یکشنبه ۱۱ دی ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۰
مخالفان برجام تنها معایب آن را دیدند/ سرمایه‌گذاری هند در چابهار مسیری برای ارتباط با قفقاز

محسن بیوک گفت: در کتاب «راهبردهای ژئوپلتیکی جمهوری اسلامی ایران پس از برجام» نمی‌خواهم بگویم برجام نسخه همه چیز تمام برای جمهوری اسلامی ایران بود، این نسخه از معایبی داشت، اما فرصت‌هایی که برای ایران به ارمغان می‌آورد، خیلی بیشتر از نقاط ضعف آن بود. 

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، محسن بیوک، مولف و پژوهشگر در برنامه نقد و بررسی کتاب «راهبردهای ژئوپلتیکی جمهوری اسلامی ایران پس از برجام» گفت: 19 راهبرد در کتاب ارائه شده که اشاره کردند بهتر بود که در کنار راهبردها نقشه‌های محیطی نیز گذاشته شود که امیدوارم در چاپ دوم کتاب این مهم میسر شود. 


او درباره بحث مکران افزود: باید اعتراف کنم اگر قرار است کتابی در این رابطه نوشته شود، باید دید که این دولت می‌خواهد با برجام چه‌کار کند؟ اگر به نتیجه برسد در پژوهش‌های بعدی این مبحث گنجانده شود که از این به بعد می‌خواهیم چه‌کار کنیم؟ وگرنه با این شرایط اگر بخواهند مرگ برجام را اعلام کنند، تصور می‌کنم راهبردهایی که ما نوشتیم دیگر در این چارچوب نگنجد. آن موقع فضای باز تنفسی برای ایران پیش بیاید که شاید دیگر نامش برجام نباشد و اسم دیگری روی آن بگذارند.


این مولف و پژوهشگر بیان کرد: زمانی که برجام به نتیجه رسید، مخالفان زیادی هم در پی داشت که در کتاب به مخالفان برجام هم اشاره کردم و هم نظر موافقان را آوردم. مخالفان در مخالفت با برجام خیلی جدی مطرح می‌کردند نباید برجام پذیرفته می‌شد. اگرچه شاید بعضی از منتقدان برجام اکنون هم در هیئت دولت باشند. با این حال نمی‌خواهم بگویم برجام نسخه همه چیز تمام برای جمهوری اسلامی ایران بود، این نسخه معایبی داشت، اما فرصت‌هایی که برای ایران به ارمغان می‌آورد، خیلی بیشتر از نقاط ضعف آن بود. 


دکتر محسن بیوک گفت: حال سوال این است که اگر با نظر مخالفان همراهی کنیم اکنون نیز در دولت کنونی در پی توافق هستند حال با شرایطی که ما لحاظ می‌کنیم منتظریم توافق صورت بگیرد. چون احساس می‌کنم توافق عوایدی برای جمهوری اسلامی در بر دارد، خیلی بیشتر از آنچه که مخالفان سعی در مخالفت با آن دارند. 


او افزود: در کتاب بخشی درباره برجام و روابط ما با هند مطرح کردم که پیوند یکی از راهبردهای جمهوری اسلامی با نیازهای شبه قاره هند در رابطه با انرژی است. یکی از فرصت‌هایی که پس به نتیجه رسیدن برجام روی داد،  و.قتی چینی‌ها با کشور پاکستان در بندر گوادر سرمایه بزرگی انجام دادند، چین 48 میلیارد دلار در بندر گوادر سرمایه‌گذاری کرد. جمهوری اسلامی برای این‌که توازنی استراتژیک برقرار شود، به نوعی چراغ سبز به هند نشان داد، هندی که با چین مشکل داشت و این توازن زمینه را مهیا کرد تا در پروژه شهید بهشتی چابهار نزدیک به 200 میلیون دلار سرمایه‌گذاری کنند.      


مولف «راهبردهای ژئوپلتیک جمهوری اسلامی ایران پس از برجام» عنوان کرد: پس از برجام نه تنها هند نیاز به انرژی ایران داشت که در بندر چابهار سرمایه‌گذاری کند و پس از آن بتواند با کشور افغانستان و آسیای مرکزی ارتباط برقرار کند، بلکه افغانستان نیز که آن موقع با پاکستان مشکل داشت با فضایی که برجام برقرار کرد، میتوانست در مسیر انرژی ایران قرار گیرد، مسیری که در اختیار کشورهای جنوب شرق آسیا قرار گرفت که به سمت قفقاز و اروپای شرقی بروند. بنابراین پس از توافق برجام مسیری ایجاد شد که هند و جنوب‌شرق آسیا از طریق دریا بتوانند طی کنند که فوایدی برای ما در بر داشت.


بیشتر بخوانید:

ارائه راهبرد نشان از توانایی و عمق یک پژوهش است/توجه نویسنده به ساختارهای نوین ژئوپلتیک

کتاب «راهبردهای ژئوپلتیکی جمهوری اسلامی ایران پس از برجام» نقد و بررسی شد
ارائه راهبرد نشان از توانایی و عمق یک پژوهش است/توجه نویسنده به ساختارهای نوین ژئوپلتیک
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها