كارشناس دفتر احياي بناها و محوطههاي تاريخي:
مرمت و احياي بناها و محوطههاي تاريخي با كمبود كتاب مواجه است
يك كارشناس دفتر حفظ و احياي بناها و محوطههاي تاريخي معتقد است درباره حفظ و احياي بناها و محوطههاي تاريخي اطلاعات بسيار محدودي داريم كه بيشتر شامل گزارشهايي است كه به شكل كتاب منتشر نشده و پژوهشگران اين رشته را با مشكل كمبود مطالب مكتوب روبهرو كرده است.\
وي افزود: «مرمتهاي پيشين نيز كه شواهد آن توسط باستانشناسان كشف شده، هنوز مدون نشده و به صورت كتاب درنيامده است و بيشتر شامل گزارشنويسي متداول بوده كه بايد اين گزارشها به شكل مكتوب ارايه شود.»
«سركاري» به منابع و كتابهاي مرجع اشاره كرد و گفت: «متأسفانه در ايران منابع قابل دسترس و مستندي نداريم كه به صورت كتاب ارايه شده باشد و اگر كتابي نيز يافت شود، بسيار محدود است. همچنين اين كتابها به روز و پويا نيستند.»
وي به نقش پژوهشگران و محققان در رفع اين كمبودها اشاره كرد و گفت: «اين مسأله معضل بزرگي درباره اين رشته پژوهشي است. البته به اجبار نميتوان افراد را به پژوهش وادار كرد؛ زيرا فرهنگ باستانشناسي و شناخت محوطههاي تاريخي سينه به سينه است و بايد تجربيات پيشينيان را به كار گرفت. اين، مسالهاي است كه پژوهشگران جوان بايد به آن توجه داشته باشند.»
وي پيشنهادي در اين زمينه به پژوهشگران و محققان ارايه داد و گفت: «محقق و پژوهشگري كه كار مرمت محوطههاي تاريخي را انجام ميدهد، اگر بتواند گزارشهاي آن را ثبت كند و آن را به شكل كتاب دربياورد ميتواند بسيار موثر واقع شود.»
«سركاري» به دانشجوياني كه پاياننامههاي خود را در زمينههاي مرمت و محوطههاي تاريخي ارايه ميدهند نيز پيشنهاد كرد در تنظيم رسالههاي خود، به مباني مرمت و كارهاي اجرايي آن نيز بپردازند.
وي همچنين يادآور شد: «البته بايد رسالههاي دانشجويان كه بر اساس كار پژوهشي و علمي صورت ميگيرد به شكل كتاب دربيايد و بعد از انتشار، توسط داوران و منتقدان آن حوزه نقد شود تا بتوان اشكالات و نقاط قوت و ضعف آن را مطرح كرد تا پژوهشگران آينده اشتباه قبلي را تكرار نكنند.»
پژوهشگر و كارشناس محوطههاي تاريخي يادآور شد: «پژوهشهايي كه مستند است بايد دقيقا آورده شود و هيچگونه برداشت و نظر شخصي به آن اضافه نشود و تنها نتيجهگيري ارايه شود و نظرات شخصي در بخش نتيجهگيري بيايد تا پژوهشگران و محققان با نتايج كار مرمت و محوطههاي تاريخي آشنا شوند.»
اين كارشناس با اشاره به اشياي بهدست آمده از مناطق باستاني گفت: «در برخي از تپههاي باستاني اشياي با ارزشي به دست آمده است ولي كتاب تحقيقاتي و پژوهشي كه بيانگر مستنداتي در اينباره باشد گردآوري نشده است.»
سركاري در پايان سخنانش تأكيد كرد: «بناهاي تاريخي و محوطههاي باستاني كتاب مرجع و منبع ندارند و اين مسأله بزرگترين معضل براي كارشناسان، پژوهشگران و محققان رشتههاي بناهاي تاريخي و محوطههاي باستاني به شمار ميرود.»
نظر شما