سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در شهرستان اسفراین، یکی از قدیمیترین مراکز کانون در استان خراسان شمالی است.
این کانون در سال ۱۳۵۶ تاسیس شده است. مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اسفراین حالا با چهار هزار عنوان کتاب و 14 هزار جلد کتاب با موضوعات داستان، شعر، کاردستی، مذهبی و علمی پیشرو در بین مراکز کانون پرورش فکری فرهنگی در استان خراسان شمالی است.
در این رابطه با تقی ابراهیمیان مسئول مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اسفراین گفتوگو کردیم.
تقی ابراهیمیان بیان کرد: ایجاد امکانات لازم برای رشد و پرورش فکری و ذوقی کودکان و نوجوانان و کمک به شکوفایی استعدادهای آنان در اوقات فراغت هدف اصلی کانون است.
وی از جمله ماموریتهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را تاسیس مراکز عرضه کتاب، تهیه و استفاده از وسایل سمعی و بصری، وسایل آموزشی و تولید و توزیع و نمایش فیلمهای سینمایی، کمک به توسعه و ترویج ادبیات کودکان و نوجوانان، برگزاری جشنوارههای و نمایشگاههای ادبی، هنری و فرهنگی مخصوص کودکان و نوجوانان، ایجاد واحدهای سیار برای عرضه کتاب و فیلم به بچه ها دانست.
ایجاد تریلی کانون
ایراهیمیان از جمله مهمترین فعالیت کانون پرورش کودکان و نوجوانان را ایجاد تریلی کانون و یا به عبارتی تماشاخانه سیار دانست که یک سالن نمایش سیار دارد، دانست و گفت: این تریلی روستا به روستا و شهر به شهر به مناطق محروم سراسر کشور میرود و با هنرمندان و گروههای تئاتری مختلف در روستاهای مختلف، نمایشهایی از جنس ادبیات ایرانی اجرا کند.
وی برگزاری جشنوارهها، نمایشگاهها و برنامههای کانون را از مهمترین فعالیتهای کانون دانست و گفت: مهروارههای فرهنگی، ادبی و هنری مثل مهرواره شعر و داستان در مراکز نیز برگزار میشود.
ابراهیمیان افزود: کانون با هدف کمک به ارتقای کیفیت آثار و معرفی کتابهای مناسب مخاطبان کودک و نوجوان و حمایت از پدیدآورندگان ابن حوزه به کتابهای برگزیده ماه و سال جایزه اهدا میکند.
وی گفت: اعضای مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان با ۸۰۹ عضو در یک سال گذشته بیشترین عضو را در استان خراسان شمالی دارا است.
ابراهیمیان اظهار کرد: تعداد امانت کتاب نیز با ۵ هزارو ۲۶۷ کتاب بیشترین تعداد امانت کتاب را در استان خراسان شمالی از آن خود کرده است.
وی گفت: سرانه کتاب برای هر نفر ۷ کتاب بوده است.
افزایش امانت کتاب در ایام تابستان
ابراهیمیان با اشاره به اینکه از شهریور ماه سال گذشته تا شهریور سال جاری ۴۲۰ نفر به اعضای کانون اضافه شده است؛ بیان کرد: تعداد کل امانت در این برهه زمانی چهار هزار و 220 کتاب بوده است.
ابراهیمیان گفت: البته این تعداد امانت با توجه به این نکته است که اعضا در هر نوبت فقط دو جلد کتاب میتوانند به امانت ببرند.
رئیس مرکز شماره یک کانون پرورش فکری اسفراین اظهار کرد: در تابستان امسال ۴۵ کلاس و کارگاه تخصصی در ۲۰ زمینه مختلف برای گروه سنی ۴ تا ۱۷ سال برگزار شده است.
وی با اشاره به اینکه به طور میانگین هر کلاس ۸ شرکت کننده داشته، گفت: حدود ۳۶۰ نفر از کارگاههای مرکز استفاده کردهاند.
ابراهیمیان به یکی از مهمترین برنامههای کانون اشاره کرد و گفت: در برنامه هفت فیلم، هفت هفته اعضا به تماشای ۷ فیلم سینمایی اخیر در کانون مینشینند و تاکنون فیلمهای پایان رویا، کلانتری غیرانتفاعی، هامون و دریا، ضربه فنی و پاشو غریبه کوچک در قالب این برنامه برای علاقمندان به فیلم پخش شده است.
وی گفت: در این مدت ۴۵۰ ساعت کلاس برگزار که علاوه بر کارگاههای اختصاصی اعضا از فعالیتهای عمومی نیز استفاده میکنند.
ابراهیمیان تصریح کرد: در حال حاضر انجمنهای داستان، گفتگو، نجوم، فیلم و عکس که اعضای آن را نوجوان علاقمند تشکیل میدهند؛ با حضور کارشناسان این حوزه به نقد آثار تولیدی میپردازند.
وی تصریح کرد: برگزاری ورکشاپها یکی دیگر از فعالیتهای کانون است که این ورکشاپها عموما به صورت جلسات مجزا برگزار و شرکتکنندگان به صورت تئوری و عملی با مباحث فرهنگی، هنری و مهارتی آشنا میشوند.
وی با اشاره به اینکه مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری در واقع کتابخانههای تخصصی کودک و نوجوان به شمار میآیند؛ گفت: فعالیتهای کتاب محور بسیاری را اجرا و انجام میکنند و باید تصریح کنم که فعالیتهای کتاب محور در کانون پرورش فکری تنها به هفته کتاب و کتابخوانی محدود نمیشود و همه مراکز کانون در طول سال در این خصوص فعال بوده و ارائه خدمت دارند.
وی خاطر نشان کرد: اصلیترین و اساسترین اتفاقی که رخ میدهد و حائز اهمیت است امانت دهی کتاب است. وقتی به مراکز کانون پرورش فکری وارد میشوید؛ تمام دیوارها را در قفسههای کوتاه و بلند پوشیده از کتاب میبینید. این کتابها ویژه برای سن کودک و نوجوان نگاشته و تحریر شدهاند و حاوی مطالب و اطلاعاتی هستند که برای رشد و پیشرفت و افزایش دانش به کودکان و نوجوانان کمک میکنند بنابراین بهره بردن از آنها برای جامعه مخاطب بسیار مفید خواهد بود.
ابراهیمیان با اشاره به فعالیتهای کتابی کانون گفت: روخوانی کتاب، روانخوانی، جمع خوانیهای گروهی کتاب از سوی مربیان و اعضا، معرفی کتاب، بحث کتاب، نقد و بررسی کتاب از سوی مربیان و اعضا، اجرای نمایش خلاق از داستان کتاب ها، تحقیق و پژوهش از محتوای کتابها، نشریه نگاری از دیگر برنامههای متنوع حوزه کتاب در این کانون بشمار میآید.
رئیس مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اسفراین افزود: برنامههای متنوع و متعددی در تابستان امسال ترتیب داده شده است که بیش دهها برنامه با محوریت کتاب و کتابخوانی که به منظور بهره بردن بیشتر اعضای کودک و نوجوان که در واقع دانش آموز هستند به نحوی برنامهریزی شده است که با حضور و مشارکت دانش آموزان اجرا شده و خواهد شد.
وی با ابراز خوشحالی و امیدواری بیان کرد: آنچه از وضعیت استقبال از کتاب و کتابخوانی در مراکز کانون پرورش فکری مشاهده میکنیم بسیار خوب و امیدبخش است؛ چرا که با این تعدا امانتی که داشتهایم نشان میدهد نسل فعلی توجه بیشتری را به کتاب معطوف کردهاست.
وی گفت: این آمار تنها آمار ثبت شده در سیستم کتابداری است یعنی آمار جمع خوانیها، مطالعههای فردی در مرکز، طرحهای کتابخوانی و ... اصلا در این آمار نیامده است. این نشان میدهد که مرکز کانون پرورش فکری در جذب کودکان و نوجوانان به کتاب موفق بوده و کودکان و نوجوانان نیز در این امر حضور، ما را سربلند کردهاند.
کودکان و نوجوانان با وجود فضای مجازی همچنان به کتاب علاقهمندند
ابراهیمیان ادامه داد: نکته قابل توجه در این آمار این است که تقریبا تمام جامعه پس از مجازی شدن آموزشها بر این باور بودند که کودکان و مخصوصا نوجوانان ما در دنیای مجازی غرق شده اند و کمتر با کتاب ارتباط برقرار میکنند، اما آنچه واقعیت است به ما میگوید که جز این است و آینده سازان ما دریافتهاند هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد.
وی ترویج کتاب و کتابخوانی را یکی از مولفههای آموزشی و تربیتی دانست که منجر به رشد فکری و روحی میشود و این اصل در صورت حضور و عضویت اعضا در مراکز فرهنگی و هنری محقق می شود.
ابراهیمیان خاطر نشان کرد: در کتابخانه کانون علاوه بر امانت کتاب، فعالیت فرهنگی، هنری و ادبی همانند نقد کتاب، داستاننویسی، شعرخوانی، قصهگویی، فیلمسازی، نقاشی، خوشنویسی، عکاسی، آشنایی با شخصیتهای علمی، هنری، تاریخی ایران و جهان، آشنایی با سرزمینها، قومها، ملتها و نژادها، مسابقه، بازدیدهای گروهی با تمرکز بر محتوای قابل ارائه و قابل فهم ویژه کودکان و نوجوانان طراحی و انجام میشود در حالیکه این میزان از تمرکز بر محتواسازی تخصصی ویژه کودکان کمتر در نهادهای زیرمجموعه نهاد کتابخانهها شاهد مثال دارد و تنها به صورت جسته، گریخته و موردی فعالیتهای مشابهی در کتابخانههای نهاد نیز برگزار شده است.
وی در پایان گفت: امیدوارم همه مراکز کانون در سراسر کشور با اهداف متعالی در حوزه کودک و نوجوان پیشرو در عرصه اوقات فراغت کودکان و نوجوانان باشند.
نظر شما