سینمای دفاع مقدس در آثاری روایت زنانه از دفاع مقدس داشته است. به بهانه اکران فیلم سینمایی «دسته دختران» به این فیلمها می پردازیم.
به بهانه آغاز اکران فیلم «دسته دختران» نگاهی دوباره به فیلمهای سینمایی با محوریت زنان مبارز در دفاع مقدس میاندازیم.
قصه پرغصه مادران چشم انتظار
شاید بتوان گفت آغاز این مسیر را نرگس آبیار پایه نهاد. قبل از نرگس آبیار فیلمهایی مثل روبان قرمز، روز سوم، روزهای زندگی و ... نیز ساخته شده بود که به نقش بانوان در جنگ و دفاع مقدس بپردازد اما این مسیر که فیلمی به طور کامل با محوریت زنان در جنگ ساخته شود را آبیار در سال 1392 شروع کرد. داستان این فیلم درباره مادری است که فرزندش به جبهه رفته و مدت طولانی است که از او بیخبر است. مادر داستان ما الفت، هر روز با یک رادیو بسته به کمر منتظر رسیدن خبری از پسرش است که... مریلا زارعی در این فیلم با بازی شاهکار در نقش الفت در بین هنرمندان و صاحب نظران بسیار درخشید و نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد، از دیگر بازیگران این فیلم میتوان به «مهران احمدی»، «گلاره عباسی» و «جواد عزتی اشاره کرد. در جشنواره فجر این فیلم در 7 رشته «بهترین فیلم»، «بهترین بازیگر نقش اول زن»، «بهترین موسیقی متن»، «بهترین چهرهپردازی»، «بهترین صداگذاری»، «بهترین صدابرداری» و «بهترین فیلم از نگاه تماشاگران» نامزد شد ولی متاسفانه جایزهای دریافت نکرد.
داستانی از تنشهای درونی خانواده یک جانباز
فیلم بعدی که در نظر عموم نادیده گرفته شد «دلبری» از سید جلالالدین اشکذری است که در سال 1395 ساخته شد. این فیلم درباره طوبی همسر یک جانباز قطع نخاعی که فقط میتواند چشمانش را حرکت بدهد، در شب عروسی خواهرزادهاش تلاش میکند بیش از پیش به همسرش توجه کند در خلاصه داستان این فیلم آمده:« طوبی! امشب عروسی امیرحسینه، دوتامون خوشحالیم... من نباید اون حرفها رو میزدم فقط بهم بگو چرا چهار بار چشمت رو باز و بسته کردی؟ منظور خاصی داشتی میثم؟ » این فیلم با بازی «هنگامه قاضیانی»، «عباس غزالی»، «محمدرضا شیرخانلو» و «آتیلا پسیانی» در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش گذاشته شد که بخاطر کیفیت پایین این فیلم و کیفیت بالای رقیبان در هیچ زمینهای کاندید نشد.
چند روایت متفرقه از زنان و جنگ یا یک روایت چند جانبه؟
منیر قیدی در اولین ساخته خود به سراغ چندین روایت از خانواده فرماندهان سپاه و ارتش در سال 1365 رفت. «ویلاییها» که در سال 1396 به نمایش گذاشته شد درباره مجتمعی کارگاهی در میانه جنگ ایران و عراق به بیمارستان تغییر کاربری میدهد و شهرک مسکونی کنارش، محل اسکان خانواده رزمندگان میشود. فیلم ویلایی ها روایتگر قصه زنانی است که خانه و کاشانهشان را ترک کرده و به این شهرک آمدهاند تا لااقل اندکی به همسرانشان نزدیکتر بوده و سهمی هم در جنگ داشته باشند. این فیلم با فیلمنامه زیبا و بازیهای استثنایی به یکی از قویترین فیلمها در این زمینه مبدل شد، بازی درخشان بازیگرانی همچون «پریناز ایزدیار»، «طناز طباطبایی»، «ثریا قاسمی»، «صابر ابر»، «علی شادمان»، «آناهیتا افشار» و «گیتی قاسمی» به این فیلم رنگ و بویی دیگر داده است. این فیلم در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرد که در رشتههای «بهترین بازیگر نقش مکمل زن»، «بهترین فیلمنامه»، «بهترین موسیقی متن»، «بهترین جلوههای ویژه میدانی»، «بهترین طراحی صحنه و لباس» نامزد دریافت جایزه شد و همچنین در بخش «بهترین بازیگر نقش مکمل زن_ثریا قاسمی»، «بهترین جلوههای ویژه بصری» و «بهترین فیلم اول» سیمرغ بلورین دریافت کرد. همچنین در جشنوارههای خارجی بسیاری مثل «وارنا» بلغارستان، «گدنیا»، «آسیا پاسیفیک»، «کرالا»، جشنوارههای اسپانیا، بخارست، بارسلون و ... نیز درخشید.
دخترانی که مردانه ایستادند
پس از موفقیت منیر قیدی در فیلم قبلی خود «ویلاییها»، به سراغ ساخت فیلمی دیگر درباره جنگ و زنان رفت اما اینبار به سبکی دیگر. در خلاصه داستان فیلم «دسته دختران» آمده: «دو سال بعد از انقلاب ایران در شرایطی که کشور هنوز در تلاطم است، ارتش عراق به رهبری صدام حسین با تجهیزات کامل نظامی به جنوب حمله کرده و در حال پیشروی است. این میان چند زن از خاستگاههای اجتماعی مختلف و با انگیزههایی متفاوت، تصمیم میگیرند شهر را رها نکنند، بمانند و بجنگند. چیزی که در آن فضا و فرهنگ مردانه و در دل واقعیت خشن و بیرحم جنگ به شدت غیرقابل باور و پذیرش است.» به گفته صاحب نظران این فیلم با بازی «پانتهآ پناهیها»، «فرشته حسینی»، «هدی زینالعابدین»، «حسین سلیمانی» و بازی «نیکی کریمی» توانست به خوبی مسیر رو به رشدی را برای منیر قیدی بسازد. «دسته دختران» در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر در پنج رشته «بهترین جلوههای ویژه میدانی»، «بهترین طراحی صحنه»، «بهترین صدابرداری»، «بهترین صداگذاری» و «بهترین تدوین» کاندید شد و در بخش «بهترین جلوههای ویژه بصری» برنده جایزه شد، همچنین «فرشته حسینی» برای این فیلم سیمرغ بلورینی به خانه برد.
نظر شما