به گزارش خبرنگار
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)؛ حسین نظرعلی: شاید بارها و بارها اسم بتهوون را شنیده باشید ولی تعداد کمی میدانند بتهوون واقعا که بوده است. در 1770 میلادی پسری در زیرشیروانی خانه فقیرانهای در شهر بن به دنیا آمد که لودویگ فان بتهوون نام گذاشته شد، پدرش یوهان فان بتهوون موسیقیدانی اتریشی بود که هرگز فکر نمیکرد پسر ناشنوایش تبدیل به بزرگترین موسیقیدان زمان شود. بتهوون را عموما به سمفونیهای 9گانهاش میشناسیم که در اکثر اماکن عمومی پخش میشود. درباره زندگی لودویگ آثار مختلفی ساخته شده است که یکی از این آثار، کتاب «بتهوون و برساخت نبوغ» است که با جزئیات کامل به دست تیا دنورا نگاشته شده و از باقی بیوگرافیها دقیقتر و کاملتر است. در مقدمه این کتاب نوشته شده:« تصویری که از بتهوون وجود دارد، تصویری متکبر، چهره درهم کشیده و ژولیده مو که در پرترهها و مجسمههای نیمتنه بیشماری ترسیم شده. از اوایل قرن بیستم تاکنون بخشی از شمایلنگاری معروف نابغه بوده است. این تصاویر و حداقل برخی از آثار بتهوون برای بسیاری آشناست; کسانی که اگر این موارد نبود، با جهان موسیقی «فرهنگ نخبه» بیگانه میماندند. در چارچوب درک مشترکی که از فرهنگ داریم، هویت بتهوون به مثابه موسیقیدانی بینظیر جلوهای متعالی پیش چشم ما دارد. بتهوون نابغه واجبالوجود فرهنگ غربی است و تاریخ نحوه تثبیت شهرت او برای جامعهشناسان، روانشناسان اجتماعی و تاریخدانان فرهنگی هم باید جالب باشد; چون این تاریخ را نمیتوان فقط با گفتمان مرسوم موسیقیشناسی به نحو احسن بررسی کرد.
من در این کتاب بررسی خواهم کرد که در ابتدا شهرت بتهوون چطور تثبیت شد، برخی از پیامدهای این تثبیت شهرت چه بودند و تا جایی که تبیین این موضوع ممکن باشد، چرا آوازه بتهوون چنین شکل و شمایلی پیدا کرد. تمرکز من بر این است که چطور هویت بتهوون، به مثابه موسیقیدانی فوقالعاده، خارج از حلقه تحسینکنندگان اشرافی او، که در ابتدا حلقههای کوچک بود، به عموم مخاطبان انتقال پیدا کرد و چطور بتهوون طی اولین دهه حضورش در وین به شخصیت فرهنگی مقتدری بدل گشت. من بحث خواهم کرد که بتهوون، حامیان او و دیگر پشتیبانانش چطور در عمل، تصویری از بتهوون نمایش میدادند حاکی از اینکه او هنرمندی جهانی و وارث موتسارت است و این فعالیتها را در بستر ساختار اجتماعی، سازمانی و فرهنگی جهان موسیقی شهر وین طی دهه 1790 بررسی خواهم کرد.»
این کتاب در سال 1401 به ترجمه حسن خیاطی در انتشارات علمی و فرهنگی در نوبت اول به قیمت 78 هزار تومان و در 376 صفحه چاپ شد.
نظر شما