شنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۳
چه آیاتی از قرآن کریم می تواند مبنای اداره حکومت و جامعه باشد؟

با بررسی آیات قرآن، می‌توان به کشف و تبیین اصول، معیارها و سنت‌های الهی پرداخت و با چنین روشی می‌توان اصول و مبانی قرآن در حکومت مطلوب و نامطلوب را استخراج و تشریح نمود. محور اساسی در این کتاب، آیاتی از قرآن کریم است که می‌تواند مبنای اداره حکومت و جامعه باشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «دولت دین: پژوهشی قرآنی در حکومت و دین» نوشته عباس مقتدایی با شمارگان هزار نسخه به بهای 65 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شد.

در بخشی از مقدمه کتاب می‌خوانیم: «پیروزی انقلاب اسلامی‌در ایران، بار دیگر تفکر جدیدی را در اداره امور جامعه بر مینای اصول اسلامی‌مطرح نمود. در این دیدگاه، با تکیه بر آیات قرآن و اصول و مبانی دینی، می‌توان حکومت را طراحی و اجتماع را بر آن اساس، اداره کرد دیدگاه‌های دیگری که در ادوار مختلف تاریخ مطرح شده، به ویژه آن بخش که در دوران معاصر، فرصت تحقق عملی بافته است، بر جدایی دین از سیاست و با محو دین از جامعه، تمرکز داشته است و چنان وانموده کرده اند که رشد، توسعه و پیشرفت در ابعاد مختلف را با به حاشیه راندن دین می‌توان پدید آورد؛ دیدگاه‌هایی که در قالب لیبرالیسم، لیبرال دموکراسی، سوسیالیسم، کمونيسم، سکولاریسم و امثال آن مطرح شده و همگی بر چنین رویکردی مبتنی هستند در حالی که در دیدگاه مبتنی بر اصول و مبانی در سیاست اسلامی، آمیختگی دین و سیاست و به طور کلی امیختگی دین با همه عرصه‌های اجتماعی مورد توجه بوده است.

در قرآن داستان‌های مختلفی وجود دارد که به سرگذشت اقوام و ملت‌های گذشته می‌پردازد. داستان پیامبرانی که اقوام آنان به انواع ابتلا و نابودی گرفتار شده اند و دلایل مختلفی در خصوص گرفتاری‌های آنان، مطرح شده است طغیان، کوردلی، تقلید کورکورانه، بت پرستی، انحراف عقیدتی و تکذيب أیات الهی، تنها بخشی از این دلایل است، نافرمانی، فاصله طبقاتی، تکبر، استثمار و امثال آن نیز به عنوان عوامل ملاکت، مطرح شده است و اقوامی‌نظیر لوط، مدین، بنی اسرائیل و ... نیز مورد توضیح و تشریح قرار گرفته اند. بنابراین با مسلم تلقی نمودن این مبحث که هدف قرآن از ذکر این گونه حوادث و داستان‌ها صرف بیان داستان نیست، می‌توانیم به این جمع بندی برسیم که با بررسی آیات قرآن، می‌توان به کشف و تبیین اصول، معیارها و سنت‌های الهی پرداخت و با چنین روشی می‌توان اصول و مبانی قرآن در حکومت مطلوب و نامطلوب را استخراج و تشریح نمود. محور اساسی در این کتاب، آیاتی از قرآن کریم است که می‌تواند مبنای اداره حکومت و جامعه باشد.»

در ادامه هم آمده است: «بدیهی است انواع مختلفی از حکومت، در طی قرن‌ها و اعصار گذشته، بروز و ظهور یافته اند. برای اینکه بتوانیم مجموعه ذهنی کاملی ارائه دهیم در بخش ابتدایی کتاب، دیدگاه‌های اندیشمندانی که پایه و اساس حکومت‌های غربی مبتنی بر نظریات آنان است، مورد بررسی قرار گرفته و در بخشی دیگر نیز دیدگاه‌های برخی از علما و صاحب نظران مسلمانی که تحت تاثیر مبانی دینی ابعاد و ویژگی‌های حکومت را مطرح نموده‌اند، بیان کرده ایم. در فصل سوم این اثر به ویژه جامعه و حکومت در قرآن کریم بررسی شده است و فصل چهارم نیز، به بررسی اصول حاکم بر روابط جامعه مطلوب از دیدگاه قرآن پرداخته و در نهایت در فصول پنجم و ششم. ویژگی‌های حکومت مطلوب و نامطلوب از دیدگاه قرآن و اسلام. نشریح شده است.»
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها