چهارشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۶
مقایسه تطبیقی عرفان مولانا و ویلیام بلیک در «آیینه مینوی در مجلس انس»

در تازه‌ترین کتاب سهیلا صلاحی مقدم، پژوهشگر ادبی و استاد بازنشسته دانشگاه الزهرا (س) با نام «آیینه مینوی در مجلس انس» اندیشه و عرفان مولانا جلال‌الدین بلخی و ویلیام بلیک مقایسه شده است.

سهیلا صلاحی مقدم در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در معرفی این اثر عنوان کرد: پرداختن به ادبیات تطبیقی و مقایسه‌ای در حوزه نقد ادبی دارای اهمیت بسیاری است و مسیر را برای اهالی ادب و پژوهشگران در طی کردن مرزهای دانش و تحقیق هموار می‌‌کند.

این پژوهشگر ادبی با اشاره به اینکه ویلیام بلیک، شاعر، نقاش و متفکر انگلیسی قرن 18 و 19 میلادی و آثارش نمادی از عرفان مسیحی بوده است، گفت: مولانا نیز که از شاعران عارف بزرگ فارسی در قرن 13 میلادی بوده، نمادی از عرفان اسلامی به شمار می‌رود و مقایسه اندیشه متجلی در اشعار این دو شاعر تلاشی در کاوش ادبیات عرفانی مسیحی و اسلامی است.

صلاحی مقدم افزود: در کتاب «آیینه مینوی در مجلس انس» که به‌زودی توسط نشر نگاه معاصر عرضه خواهد شد در حدود 10 فصل به بررسی مقایسه‌ای دیدگاه بلیک و مولانا در باب مواردی چون تخیل، جبر و اختیار، تضاد، تجلی، زن، عشق و علم پرداخته‌ام.

وی عنوان کرد: مولانا و بلیک هر دو زن را موجودی الهی و عالی‌رتبه می‌دانند که می‌تواند براثر تربیت غلط تا مقام شیطان تنزل یابد. در باب عشق اما مولانا این مفهوم را وسیع‌تر می‌داند، با اینکه هر دو تاکید دارند، عشق‌های هوسناکی که رنگ و بوی خدایی ندارند مطرود هستند. درباب جبر و اختیار نیز مولانا هم جبرگرا و نیز قایل به اختیار است و بلیک بیشتر به اختیار اعتقاد دارد. درباره مساله تخیل، بررسی‌ اشعار این دو شاعر نشان می‌دهد که شعر بلیک خیال‌انگیزی بیشتری دارد.

صلاحی مقدم گفت: پیش از این کتاب «شیوه رندان بلاکش» را در بررسی آثار ویلیام بلیک توسط نشر نگاه معاصر در اختیار علاقه‌مندان قرار داده‌ام.

وی همچنین از چاپ منتخب اشعارش شامل حدود 200 شعر آزاد، سپید و کلاسیک در 157 صفحه در آینده نزدیک خبر داد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها