سخنرانیهای مارکس وبر درباره علم و سیاست و نظرات انتقادی وی درباره تاثیر نیهیلیسم بر زندگی علمی و سیاسی، دستمایه وندی براون در نگارش کتاب «دوران نیهیلیستی: اندیشیدن با ماکس وبر» بوده است.
نیهیلیسم که از دل مدرنیته اروپایی و از جایگزینی خدا و سنت با علم و عقل بیرون آمده است، پایه و اساس ارزشها، از جمله خود حقیقت را از بین میبرد، دانش را بیش از حد سیاسی میکند و حوزه سیاسی را به نمایش خودشیفتگی و بازیهای قدرت غیرمسئولانه تقلیل میدهد. این امر، مسائل بیاهمیت را عمیق، آینده را بیاهمیت و فساد را پیش پا افتاده نشان میدهد.
وندی براون جهت به دست آوردن راهحلهایی برای این وضعیت، به سخنرانیهای تخصصی معروف وبر که در پایان جنگ جهانی اول ایراد شد، روی میآورد. در آنجا خود وبر، تاثیرات نیهیلیسم بر زندگی علمی و سیاسی را تقبیح میکند. او همچنین الزامات حفظ دوباره حقیقت در علم و صداقت در سیاست را بیان میکند. وبر تلاش میکرد زندگی آکادمیک را محدود به جستوجوی حقیقت کرده و پیگیری و قانونگذاری درباره ارزشها را مختص حوزه سیاست بداند.
براون تمایزاتی را که طیف مخالفتهای وبر قصد دارد نشان دهد، نمیپذیرد اما هنگام ترسیم استراتژیهای جبرانکننده متناسب با زمانه ما، آنها را تایید میکند. او خواستار جدا کردن دانش از سیاسیسازی افراطی، بدون حذف ارزشها از تحقیق و آموزش است و راههایی برای گنجاندن مسئولیت در کنش سیاسی رادیکال بیان میکند. مهمتر از همه، او چپ را به چالش میکشد تا با تسلیم کردن همه ارزشها در کلاس درس، تعهد خود را به تفکر انتقادی به جا آورد و با پیوند بینش دموکراتیک رادیکال با رهبری کاریزماتیک، به جاهطلبی خود در زمینه دگرگونی سیاسی پاسخ مثبت دهد.
خانم وندی براون، نظریهپرداز سیاسی و استاد دانشگاه برکلی آمریکاست و در زمینه نظریه سیاسی مابعد فوکویی، مطالعات انتقادی حقوق و نظریه فمنیستی پژوهش میکند. از جمله آثار او میتوان به «مدیریت نفرت: مدارا در عصر هویت و امپراتوری» و «مردانگی و سیاست: خوانشی فمینیستی در اندیشه سیاسی» اشاره کرد. از وی کتابهای «دولت و دیوار»، «فروپاشی لیبرال دموکراسی» و «اقتدارگرایی: سه کاوش در نظریه انتقادی» به فارسی ترجمه شده است.
کتاب «دوران نیهیلیستی: اندیشیدن با ماکس وبر» از سوی انتشارات بلکناپ (وابسته به دانشگاه هاروارد) به زودی در 144 صفحه منتشر میشود.
نظر شما