتبی رسانه‌ای است، نیاز به اقتضائات خاص خود دارد و به طور طبیعی رسانه‌ای است که کمتر مورد اقبال عموم قرار می‌گیرد. از هر آنچه که می‌تواند بین اذهان عمومی پلی با ساحت کتاب بزند باید استقبال کرد و این پل، آثار عامه‌پسند است.

برگزاری محفل ادبی «به نام مادر»

یاسر احمدوند، معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محفل ادبی «به نام مادر» که با هدف گرامیداشت یاد و خاطره مادران و کودکان شهید غزه در باغ کتاب تهران برگزار شد، با تأکید بر تأثیرگذاری شعر گفت: حرکت مبارکی است که شاعران نسبت به وقایع روز واکنش نشان می‌دهند و این اتفاقی طبیعی است، چراکه موثرترین واکنش فرهنگی در کشور شعر است. شاعران هم به سرعت واکنش نشان می‌دهند و هم اثر گذار است و مخاطب دارد. اتفاق خوبی است که در موضوع مهم غزه و اتفاقات سرزمین‌های اشغالی شاعران توجه دارند، اشعار خوبی سرودده‌اند و برنامه‌های متعددی تشکیل شده است. هر جا حقی غصب شود چیزی گم خواهد شد. زبان هنر و بیان شاعرانه می‌تواند صدای گم شده‌ها و حق‌‎های غصب شده را به بهترین وجه به تصویر بکشد.

اهدای شاهنامه به خانواده‌های تاجیکستان تا یک سال دیگر

مظفر محمدی، رایزن فرهنگی تاجیکستان در ایران درباره جایگاه زبان فارسی در تاجیکستان از گذشته تا امروز گفت: در تاجیکستان فقط زبان فارسی تاجیکی جایگاه دارد، البته به دلیل اینکه در گذشته با شوروی یکی بودیم زبان روسی هم در تاجیکستان مورد توجه است. زبان رسمی تاجیکستان، تاجیکی است که همان فارسی است که در افغانستان دری، در ایران فارسی و در تاجیکستان تاجیکی نامیده می‌شود. تمام آثار ادیبان کلاسیک، شاعران و نویسندگان در تاجیکستان به خط سیریلیک چاپ شده‌اند و امروز نویسندگان و اهالی ادب تاجیکستان از جمله صدرالدین عینی، جلال اکرامی و فاتح نیازی توانسته‌اند به شهرت جهانی دست یابند.

رونمایی کتاب «درباره گونه علمی زبان فارسی»

محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در آیین رونمایی از کتاب «درباره گونه علمی زبان فارسی» عنوان کرد: نتیجه یک عمر زحمت در گنبدهای علمی در کتاب حاصل می شود؛ وقتی یک کتاب که حاصل عمر یک انسان عالم و دانشمند است را مطالعه می کنیم، گویی تمام حاصل عمر آن شخص در وجود ما نیز نهادینه می شود.هرچه مقالات علمی و کتاب های اصیل و یافته های بیشتری خوانده شود، انسان می تواند به همان اندازه از وجود هزاران زندگی در وجود خود برخوردار شود.

برگزاری نشست شورای پاسداشت زبان فارسی

یاسراحمدوند، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی گفت: از موضع دفاع از زبان فارسی کوتاه نمی‌آییم، هرکاری که در راستای تضعیف زبان فارسی انجام شود، یک خیانت به کشور و نسل آینده است.

سخنرانی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس در ازبکستان

ابراهیم خدایار در همایش بین‌المللی مرکز پژوهش‌های علمی امام ترمذی ازبکستان، با رویکردی زبان‌شناسانه به تکاملِ زبانِ عرفان و نقش حکیم ترمذی در این زمینه با نگاهی به تحقیقات پل نویا، شرق‏شناس فرانسوی پرداخت و توضیح داد: شکل‌‏گیری تمام دانش‏‌های اسلامی در میان مسلمانان در قرآن کریم ریشه دارد. پُل نویا، شرق‏‌شناس فرانسوی در کتاب خود با نام «تفسیر قرآنی و زبان عرفان» ی با تکیه ‏بر آثار مفسران کمترشناخته‏ شده جهان اسلام، نقش زبان تفسیرهای قرآنی را در چهار سده نخست هجری در شکل‏‌گیری زبان عرفان جست‌وجو کرده‏ است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها