چاپ دوم کتاب «فاشیسم ابدی» اثر اومبرتو اکو و ترجمه غلامرضا امامی از سوی نشر گویا منتشر شد.
کتاب «فاشیسم ابدی» که از سوی غلامرضا امامی ترجمه شده، دو بخش کلی دارد که بخش نخست به یادداشتها و سخنرانیهای اومبرتو اکو میپردازد و بخش دوم مصاحبههای مطبوعاتی این متفکر است.
نخستین مطلب این کتاب یادداشت مفصل فاشیسم ابدی را شامل میشود که نام کتاب نیز از آن گرفته شده و اکو در این مطلب به بیان ۱۴ ویژگی فاشیسم ابدی میپردازد.
نخستین ویژگی فاشیسم ابدی سنتگرایی است. «کافی است فقط به مرامنامه جنبشهای فاشیستی نظر کنید تا متفکران سنتگرای اصلی آن را بیابید. مخزن معارف پنهان نازیها از عناصری سنتگرا، التقاطی و رازگونه شکل گرفت. متنفذترین نظریهپرداز فاشیسم ایتالیا یعنی یولیوس ایوولا اسطوره جام مقدس را با پروتکل مشایخ صهیون ترکیب میکرد.»
سنتگرایی نفی نوگرایی است و به باور اکو هرچند نظریهپردازان سنتگرا معمولاً فناوری را بهعنوان نفی ارزشهای معنوی سنتی میدانستند و آن را رد میکردند. هم فاشیستها و هم نازیها هر دو شیفته تکنولوژی و فنآوری بودند. هرچند با اینکه نازیسم به دستاوردها و پیشرفتهای فنآوریاش غره بود، ستایشش از مدرنیسم و جهان مدرن را رد میکرد و نفی جهان مدرن در پوشش نفی و رد زندگی سرمایهداری مطرح میشد؛ اما هدف اصلی آن رد روح انقلاب ۱۷۸۹ فرانسه و البته ۱۷۷۶ آمریکا بود. از این دیدگاه عصر خرد و روشنگری آغاز فساد و انحراف و انحطاط جهان نو تلقی میشد و فاشیسم ابدی را میتوان خردستیز به شمار آورد.
خردستیزی همبسته و وابسته به کیش «عمل» به «خاطر عمل» است. کنش یا عملی که خود به خود زیبا به شمار میآید، باید بیتامل و بدون هر اندیشه قبلی انجام گیرد. تفکر و خردگرایی نوعی اختهسازی و عقیمکردن است. بر پایه این اعتقاد فرهنگها را از ورای نهیها و روشهای میانیاش میسنجند. از این رو فرهنگ تا جایی که با رویکردهای تحلیلی و انتقادی یکی دانسته شود، مشکوک است.
از دیگر یادداشتهای منتشر شده در این کتاب میتوان به «ارتجاع در دنیای پست مدرن»، «خصم مطبوعات»، «گل سرخ با نام دیگر»، «جادوی جیمز جویس»، «بوش و پوتین»، «زندگی در قرون وسطای جدید»، «سانسور و سکوت»، «درباره مدارس خصوصی در غرب»، «در جستوجوی خدا و کفایت تلویزیون»، «مقدس یک مد گذرا نیست»، «یادداشتهایی درباره ویکی لیکس ویکی لیکس و قدرت»، «فرهنگ همچون تجارتی نمایشی»، «دشمن سازی «دیگری» و لزوم جنگ»، «درباره ویندوز ویستا»، «خدا برای بعضی انسانها به اندازه کافی بزرگ نیست»، «تکثر رسانهها»، «یک تئوری توطئه»، «نقطه عطفی در بحرانهای خرد: بحران بحران خرد»، «مطلق و نسبی»، «خودتباهی جنگهای مدرن»، «جادوگر و دانشمند»، «لوبیا ناجی اروپا»، «زمانی که جنگ سلاحی بی خاصیت است»، «تقلب و توافق» و «از جنگهای مقدس تا شور و شعور» اشاره کرد.
همچنین بخش گفتوگوها و مصاحبههای مطبوعاتی نیز مطالبی از جمله گفتوگوی ماریو فوسکو با اومبرتو اکو، منتشر شده در مجله فرانسوی ماگازین لیترِر، کثرت اطلاعات و مسئله پارازیت، گفتوگوی الیزابت شملا خبرنگار مجله نوول ابسرواتور در میلان با اکو و فقط یکشنبهها رمان مینویسم را دربردارد.
دومین چاپ کتاب «فاشیسم ابدی» اثر اومبرتو اکو و ترجمه غلامرضا امامی با شمارگان ۵۰۰ نسخه، ۳۷۴ صفحه و بهای ۱۱۰ هزار تومان توسط نشر گویا عرضه شده است.
نظر شما