موضوع اصلی این کتاب پیرامون برخی از جدیترین مسائلی است که امروزه بشر با آن مواجه است و در رویکرد اقتصاد بوم شناسی مورد توجه قرار گرفته و همگی از ابعاد جهانی برخوردارند.
در این کتاب خواننده میتواند در فصل اول: «مفهوم اکوسیستم»، فصل دوم: «ساختار اکوسیستم و عملکرد آن»، فصل سوم: «تغییر اکوسیستم از طريق دخالت انسان»، فصل چهارم: «سیستم آب و هوایی زمین»، فصل پنجم: «توازن انرژی و آب»، فصل ششم: «بوم شناسی اجتماعی، پایداری و اقتصاد»، فصل هفتم: «اقتصاد بوم شناسی: اصول و کاربردها، فصل هشتم: «شکست بازار»، فصل نهم: «اشکست بازار و منابع بیجان»، فصل دهم:«شکست بازار و منابع جاندار»، فصل یازدهم: «بوم شناسی و برنامهریزی زیست محیطی» و فصل دوازدهم: «تکامل اقتصاد اکولوژی، حکمرانی محیط زیست و رفاه پایدار» را مورد مطالعه قرار دهد.
پنج فصل نخست غالبأ متمرکز بر فهم اکولوژی، اکوسیستم و ساختار و عملکرد آن است و دو مقوله مهم «اکولوژی سیستم آب و هوا»، و « توازن انرژی و آب» را مورد بررسی قرار میدهند که مطالعه این مباحث، در فهم فرآیندهای اصلی اکوسیستم زمین بسیار مؤثر است. در هفت فصل بعدی نیز سعی شده است تا جایگاه نظام اقتصادی، سیستم بازار، شکست بازار، کنترل و هدایت بخش عمومی و حکمرانی محیط زیست و اندازه گیری رفاه پایدار مورد توجه قرار گرفته و مفصل به آنها پرداخته شود.
در «مقدمه» این کتاب میخوانیم: «اکولوژی هر اکوسیستم به تعاملات بین موجودات زنده و زیست بوم موجودات به عنوان یک سیستم یکپارچه میپردازد. با این تعریف باید در نظر داشت که امروزه رویکرد اکوسیستم برای مدیریت منابع طبیعی اهمیت اساسی یافته است، زیرا به تعاملاتی میپردازد که سیستمهای زنده را به هم پیوند میدهند و در این میان، انسانها با سیستمهای فیزیکی که به آن وابسته هستند را باید جزء جدایی ناپذیر آن به حساب آورد.
رویکرد اکوسیستم در مقیاس زمین به عنوان یک کل، یا موارد جزئیتری همچون حوزه یک رودخانه، یا یک مزرعه کشاورزی اعمال شده و کاربرد دارد. بنابراین، رویکرد اکوسیستم برای مدیریت پایدار و استفاده از منابع در عصر افزایش جمعیت انسانی و مصرف و تغییرات بزرگ و سریع در محیط جهانی حیاتی است. رویکرد اکوسیستم در بسیاری از حوزهها اهمیت یافته است. به عنوان مثال، کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد تنوع زیستی سال ۱۹۹۲ و برای حفاظت از تنوع زیستی، ترویج یک رویکرد اکوسیستم با موضوع انسان را جایگزین روشهای پیشین کرد که مبتنی بر گونههای بیشتر بوده و از نقش غالب برخوردار بودند.»
آنچه در این کتاب عرضه شده است ماحصل یادداشتهای چند ساله تدریس در دوره کارشناسی ارشد اقتصاد انرژی، دکتری اقتصاد منابع طبیعی و اقتصاد محیط زیست و دکتری مهندسی سیستمهای قدرت همچنین پژوهش اقتصاد اکولوژی است که بدون تردید نقطه نظرات دانشجویان و پرسشگری آنها در تکمیل مطالب بسیار مؤثر بوده است. پرواضح است که این کتاب نقایص و کاستیهایی دارد که امید است با راهنماییهای اساتید و صاحبنظران در چاپهای آتی برطرف شود.
موضوع اصلی این کتاب پیرامون برخی از جدیترین مسائلی است که امروزه بشر با آن مواجه است. «استفاده از سوختهای فسیلی و غلظت دیاکسید کربن»، «استفاده از ضایعات هستهای»، «پیامدهای مهندسی ژنتیک»، «جنگلزدایی و مرگ گونههای زیستی» از جمله مسایلی هستند که در رویکرد اقتصاد بوم شناسی مورد توجه قرار گرفته و همگی از ابعاد جهانی برخوردارند.
کتاب «مبانی اقتصادی اکولوژی» اثر زینالعابدین صادقی، وجید رئوفمهر و محبوبه خادم نعمتالهی، در 283 صفحه و با قیمت 70000 تومان از سوی نشر دادکین عرضه شده است.
نظر شما