دبیر علمی همایش هزاره شیخ جام در رادیو فرهنگ تاکید کرد که فارسی عارفانهترین و عاشقانهترین زبان دنیاست و هیچ ادبیات و فرهنگی به اندازه فرهنگ و ادب ایرانی نتوانسته در دنیا پیامآور مهر و صلح و دوستی و عشق باشد.
وی در ادامه تربت جام را در عرصه هنر و موسیقی سنتی و دوتار سرآمد دانست و افزود: بازیهای آیینی و سماعهای عارفانه تربت جام ورای مرزهای ایران زمین است و جنبه بینالمللی دارد.
قیامتی بزرگانی چون پورعطایی، در پور، سرور احمدی، سمندری، عسکریان را از اساتید هنر دوتار تربت جام برشمرد که افتخارات بسیاری برای کشور کسب کردهاند و گفت: شمار نامآوران این خطه باتوجه به جمعیتش قابل توجه است و نه تنها در کشور بلکه در منطقه حوزه تمدنی ایران زمین هم، سابقه ندارد یک شهر با این جمعیت، ۱۲۶ شاعر و عارف نامدار صاحب اثر داشته باشد.
این استاد دانشکاه، ابوالوفا بوژگانی، نخستین مهندس جهان اسلام را از ذخایر علمی تربت جام دانست و افزود: وی نخستین ریاضیدانی است که شعاع دایره را محاسبه کرد و بسیاری از نخستینهای ریاضی از اوست. به پیشنهاد یونسکو قرار شد یکی از چهار دهانه ماه به نام او نامگذاری شود و مارتین گاردنر مردی که سه سال مرد سال ریاضی جهان شده مقالهای در خصوص ارزش و جایگاه ابوالوفا بوژگانی دارد و متاسفانه دنیا او را به نام ابوالوفا بوزجانی و دانشمندی عرب میشناسد در حالی که ایرانی و اهل بوژگان بوده است.
وی از بزرگانی چون ابوامر مغازلی، حکیم احمد خرگردی ستاره شناس وسالار بوژگانی که حکومت سلجوقیان با درایت و کاردانی وی به وجود آمد یاد کرد و گفت: شیخ ابوذر بوژگانی نخستین عارف و شاعر زبان فارسی هم از تربت جام است.
قیامتی، شیخ احمد جام را پیوند دهنده شریعت و طریقت دانست و گفت: شیخ احمد جام ملقب به ژنده پیر، که نقش سترگ و عمیقی در گسترش مبانی عرفان داشت بهویژه عرفانی که درآمیخته با روحیه شریعتمداری، عشق و عرفان است و وی در حقیقت شریعت و طریقت را در هم میآمیزد و نقش سترگی در گسترش و پایداری زبان فارسی دارد. وی در روزگاری که همه آثار علمی را به زبان عربی مینوشتند، کتابش را به نثر سلیس فارسی نوشت و اعتقاد داشت که فارسی زبان علم است.
وی با اشاره به جایگاه ارزشمند عبدالرحمان جامی در جهان گفت: برخلاف کشورمان که شخصیت و آثار عبدالرحمان جامی آنگونه که شایسته است شناخته شده نیست، شعرعبدالرحمان جامی در آسیای مرکزی و شبه قاره هند کمتر از مولانا، فردوسی و حافظ نیست و در جهان غرب نیز همینگونه است. لویی آراگون، شاعر فرانسوی دو کتابش را به عبدالرحمان جامی تقدیم کرده و نامگذاری بسیاری از موسسات و مراکز علمی و ادبی به نام جامی گویای همین جایگاه ارزشمند است. ادوارد براون در ستایش او میگوید که در ۴۰۰ سال اخیر کسی به بزرگی عبدالرحمان جامی در خاورمیانه نیامده است، در کنار او هاتفی خرگردی را داریم و شاه قاسم انوار که شعرش تلفیق شور و شیداییهای مولانا و ظرافتهای ویژه و اشراقی بودن شعر حافظ را دارد و اینها شاگردان مکتب شیخ جام بودند و بسیاری از عرفای شبه قاره هند با بیتی از اشعار شیخ جام جان به جان آفرین تسلیم کردهاند.
دبیر علمی همایش بینالمللی شیخ جام، افزود: اندیشههای ابوذر بواژگانی، سجستانی، ابوسعید ابوالخیر، ابوطاهر کرد و رگههایی از اندیشههای معراج نامه بایزید بسطامی را میتوان در آثار شیخ جام مشاهده کرد.
وی با اشاره به دیوان شیخ جام گفت: زیباترین مفاهیم اشراقی در دیوان شیخ جام است که متاسفانه برخلاف شبه قاره هند و منطقه، دیوان او در ایران مغفول مانده است.
قیامتی پاسداشت مفاخر را پاسداشت فرهنگ و زبان فارسی بهویژه در زمان کنونی دانست و گفت: این همایش میتواند ما را با ریشههای فرهنگیمان پیوند دهد و خودباوری و عزت نفس را در نسل جوان ما ایجاد کند.
وی همچنین با اشاره به دیدگاه محققان و اندیشمندانی چون ادواردبراون، هرمان هسل، تئودور نولدکه، و ویکتور هوگو گفت: فارسی عارفانه ترین و عاشقانه ترین زبان دنیاست و هیچ ادبیات و فرهنگی به اندازه فرهنگ و ادب ایرانی نتوانسته در دنیا پیامآور مهر و صلح و دوستی و عشق باشد.
همایش بینالمللی هزاره شیخ جام ۲۲ و ۲۳ تیرماه امسال با حضور مهمانان خارجی، کشوری، استانی و شهرستانی در تالارشهید ساربانی دانشگاه آزاد تربت جام برگزارمیشود و رادیو فرهنگ به طور زنده این مراسم را روی آنتن میبرد.
نظر شما