کتاب «تمرکز دزدیده شده» اشارهای تفصیلی به فقدان تمرکز در کارهای روزمره دارد و سعی میکند با ریشهیابی عوامل حواسپرتی راهکارهایی را برای افزایش تمرکز ارائه دهد.
نکته اینجاست که با این کار در واقع تضمین میکنیم که همه چیز را از دست خواهیم داد. هاری در کتاب «تمرکز دزدیده شده» تاکید فراوانی بر آشتی با واقعیت بیرون میکند هرچند خودش قبول دارد که هیچ کسی به حرفهای او توجهی نمیکند، حتی فرزندخواندهاش، که بلافاصله پس از صحبتها، در موبایلش غرق میشود.
ناتوانی در تمرکز، مسئلهای است که انسان امروز در هر لحظه از زندگیاش آن را تجربه میکند. به نظر میرسد راه فراری از این ناتوانی وجود ندارد. هاری اعتراف میکند که پس از سفرهای بسیار به مناطق مختلف متوجه شده که درد تمرکز نداشتن، در همه جا یکسان است. بر همین اساس هم، شعاری را میسازد با این مضمون: «سعی کردم زندگی کنم، اما حواسم پرت شد.»
در وقت کتاب خواندن نیز میشود ناتوانی در تمرکز را مشاهده کرد. شاید صفحات بیشماری را بتوانیم با تمرکز بخوانیم اما بالاخره، یک جایی از کتاب، حواسمان پرت چیز دیگری خواهد شد. هاری از همین رو، فعالیتهایی همچون کتاب خواندن را رو به کاهش میداند.
هاری به آمار جالب توجهی در موضوع تمرکز میپردازد. او به تحقیق دانشمندان در دانشگاههای آمریکا اشاره میکند که پس از نصب نرمافزارهایی روی رایانههای دانشجویان، متوجه میشوند که هر دانشجو به طور میانگین در هر 65 ثانیه کاری که در حال انجام است را تغییر میدهد.
متوسط زمانی که این افراد روی یک مسئله متمرکز میشدند، فقط نوزده ثانیه بوده است. هاری به پژوهش پروفسور مایکل پوزنر نیز اشاره میکند. این دانشمند عقیده دارد اگر در اوج تمرکز عامل حواسپرتی پدیدار شود و حواس ما را پرت کند، 23 دقیقه طول میکشد تا دوباره بتوانیم به آن حد از تمرکز برسیم.
بر اساس همین استدلال نیز، هاری حل مشکلات بزرگ را نیازمند ساعتها تمرکز میداند. او میگوید: «ما به عنوان موجودات زنده با طیف بیسابقهای از دامها و تلهها مانند بحران آب و هوا روبهرو هستیم و برخلاف نسلهای قبل، ما نمیتوانیم بزرگترین چالشهایی را که با آنها روبهرو هستیم، حل کنیم؛ و اصلا برای این مسئله تربیت نشدهایم.»، «حل کردن مشکلات بزرگ نیازمند این است که تعداد زیادی از افراد در طول سالیان تمرکز دائمی و ثابتی روی آن داشته باشند.»
هاری در کتاب «تمرکز دزدیده شده» در 14 فصل به بزرگترین پرسشها و چالشهایمان در ایجاد تمرکز اشاره میکند. «افزایش سرعت تغییرات و پالایه کردن»، «باتلاقی شدن وضعیتهای شناورمان»، «افزایش خستگی فیزیکی و ذهنی»، «از بین رفتن مطالعه مداوم»، «ایجاد اختلال در گشت و گذار ذهن»، «ظهور و رشد تکنولوژیهایی که میتوانند بر شما نظارت و شما را کنترل کنند»، «افزایش امیدواری رنجآور»، «افزایش استرس»، «رژیم غذایی»، «افزایش آلودگی» و ... از جمله علل و عواملی است که هاری در کتاب به تفصیل به آنها میپردازد.
کتاب «تمرکز دزدیده شده» نوشته جوهان هاری، توسط علی آقاجانی ترجمه شده و انتشارات دیموند بلورین، آن را در 476 صفحه روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما