مؤلف کتاب «جامعهشناسی کشاورزی و غذا» در گفتوگو با ایبنا:
سیستمهای غذایی فعلی در جهان بین فرهنگها و عادات غذایی گسست ایجاد کرده است
چهارمحال و بختیاری - مؤلف کتاب «جامعهشناسی کشاورزی و غذا» گفت: سیستمهای غذایی فعلی مانند غذاهای آماده و فستفودها بین فرهنگها و عادات غذایی گسستگی ایجاد کردهاند.
وی ادامه داد: علاوه بر این جامعهشناسی کشاورزی مترقی، موضوعاتی مانند حاکمیت غذایی، امنیت غذایی، پایداری محیطی، رفاه کشاورزان و کارگران کشاورزی را پوشش میدهد و کشاورزی و غذا از اجزای اصلی میراث انسانی هستند از اینرو فرهنگها و سنتهای غذایی، نقش محوری در تشکیل جامعه و شکلدهی بهرفتار انسانها بازی میکنند.
تدین افزود: با این حال در بسیاری از موارد سیستمهای غذایی فعلی مانند غذاهای آماده و فستفودها، بین فرهنگها و عادات غذایی گسستگی ایجاد کردهاند، این گسست ارتباطی در جهانی که قادر است غذای کافی برای تغذیه همه جمعیت خود تولید کند، خود سبب وضعیت پیچیده و دشواری در تحلیل مسایل اجتماعی ـ اقتصادی، فرهنگی و تغذیهای شده است بهگونهایکه سهگانه سوء تغذیه شامل الف: گرسنگی ب: سوء تغذیه و ج: چاقی در کنار هم وجود دارند.
وی اضافه کرد: تقریباً 800 میلیون نفر در سراسر جهان بهگونه مزمنی گرسنه هستند و 2 میلیارد نفر از کمبود ریزمغذیها رنج میبرند در همینحال، در همه جوامع، افزایش بیرویه چاقی و بیماریهای مرتبط با رژیم غذایی رو به افزایش است. از اینرو، برای رسیدن بهتعادل در سیستمهای تولید و توزیع مواد غذایی و حرکت به سمت دنیایی با گرسنگی صفر، افزایش تولید مواد غذایی، بدون رعایت حاکمیت غذایی، امنیت غذایی، پایداری غذایی و عدالت توزیعی و غذایی به تنهایی کافی نیستند.
مؤلف و پژوهشگر چهارمحال و بختیاری توضیح داد: در این کتاب سعی شده است تا به جنبهها و مسایل مختلف جامعهشناسی، فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی، پایداری، عدالت غذایی و اگرواکولوژی و روش تولید مواد غذایی، پرداخته شود و موضوع تولید و مصرف غذا، شیوه مصرف، دورریز محصولات غذایی بررسی شده و به تشریح انواع مختلف مواد غذایی و خوراکی که مورد استفاده قرار میگیرند و میتوانند سبب سلامتی و یا سوء تغذیه و بیماری شوند پرداخته شود تا زمینهای برای دسترسی به اهداف پژوهشگران و متخصصان علوم کشاورزی و تغذیه و مهمتر از آن، برای برنامهریزان و تصمیمسازانی باشد که وظیفه تامین امنیت غذایی، بر محور حاکمیت غذایی پایدار و عادلانه و تغذیه سالم جامعه را بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه مخاطب این کتاب طیف وسیعی از متخصصان، اساتید، دانشجویان، اندیشمندان، تصمیمسازان، فعالان بخش کشاورزی، کشاورزان و حتی همه افراد جامعه هستند که ضرورت دارد تا از موضوعات مرتبط با فعالیتهای کشاورزی، که مهمترین هدف آن تامین غذای سالم و کافی برای همه اقشار جامعه است اگاه باشند است، گفت: بر اساس آنچه در فصلهای مختلف این کتاب، به آن پرداخته شده است مهمترین موضوع تولید مواد غذایی، تامین امنیت غذایی جامعه مبتنی بر رعایت حاکمیت غذایی، شناخت چشماندازهای غذایی، نیازهای حال و آتی جامعه به انواع غذا است.
تدین افزود: همانگونه که از نام کتاب مشخص است این کتاب به سه موضوع کلی و مرتبط شامل، جامعهشناسی کشاورزی؛ تولید محصولات کشاورزی، غذا و تغذیه پرداخته است. براین اساس، کتاب دارای 330 صفحه که شامل 8 فصل است.که به ترتیب در هر فصل به موضوعات 1- جامعهشناسی روستایی و جامعهشناسی کشاورزی 2- سیستمهای غذایی و چشماندازهای غذایی 3- امنیت غذایی و حاکمیت غذایی 4- غذا هویت فرهنگی، حسی، اجتماعی 5-کاربردهای اجتماعی و فرهنگی غذا 6- تغییر اقلیم، تولید و مصرف غذا 7- عدالت، پایداری و مصرف اخلاقی غذا 8- مواد غذایی، خوراکی و تغذیه سالم پرداخته شده است.
نظر شما