یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۰
نقشه‌های تاریخی از خلیج فارس از آغاز تا همیشه

خلیج فارس نامی است پاینده که در گذر سده‌ها، نه تنها برای همه مردمان ساکن پیرامون آن، که، برای دیگر ملت‌ها نیز شناخته شده و توسط آن‌ها به کار رفته است. شواهد فراوان تاریخی از سپیده‌دم تاریخ تاکنون برای این نام وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، خلیج فارس نامی است پاینده که در گذر سده‌ها، نه تنها برای همه مردمان ساکن پیرامون آن، که، برای دیگر ملت‌ها نیز شناخته شده و توسط آن‌ها به کار رفته است. شواهد فراوان تاریخی از سپیده‌دم تاریخ تاکنون برای این نام وجود دارد. کتاب‌هایی کهن همچون «مسالک‌الممالک» (راه‌های کشورها) در تاریخ و جغرافیا یا جغرافیای تاریخی اثر ابواسحاق ابراهیم بن محمد اصطخری از جغرافیانویسان سده چهارم هجری- که نسخه‌ای از آن به شماره 5990 در کتابخانه و موزه ملی ملک نگهداری می‌شود- از مستندترین این شواهد به شمار می‌آیند.

با این همه گواه‌های روشن و مستند تاریخی اما دگرگونی‌های دوران معاصر با رویدادهایی همراه بوده که موجب شده پاره‌ای کشورها به پشتوانه منابع نویافته مالی، به خود اجازه دهند این حقیقت تاریخی را تحریف و نام‌هایی برساخته و بی‌پایه جعل کنند.

نام خلیج‌فارس اگرچه به پشتوانه اسناد انکارناپذیر هنوز اصلی‌ترین و پرکاربردترین نام برای این پهنه آبی است، اما خالی از لطف نیست به مناسبت روز ملی خلیج فارس، اسناد و شواهدی را بازخوانیم که امروز در بایگانی‌های اسنادی و مجموعه‌های تاریخی داریم.

کتابخانه و موزه ملی ملک گنجینه‌ای ارزشمند از نقشه‌های تاریخی، بازگشته به سده‌های هفدهم تا نوزدهم میلادی را در خود دارد که خلیج فارس در همه آن‌ها یگانه نامی بوده که برای این دریا ثبت شده است. این آثار از آن‌رو اهمیت فراوان دارند که نه از سوی ایرانیان، که، به دست مردمان دیگر کشورها با رویکردهای علمی و بی‌طرفانه پدید آمده‌اند. شماری از این نقشه‌های تاریخی را به تماشا بنشینیم.

1- نقشه شماره 40: خلیج فارس، ترسیم شده به سال 1765 میلادی توسط جهانگرد، نقشه‌نگار و ریاضی‌دان آلمانی «کارستن نیبور» به زبان لاتین (چاپ سال 1787م، پاریس)


 
2- نقشه شماره 54: نقشه ایران، ترسیم شده توسط جغرافیادان و ناشر اهل هلند «پیتر فان‌در» به زبان لاتین (چاپ سال 1725م، پاریس)


 
3- نقشه شماره 75: نقشه ایران، ترسیم شده توسط نقشه‌نگار فرانسوی «Guillaume De L'Isle» به زبان فرانسه (چاپ سال 1724م، آمستردام)



4- نقشه شماره 85: نقشه امپراطوری ایران (و استانهای آن در زمان هخامنشیان)، ترسیم شده توسط «Pierre Moulart Sanson» به زبان لاتین (چاپ سال 1721م، پاریس)



5- نقشه شماره 65: نقشه مصر و عربستان، ترسیم شده توسط توسط نقشه‌نگار فرانسوی «Guillaume De L'Isle» به زبان لاتین (چاپ سال 1707م، پاریس)



6- نقشه شماره 76: نقشه قاره آسیا، ترسیم شده توسط «Nicolai Sanson» به زبان لاتین (چاپ سال 1667م، پاریس)


 
7. نقشه شماره 73: نقشه سفرهای اسکندر مقدونی، ترسیم شده توسط جغرافیادان و نقشه‌نگار فرانسوی «Pierre Duval» به زبان لاتین (چاپ سال 1654، پاریس)


 
* داده‌ها و تصویرهای بیش‌تر از این آثار را در بخش «مجموعه‌ها»ی وب‌سایت موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک می‌توانید ببینید:
www.malekmuseum.org

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها