کتاب پیش رو معرفی، تبیین، ریشه یابی و بررسی مفهوم استکبارستیزی به عنوان یکی از اساسی ترین آرمان های جمهوری اسلامیایران و تعیین جایگاه آن در منظومه گفتمانی انقلاب اسلامی را در دستور کار دارد.
در بخشی از مقدمه کتاب میخوانیم: «گفتمانها برای استمرار بقای خود همواره نیازمند پالایش و بازتولید مداوم هستند، به عبارت دیگر مفاهیم موجود در آنهامیبایست در گذر ایام مورد بازبینی و صیقل دقیق قرار گیرند تا غبارها و زنگارهایی که ممکن است به مرور بر روی این مفاهیم بنشیند و ظاهر آنها را کدر کند، زدوده شود. در غیر این صورت گفتمانهارفته رفته دچار بحران رکود و ایستایی شده مشروعیت خود را نزد پیروانشان از دست میدهند و لاجرم از متن به حاشیه میروند. لذا پالایش و صیقل دائمی گفتمانها تنها راه جلوگیری از حاشیه نشینی آنها است. بی شک گفتمان انقلاب اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
گفتمان انقلاب اسلامیکه در سال ۱۳۵۷ رسما به متن جامعه ایرانی آمده اکنون در پنجمین دهه از حیات خود نیاز به طی کردن مرحله پالایش و بازتولید دارد. یعنی مفاهیم متشکله آن باید توسط کارشناسان آگاه و با تکیه بر متون و مواجع اصلی یک به یک ارزیابی و در صورت لزوم بازتفسیر شوند. بی تردید اگر از این مهم غفلت گردد، خطراتی مانند فرسایش، ایستایی، ناهمخوانی با تحولات نوین و تحریف و دگردیسی در طول زمان، انقلاب اسلامی را تهدید خواهد کرد و فرایند انتقال گفتمان به نسل های جدید با موانع جدی روبه رو خواهد شد.
یکی از مهم ترین مفاهیم گفتمان انقلاب، مفهوم استکبارستیزی است که در ارتباط تنگاتنگ و معنادار با سایر مفاهیم مانند آزادی، عدالت، استقلال، جهاد، ایثار و شهادت یک منظومه کامل گفتمانی را هویت و معنا میبخشد. اهمیت استکبارستیزی از آن جهت است که جزو ارکان اصلی فلسفه نهضت امام خمینی (ره) محسوب میشود و لذا همواره در صدر اهداف و آرمانهای رهبران و مسئولان نظام جمهوری اسلامیقرار داشته است. به همين خاطر تبیین، غبارزدایی و باز تفسیر این مفهوم بسیار ضروری به نظر میرسد و على الخصوص میتواند رافع شبهاتی باشد که امروزه در اذهان برخی از آحاد جامعه به ویژه نسل جوان وجود دارد. از جمله این که چرا علی رغم تحمل فشارهای سیاسی و اقتصادی فراوان، طی سالیان گذشته همچنان بر راهبرد تخاصم با ایالات متحده آمریکا پافشاری نموده و نسبت به عادی سازی روابط خود با ابرقدرت جهانی اقدام نکرده ایم.»
کتاب پیش رو معرفی، تبیین، ریشه یابی و بررسی مفهوم استکبارستیزی به عنوان یکی از اساسی ترین آرمان های جمهوری اسلامیایران و تعیین جایگاه آن در منظومه گفتمانی انقلاب اسلامی را در دستور کار دارد. نویسنده میخواهد دریابد که اصولا استکبارستیزی به چه معناست و نظام انقلابی و دین مدار جمهوری اسلامی چرا و بر چه مبنایی استکبارستیز است و این خصیصه استکبارستیزی چه اقتضائات، استلزامات و نمودهایی دارد. جهت پاسخ به این سؤالات، مباحث کتاب در فصولی به شرح ذیل تنظیم و ارائه شده است.
فصل اول به واژه شناسی استکبار و استکبارستیزی و تبیین معادل آن در ادبیات علوم سیاسی یعنی مفهوم ، امپریالیسم اختصاص مییابد. در فصل دوم بررسی جایگاه استکبارستیزی در آموزه های شریعت مبین اسلام (به طور خاص نص قرآن کریم و سیره پیامبر اکرم (3) و ائمه معصومین (ع)) انجام شده است، فصل سوم درنگ و مرور کوتاهی بر حرکت های ضد استکباری دیگر ملل جهان در آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا دارد، فصول چهارم و پنجم به مطالعه ریشههاو زمینه های شکل گیری حرکت های ضداستکباری در تاریخ سدههای اخیر ایران به تفکیک در برهههای قاجاریه و پهلوی اول، و پهلوی دوم میپردازند. در حقیقت طی این دو فصل نویسنده در پی آن است که دریابد کدام عوامل و تجارب تاریخی، بسترساز وقوع انقلاب ضداستکباری ملت ایران به رهبری امام خمینی (ره) شده اند و در فصل ششم ردیابی تاریخی نمودهای استکبارستیزی در جریان نهضت امام خمینی (ره) از خرداد ۱۳۹۲ تا بهمن ۱۳۵۷ صورت گرفته است. فصل هفتم به بررسی نقش و جایگاه آرمان استکبارستیزی در گفتمان انقلاب اسلامیبا تأکید بر اندیشه امام خمینی (ره) » محتوای شعارهای مردم انقلابی ایران و مشن قانون اساسی جمهوری اسلامیایران اختصاص دارد و سرانجام در دو فصل هشتم و نهم، نویسنده نحوه حضور آرمان استکبارستیری را در سیاست رسمیجمهوری اسلامیایران از ابتدای پیروزی انقلاب تا هنگام رحلت امام خمینی (ره) و از رحلت امام خمینی (ره) تا کنون مورد توجه قرار داده است.
نظر شما