کتاب «اسلاوهای سرگردان» تازهترین ترجمه منتشر شده از جان تامپسون نویسنده و پژوهشگر آمریکایی در ایران از سوی انتشارات کتاب نیستان وارد بازار نشر شد. تامپسون در ایران با کتاب رسانهها و مدرنیته شناخته است.
کتاب «اسلاوهای سرگردان» به گفته نویسنده حاصل تدریس یک ترم درس تاریخ روسیه در دانشگاه هاوایی است که طی آن متوجه نبود منبع درسی مناسب برای دانشجویان به منظور مطالعه روان و طبقهبندی شده درباره تاریخ روسیه طی سیصد سال اخیر است.
این کتاب با ترجمه میکائیل وحیدی راد و در شانزده فصل به فارسی ترجمه شده است و به ترتیب درباره تاریخ روسیه باستانی و شاهزاده نشین کیف، اشغال روسیه توسط مغولان، وحدت سرزمین های روسیه تحت حکومت مسکو، عصر ایوان کبیر، شکل گیری جامعه روسیه تازه در سالهای ۱۶۱۳ ال ۱۶۸۹، دوران پترکبیر، سالهای حکمرانی پس از پتر و دوران کاترین، دوران مدرنیزاسیون و انقلاب اکتبر و تاسیس شوروی، نظام استالینیستی و جنگ دوم جهانی، دوران جنگ سرد، فروپاشی شوروی و دوران روسیه مدرن و عصر پوتین به مخاطبان خود اطلاعاتی جامع ارائه داده است.
نکته بسیار مهم در ارتباط با تاریخ روسیه در ایران و این کتاب عدم تولید محتوا در قالب متن مکتوب درباره تاریخ روسیه در دوره تشکیل حکومت و دوره تزاری به زبان فارسی است. مختصر آثار تولید شده در این زمینه نیز بیشتر دارای نگاه ملی و به دور از وجه انتقادی هستند. در مقابل کتاب حاضر با توجه به اینکه از زاویه یک نویسنده دیباچهای تاریخی از حکومت کیف تا امروز به رشته تحریر درآمده است، حاوی برخی نکات انتقادی است که میتواند نگاه متفاوتتری را به خواننده عرضه و به دلیل حجم مناسب بسیار کاربردی برای تدریس و استفاده دانشجویان باشد.
به باور مترجم این اثر، روایت بسیار روان و شفاف نویسنده از تاریخ روسیه و شوروی که در بردارنده رویدادهای عمده و اصلی تاریخ این کشور از دوره باستانی و تشکیل حکومت کیف تا ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین در قرن بیست و یکم است، هم برای عامه مردم و هم برای استفادههای علمی قابل توصیه است. از این رو کتاب حاضر را میتوان کتابی مختصر و در عین حال جامع برای تاریخ روسیه دانست که بیشک یکی از جامعترین آثار در این رابطه در زبان فارسی است.
جان تامپسون متخصص تاریخ روابط خارجی و تاریخ روسیه، استادی پرشور و پرکار و عضو قدیمی گروه تاریخ دانشگاه ایندیانا بود که در سال ۲۰۱۷ درگذشت. وی دارای مدرک کارشناسی و دکتری تاریخ مدرن روسیه بود و مدتی به عنوان دبیر دوم سفارت آمریکا در اندونزی خدمت کرده بود.
نظر شما