جمعه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۴
گلباران آرامگاه تا شب شعر و نمایشگاه خوشنویسی

آیین بزرگداشت روز ملی حکیم عمر خیام نیشابوری، شاعر، رياضي‌دان، ستاره‌شناس، پزشک و منجم پنجشنبه شب 28 اردیبهشت ماه در نیشابور استان خراسان رضوی با حضور پرشور مردم و جمعی از مسئولان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در نیشابور، آیین بزرگداشت روز ملی حکیم عمر خیام نیشابوری، با حضورپرشور مردم فرهنگ دوست نیشابور، محمود شالویی رئیس انجمن آثار ومفاخر فرهنگی کشور، محمد حسین‌زاده مدیرکل فرهنگ وارشاداسلامی خراسان رضوی، معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور ، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، شهردار، سفیران و سرکنسول‌گری‌های کشورهای مختلف، شهرداران و اعضای شورای شهر از نقاط مختلف و جمعی از مسئولین کشوری و استانی در باغ و آرامگاه مصفای خیام نیشابور مقبره این حکیم نام آور ايران وجهان برگزار شد.

صدور مجوز انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیشابور به عنوان اولین شهر کشور

محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در این مراسم از صدور مجوز انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیشابور به عنوان اولین شهرستان در کشور خبرداد.

وی با بیان اینکه نیشابور از شهرهای پرافتخار ایران عزیز است و در تاریخ همیشه پرآوازه و سرزمین دانش پرور بوده است، گفت: خیام و عطار اگر چه در سرزمین نیشابور زاده و پرورش یافته اند اما اینک نه تنها در نیشابور در تمام قله های جهان نام و یادشان بر سر زبان ها است.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور بیان کرد: خیام شخصیت کم نظیری در جهان امروز است و خیام نه تنها در رباعیات و بلکه بخاطر اندیشه های او مورد ستایش عرصه های مختلف هنری نیز است.

وی با بیان اینکه اشعار خیام نیشابوری به خوبی مورد توجه قرار نگرفته است، افزود: خیام علاوه بر قدرت علمی از قدرت شعری هم برخوردار بوده و اشعار زیبایی سراییده که مورد توجه اهالی علم و ادب است.

شالویی خاطرنشان کرد: اگر خیام در اشعار خود از می و مشروب نام آورده است به معنای عدم اعتقاد وی به اسلام نیست بلکه خیام دارای اعتقاد و ایمان به خداوند و اسلام بوده است.

اهدای لوح تقدیر وزیر به مدیرکل ارشاد خراسان رضوی 

وی اذعان کرد: امیدواریم آرامگاه خیام و عطار نیشابوری با همت مسئولین و وزارت میراث فرهنگی و فرهنگ و ارشاد مرمت و بازسازی شود.

شالویی یادآورشد: تنها شهرستان در کشور که توانسته مجوز انجمن آثار و مفاخر فرهنگی را اخذ کند شهرستان نیشابور بوده است و امیدواریم این انجمن به توسعه علم و ادب این سرزمین کمک کند.

در این مراسم محمود شالویی با اهدای لوح تقدیر محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از خدمات محمد حسین زاده مدیر کل فرهنگ وارشاد اسلامی خراسان رضوی بخاطر بزرگداشت مفاخر این استان تجلیل کرد.

نمایش ۱۱۰ اثر در نمایشگاه تذهیب و خوشنویسی

گلباران آرامگاه توسط مردم و مسئولان، برگزاری مراسم شب شعر از توس تا نیشابور باحضور پرشور هزاران نفر از مردم فرهنگ وادب دوست نیشابور همراه با شعرخوانی شاعران مطرح در باغ وآرامگاه مصفای خیام نیشابور و برپایی نمایشگاه خوشنویسی وتذهیب «مرقع زرّین» در نیشابور از دیگر برنامه های روز ملی خیام در نیشابور بود.

مسئول امور هنری اداره فرهنگ وارشاد اسلامی نیشابور اظهار کرد: در نمایشگاه خوشنویسی وتذهیب «مرقع زرّین» ۱۱۰ اثر  از ۲۷ خوشنویس و ۱۵ نفر تذهیب کار آثار گروهی هنرمندان خوشنویس و تذهیب کار انجمن خوشنویسان نیشابور که برگرفته از  اشعار خیام و بزرگان شعر وادب پارسی می باشد در نگار خانه کمال الملک معرض دید عموم علاقمندان قرار گرفته است. 

 حمید رضا آتشی گفت: نمایشگاه خوشنویسی وتذهیب «مرقع زرّین» از چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت الی سه شنبه ۲خرداد۱۴۰۲ از ساعت ۱۷ الی ۲۰ بعد ازظهر ویژه عموم علاقمندان دایر می باشد.

مسئول امور هنری اداره فرهنگ وارشاد اسلامی نیشابور تصریح کرد:نمایشگاه خوشنویسی وتذهیب "مرقع زرّین" در  نگارخانه کمال الملک مجتمع فرهنگی وهنری اداره فرهنگ وارشاد اسلامی نیشابور، خیابان شهید جعفری(راه آهن) برپا شده است.

خيام نيشابوری به روایت تاريخ 

به گزارش ایبنا حكيم ابوالفتح، غياث الدين عمر، فرزند ابراهيم نيشابوری، نامبردار به خيام يا خيامی از رياضی دانان، ستاره شناسان، پزشکان، حکیمان و شاعران نام آور ايرانی در سده پنج و ششم هجری است. سبب شهرت او به خيام درست آشکار نيست. گفته اند شاید پدرش خيمه دوز بوده است.  زندگانی او با داستان‌های افسانه آميز درهم آميخته است.

کهن ترين مأخذهایی كه درباره خيام نوشته اند، نامه‌ای است منتسب به سنايی غزنوی، در كتاب ميزان الحكمه‌ی عبدالرحمان خازنی، كتاب الزاجر للصغار تاليف زمخشری، چهار مقاله ی نظامی عروضی سمرقندی، وتتمه صوان الحكمه‌ی ابوالحسن بيهقی. مشهور است كه خيام به عراق و خراسان بزرگ، سفر كرده است و به روايتی زيارت حج نيز به جای آورده است.

رساله‌ی جبرومقابله، رساله ای در شرح مشکلات اقلیدس، زیج ملکشاهی یازیج جلالی(زیج یا زیگ، کتابی باشد که منجمان احوال و حرکات افلاک و کواکب را از آن معلوم کنند) این کتاب محاسبات نجومی است که درسال 467 به تشویق نظام الملک، وزیر سلجوقی، انجام شد، رساله ای در وجود و در طبیعیات، رساله ای درپاسخ سه مسئله فلسفی که از خیام خواسته شده که ثابت کند، وجود تضاد در جهان ضروری است از جمله آثار خیام است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها