مترجم کتاب «سومریان سرآغاز تاریخ» در گفتوگو با ایبنا؛
تحقیقات تاریخی باید برمبنای علم باستانشناسی انجام شود
محمودی قلندری، نویسنده و تاریخپژوه تبریزی میگوید: تحقیقات تاریخی باید با هدف تاریخسنجی و تاریخنگاری بر مبنای علم باستانشناسی انجام شود چراکه تعصب فرهنگی و قومگرایی پژوهشگران، آسیبزا است.
وی ادامه داد: چنان که میبینیم دانشمندان بزرگ تمدنشناس ازجمله «آرنو پیبل»، «فرانسو شامپولیون»، «آدام فالکشتین»، «ساموئل نوح کریمر» و «معزز علمیه چیغ تورک» شکلگیری تمدن در خاورمیانه را از ملت کنگر یا همان سومریان میدانند. بنابراین این ادعا ریشهدار است.
قلندری درباره دوره تاریخی سومریان گفت: به نظر میآید نخستین گام در شناساندن سرآغاز تاریخ به اسم سومریان با ابداع خط میخی میسر میشود که تحولی اساسی و نقش بنیادینی در زمینه گفتوگوی بین ملل دیگر چون آکادها، آشورها و عیلامیها اتفاق میافتد و این خصیصه شاید اصلیترین مقوله آغاز تاریخ تمدن انسان باشد.
این تاریخپژوه یکی از ویژگیهای بارز کتاب حاضر را وفادار ماندن به متن اصلی در عین استفاده از سایر منابع دانست و اضافه کرد: در این کتاب، غیر از ترجمه صِرف متن با اضافه کردن فرهنگ اعلام، مخاطب کتاب را بیشتر یاری رساندهایم.
وی در ادامه با اشاره به آفتهای موجود در نگارش کتاب با موضوع پژوهشهای تاریخی، تشریح کرد: بهعنوان یک تاریخنگار و باستانپژوه ملل تورک، از دیدگاهی دیگر به موضوع میپردازم. به نظر میرسد متاسفانه تاریخپژوهان داخلی در دو حالت به موضوعی خاص نگاه میکنند؛ نخست ازنظر زمینه تخصصیشان، بهعنوان مثال زبانشناسی؛ دوم براساس تعصبات فرهنگی و قومگرایی، به میل خود تاریخ را تفسیر و ترجمه میکنند؛ که در دو حالت به تاریخ انقضاء خواهند رسید و خروجی کار مطمئنا پایان خوبی نخواهد داشت. تحقیقات تاریخی باید با هدف تاریخسنجی و تاریخنگاری بر مبنای علم باستانشناسی انجام شود.
به گزارش (ایبنا)؛ در آذربایجانشرقی، کتاب «سومریان سرآغاز تاریخ» در ۳۰۴ صفحه شامل ۲۷ فصل و فرهنگ اعلام، از سوی «انتشارات آذر توران» نوشته «ساموئل نوح کریمر» با ترجمه بهروز محمودی قلندری، دکترای باستانشناسی منتشر شده است.
این کتاب اثر «ساموئل نوح کریمر» با دیدی تقریبا رویکردی جامعهشناختی به بررسی مکاتب سومری، مشاجرههای سیاسی و دیپلماسی سومریان، اصلاحات بنیادین سیاسی، قانون نامههای سومری، عدالت اجتماعی، نخستزادگان و خدایان سومری، فردوس سومری، برآمدن نخستین اَبر انسان، کشاورزی، مدینه فاضله، بهشت موعود، توفان نوح سومری (زیوسودرا) و... پرداخته است.
نظر شما