برتری مصلی نسبت به شهر آفتاب برای برپایی نمایشگاه کتاب
پس از دوسال وقفه در برگزاری سیوسومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به دلیل شیوع بیماری کرونا، حال با فروکش کردن این بیماری تصمیم براین شد که نمایشگاه کتاب سیوسوم در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شود و در کنار آن نیز ناشران آثار خود را به صورت مجازی در دسترس مخاطبان قراردهند. بحث داغ انتخاب یکی از دو گزینه مصلا و شهر آفتاب به عنوان مکان برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هرسال وجود دارد و امسال هم شاهد اختلاف نظر برخی از مسئولان درباره محل برگزاری نمایشگاه کتاب بودیم. اما پس از بررسیهای لازم مصلای امام خمینی(ره) همچنان بهترین گزینه برای برگزاری نمایشگاه کتاب است.
شهر آفتاب؛ شهری نمایشگاهی
طرح ساخت مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب با مصوبه شورای دوم شهر تهران در سال ۱۳۸۴ کلید خورد؛ بنا بود شهر نمایشگاهی جدیدی در جنوب تهران احداث شود تا محلی باشد برای برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و سایر نمایشگاههای داخلی و بینالمللی؛ ابتدا هم قرار بر این بود تا این مجموعه طی دو سال و بودجهای بالغ بر ۸۰۰ میلیارد تومان احداث شود و تا سال ۱۳۸۶ به بهرهبرداری برسد که خب چنین نشد و محمد عیدیان (سرپرست شهرداری شهر آفتاب) در سال ۱۳۸۷ سخن از آماده شدن این شهر در ۵ سال دیگر گفت.
طرح ساخت مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب در دو فاز بود؛ در فاز نخست با امکاناتی همچون رستوران، کافی شاپ در ۲هزار متر مربع، فضای اداری در دوطبقه با مساحت ۲۴هزار متر مربع، سالن ملل با مساحتی بالغ بر هفت هزار متر مربع، فضای دایم مسقف نمایشگاهی شامل سه سالن آماده و در فاز دوم سالن همایش، پارکینگ طبقاتی با ظرفیت ۷۵۰۰ خودرو، احداث فضاهای خدماتی و رفاهی به صورت ۸ ساختمان جنبی به مساحت حدوداً ۱۶ هزار مترمربع، مسجد بزرگ نمایشگاه با مساحت بالغ بر ۱۲ هزار مترمربع، احداث ۲ هتل ۵ ستاره با ظرفیت ۳۵۰ اتاق به مساحت تقریبی ۱۶۰ هزار مترمربع پیشبینی شد.
سرانجام در بهار ۱۳۹۵مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب با مساحت ۱۳۵ هکتار و با هزینهای بالغ بر ۱۷۰۰ میلیارد تومان افتتاح شد و با میزبانی بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
کوچ نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به شهر آفتاب
نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دوره بیستونهم (از ۱۵ تا ۲۵ اردیبهشتماه ۱۳۹۵) با ریاست سیدعباس صالحی به مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب کوچ کرد و این مکان پس از برگزاری نمایشگاهی با این وسعت امتحان خود را پس داد. به گفته ناشران و بازدید کنندگان، شهر آفتاب هم خانه مناسبی برای این نمایشگاه نبود و در هر دو سال برگزاری این رویداد فرهنگی، این مکان با وجود غرفههایی که در سازههای موقت و چادری استقرار داده شده بودند با مشکل آبگرفتگی مواجه شد.
مصلی امام خمینی(ره)؛ گزینه انتخابی کتاب دوستان
به گفته طراحان شهرآفتاب، سهولت دسترسی به نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از طریق بزرگراههای خلیج فارس، شهید تندگویان و شهید محلاتی، نزدیکی فرودگاه بینالمللی امام خمینی به مرکز نمایشگاه بینالمللی شهر آفتاب، رفت و آمد غرفهداران و بازدیدکنندگان خارجی را تسهیل کرده است غافل از اینکه این مجموعه با وجود ویژگیهای بینظیر و صرف هزینه گزاف ساخت، چندان مورد اقبال مردم و ناشران واقع نشده و هنوز هم مصلی امام خمینی( ره ) گزینه انتخابی کتاب دوستان است. علاوه براین نیز به گفته سید جعفر تشکری هاشمی (رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران) در سال باید بالغ بر۲۲میلیارد تومان برای نگهداری مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب هزینه کرد.
مصلی بهترین گزینه برای برگزاری نمایشگاه کتاب سیوسوم
احمد امیرآبادی فراهانی (نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی) در گفتوگو با ایبنا اظهار کرد: موضوع محل برگزاری سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر تهران مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در نهایت تصمیم براین شد این رویداد مهم فرهنگی در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شود.
وی افزود: امید است با تمهیدات لازم و اجرای دقیق دستورالعملهای بهداشتی و با توجه به افزایش واکسیناسیون و پایین آمدن تلفات کرونا و کاهش بستریها شاهد برگزاری باشکوه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در اردیبهشت ۱۴۰۱ باشیم.
احمد امیرآبادی فراهانی در پایان سخنان خود با بیان اینکه در حال حاضر مصلی مناسبترین گزینه برای برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است، گفت: بنده نیز به دلیل نبود زیر ساختهای لازم در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب، مسافت طولانی و دور بودن این مجموعه از مرکز شهر و حجم بالای ترافیک در بزرگراه تهران_قم موافق برگزاری سیوسومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در شهر آفتاب نبودم لذا در شرایط کنونی مصلی امام خمینی (ره) را بهترین و مناسبترین گزینه برای برپایی این رویداد فرهنگی میدانم.
خبرنگار: فاطمه عباس آباد
نظر شما