راه اندازی، استقرار و مدیریت پایگاهها، ایستگاهها و موکبهای متعدد در استان ایلام به عنوان یکی از مرزهای منتخب زائران برای زیارت ائمه معصوم و انجام راهپیمایی اربعین و به ویژه در مرز بینالمللی مهران که نزدیکترین مسیر (279 کیلومتر تا کربلا) برای زائران عتبات عالیات است که کارکردهای خدماتی، رفاهی، اقامتی، بهداشتی و ...دارند و صدها هزار زائر از استانهای مختلف کشور از این پایگاهها به طور رایگان استفاده میکنند و سپس به مسیرشان ادامه میدهند.
اما در این راهپیمایی بزرگ و تاریخی، برخی از ادارات و ارگانهای دولتی که ماهیتی فرهنگی دارند، بر انجام رسالت و وظایف فرهنگی خود در این فرصت بزرگ تاریخی و معنوی تلاش و همت دارند.
شاید انجام فعالیتهای فرهنگی، هنری، ادبی و... در راهپیمایی اربعین خیلی به چشم نیاید و توجه بر ارائه خدمات رفاهی و...متمرکز باشد، اما این ادارات و ارگانها عاشقانه و خالصانه با برپایی ایستگاهها و موکبهای متعدد، به انجام وظایف و رسالت فرهنگی خود مشغولند.
از طرفی با امکان استقرار در استراحتگاهها، فرصتی برای خواندن و ورق زدن کتابی به دست میآید تا زائری مشتاق، کتابی را ورق بزند و بخواند.
وی ضمن اشاره به واژههای عَتَبات عالیات تصریح میکند: آرامگاههای ائمه (ع)،امام علی(ع)، امام حسین(ع) و دیگر مراقد مطهر امامان (ع) در عراق اصطلاحاً عتبات یا عَتَبات عالیات نامیده میشوند و واژه عتبه به معنای آستان و درگاه است. عتبات در شهرهای کربلا، کاظمین، نجف و سامرا واقع شدهاند و شامل آرامگاههای شش تن از ائمه شیعه میشوند.
وی ادامه میدهد:در راستای خدمت فرهنگی به زائران آقا امام حسین(ع)، 3 عنوان کتاب با نامهای: همراه با زائران اربعین حسینی (راهنمای زائران اربعین حسینی)درسال1394،عتبات عالیات(راهنمای زائر)در سال1395،دیار بصیرت (راهنمای زائران عتبات عالیات)1396در سال در نشر زاگرو به عنوان راهنما برای زائران حسینی در سالهای اخیر تالیف و منتشر کردهام.
وی ادامه میدهد: محرم، ماه خون و قيام، ماه عزت و شرف و به خود آمدن و آزاد انديشيدن است. زنده نگهداشتن شور حسينی و برپاکردن عزاداری سالار شهيدان (ع) و نهضت عاشورايی و زنده نگه داشتن اين آيين معنوی، به خاطر واقعه شهادت امامحسين(ع)در اين روز كه عظيمترين روز سوگواري و ماتم به حساب میآيد، به عنوان بزرگترين و ارزشمندترين نهضتها در طول تاريخ است كه درس آزادگی و انسانيت را به همه آزادگان جهان آموخته است.
موکب هنرمندان ایران و ایلام (شین) در کنار موکب بزرگ بنیاد مستضعفان واقع در سهراهی کارزان و در نقطه طلایی و محل تلاقی مسیر رفت و برگشت زائران برپا شده و یک توقفگاه برای رفع خستگی مسافران عتبات عالیات است که در هنگام استراحت در موکب بزرگ بنیاد مستضعفان، به تماشای برنامه های ایستگاه شین نیز میپردازند.
در این ایستگاه که برای دومین سال پیاپی با مشارکت دستگاههای فرهنگی چون اداراتکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کتابخانههای عمومی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، حوزه هنری و بسیج هنرمندان در محوطه موکب بزرگ بنیاد مستضعفان از چهارم تا شانزدهم شهریور خدمات فرهنگی،هنری، ادبی و تجسمی در بخشهای مختلف در سهراهی کارزان (30 کیلومتری) مرکز استان قرار دارد با برپایی ایستگاه به زائران خدمات فرهنگی ارائه میدهد و کتابهای اهدایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در موضوعات دینی و آینی و ادبی به زائران در کنار سایر فعالیت های فرهنگی و هنری و ادبی تقدیم میشود.
در این ایستگاه اغلبِ کتابها، متناسب گروه های سنی بزرگسال است و به عنوان هدیهای فرهنگی به زائران اهدا می شود.
علی هوشمند، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئول قرارگاه اربعین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان ایلام گفت: موکب فرهنگی هنرمندان ایران و ایلام(شین) راهی برای انتقال فرهنگ و هنر ایلام به دیگر نقاط کشور است و در این موکب برنامههایی شامل اجرای تعزیه، سرود، شعرخوانی با گویش محلی و زبان فارسی، کتابخوانی، عکاسخانه، دمام و سنج زنی، اهدا کتاب، به تصویرکشیدن سویه مردمی اربعین و دیگر فعالیتهای مرتبط با این ایستگاه فرهنگی انجام میگیرد.
منصور محبی معاون فرهنگی و رسانهای ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هم گفت: بیش از 2 هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف در موکب هنرمندان ایلام و ایران «شین» در میان زائران آقاامام حسین(ع) اهدا و توزیع می شود و این ادارهکل در این تجمع معنوی تلاش میکند تا با بهرهگیری از فرصت حضور عاشقان امام حسین(ع) و خاندان پاک ایشان با اهدا و توزیع کتابهای مناسب در موکب هنرمندان، گامی مؤثر در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی با سیره اهل بیت بردارد.
اهدای گسترده کتاب کودک و نوجوان و دلنوشته های اربعینی
فاطمه رستگار مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان گفت: همکاری در راه اندازی و استقرار موکب هنرمندان ایلام و ایران (شین)، راهاندازی موکب حضرت قاسم(ع) (نوجوانان حسینی) و ایستگاه مهمانان کوچک امام حسین(ع) در پایانه مرزی مهران و هماهنگی برای استقرار تریلر سیار کانون پرورش فکری مرکز در میدان اربعین مهران از اقدامات این ادارهکل در ایام اربعین است.
ملوک هاشمی، معاون فرهنگی ادارهکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان ایلام نیز گفت: فعالیتهای دینی که در مراکز فرهنگی هنری توسط مربیان کانون برای اعضای کودک و نوجوان با بهرهگیری از آموزشهای غیرمستقیم و بهرهمندی از کتاب و سایر برنامهها و فعالیتهای فرهنگی، هنری و ادبی اجرا میکنند، یکی از بهترین شیوههای انتقال مفاهیم دینی و آئینی به جامعه هدف است.
تجهیز غرفه کتاب کودک در حسینیه تبلیغات اسلامی مهران
سمیه حیدری مدیرکل کتابخانههای عمومی استان نیز گفت: امسال علاوه بر برپایی قدمگاه کتاب در موکب شین، موکب کتابخانه امام رضا(ع)در شهر مهران به زائران حسینی خدمات فرهنگی و رفاهی ارائه میدهد و در حسینیه کودک سازمان تبلیغات اسلامی استان واقع در مرز مهران، یک غرفه کتاب و کودک را تجهیز خواهیم کرد.
یوسف گوهری، نویسنده و مدیر نشر چامهسرا به ایبنا گفت: معرفی آثار و نوشتههای نویسندگان ایلامی یکی از راههای معرفی استان به زائران است. برپایی نمایشگاههای فرهنگی، نمایشگاههای کتاب،همکاری موثر با موکبداران و نوشتن زندگینامههای آنان تشویق مردم به نوشتن، یکی از رسالتهایی است که ناشران در این برهه از زمان بر عهده دارند.
وی ادامه داد: ناشران و اصحاب رسانه میتوانند در مبادی ورودی و خروجی مرز و در مسیرهای منتهی به مرز بینالمللی مهران با زائران اربعین مصاحبههای کوتاه و تفصیلی داشته باشند و گفتهها و تجارب و یافتهها و برداشتهای آنان را در این سفر معنوی در قالب کتاب و نشریه به چاپ برسانند.
کتاب اربعین، کتابی است که تمام ویژگیهای ماندگار و تاثیرگذار یک کتاب خوب بر مخاطب را دارد. تعدد شخصیتهای خوب و بد، حوادث متعدد و زاینده، توصیفهای جداب و روشن، نقل قولهای جذاب، سوژه های ناب، کششهای جذاب داستانی،تعلیقهای نفسگیر، دریافت آموزههای مختلف و جالب آن که این کتاب تنها مناسب گروه خاصی از مخاطبان نیست، کودکان و نوجوانان و بزرگسالان و جالبتر از همه مخاطبان با زبان ها و فرهنگها و گویشها و لهجههای متعدد مخاطب این کتاب هستند، زیرا زبان کتاب اربعین، زبان جهانی و بدون مرز است.
نظر شما