آمد.
قبلا مجموعه دوجلدی کتاب «لوپتو» توسط مهرک، بخش کودک انتشارات سوره مهر، در نمایشگاه کتاب 1402 به نمایش گذاشته شدهبود. نام این انیمیشن و کتاب برگرفته از گویش کرمانیها است که به عروسک یا اسباب بازیهای دست ساز «لوپتو» میگویند.
گرچه این بار با تولید لوازم التحریر «لوپتو» با یک تغییر کاربردی از یک اثر هنری روبهرو هستیم. چیزی که سالهاست در تمام دنیا و مخصوصاً هالیوود رایج است.
درست از سالهای دهه ۱۹۴۰ در هالیوود و توسط شرکت والت دیزنی این تولیدات آغاز شد.
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه ساخت انیمیشن و خلق عروسک از روی آن بیندازیم باید بگوییم کمپانی دیزنی ساخت عروسک از روی محصولاتش را با ساخت انیمیشن «سفید برفی و هفت کوتوله» در ۱۹۳۷ آغاز کرد، این کارتون در دسامبر روانه بازار شد.
بعد از آن در فوریه ۱۹۴۰ کارتون و عروسک زیبای «پینوکیو» تولید شد. بعد از آن هر ساله شاهد تولیدات با کیفیت انیمیشن سپس ساخت عروسک و تولید لوازم التحریر از روی شخصیتهای معروف و پرطرفدار انیمیشنهای والت دیزنی هستیم.
ساخت عروسک و لوازم جانبی از روی انیمیشنها و شخصیتهای محبوب آن همواره یک تجارت پرسود و پرطرفدار بوده است.
این تجارت پرسود در ایران توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با ساخت عروسکهای «سارا و دارا» در دهه ۷۰ آغاز شد اما چون به عنوان پشتوانه، کتاب و قصهای قوی نداشت، آنچنان مورد توجه واقع نشد.
هرچند با تولید انبوه لوازم التحریر، جوراب، لباس، نوار سرود، تقویم و پوستر با طرح سارا و دارا در دهه ۸۰ و ممنوعیت واردات عروسک باربی به ایران موفقیتهایی به دست آمد اما هیچگاه آنطور که پیش بینی شده بود پرطرفدار نشد. دارا و سارا با لباسهای محلی اقوام مختلف ایران بیشتر تبدیل به دکوری برای خانههای ایرانیان شد.
در کنار تولید انبوه دارا و سارا حرکتهایی نیز برای ساخت شخصیت «کلاه قرمزی» و عروسک آن انجام شد اما این حرکت فقط در حد چاپ عکس کلاه قرمزی و پسرخاله بر روی لباس و کیف بچهها از شخصیتهای محبوب مجموعه عروسکی ایرج طهماسب با همین نام باقی ماند.
تعداد محدودی عروسک با کیفیت نازل نیز از این شخصیت تولید شد که در گذر زمان به فراموشی سپردهشد.
اکنون با پیشرفت تولید انیمیشن در ایران چه به لحاظ کیفی و چه به لحاظ کمی انتظار میرود این اقتباس کاربردی جایگاه ویژهای در بازار کتاب، لوازم تحریر،عروسکسازی و... کودکان و نوجوانان باز کند.
نظر شما