دوشنبه ۱ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۹:۵۴
پیشنهاد ایجاد تورهای کتابخانه‌گردی در ایام عید

برگزاری تورهای کتابخانه‌گردی در ایام عید باعث می‌شود مردم با قدمت، سابقه، منابع و خدمات، زحمات موسسان و کارکنان کتابخانه‌های مهم کشور آشنا شوند.

کیانوش بیاتی، کارشناس ارشد بخش مرجع و اطلاع‌رسانی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در گفت‌و گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)؛ اظهار کرد: تور کتابخانه‌گردی در ایام عید می‌تواند راهکار مناسبی برای آشنایی با کتابخانه‌های مهم کشور باشد. این تورها به‌طور معمول با هدف معرفی و آشنایی بازدیدکنندگان با سابقه و قدمت تاریخی، اهمیت کتابخانه‌ها و همچنین معرفی هویت تاریخی این مراکز برگزار می‌شود.

این کارشناس ارشد بخش مرجع و اطلاع‌رسانی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی گفت: این پیشنهاد در صورت تأمین بودجه و نیروی لازم می‌تواند مردم را به بازدید از کتابخانه‌ها ترغیب کند.
 
بیاتی درباره سابقه تور کتابخانه‌گردی در خارج از کشور گفت: تور کتابخانه‌گردی در کتابخانه‌‌های کشورهای بزرگ دنیا مانند کتابخانه کنگره آمریکا، کتابخانه ملی انگلستان (British Library ) و سایر کتابخانه‌های ملی اروپایی وجود دارد. این تورها به صورت روزانه، هفتگی یا ماهیانه برگزار می‌شود.
 
وی دراین‌باره افزود: کتابخانه‌ها در صورت داشتن مراجعان و تقاضای زیاد، این تورها را به صورت روزانه برگزار می‌کنند. تورهای کتابخانه‌گردی با حضور یک راهنمای متخصص، افراد را با بنای کتابخانه، محل استقرار بخش‌های مختلف و خدمات هر یک از آن‌ها آشنا می‌کند.
 
تور کتابخانه‌گردی یک ضرورت برای مدارس است
بیاتی با اشاره به این‌که متأسفانه بازدید از کتابخانه‌ها و آشنایی با آن‌ها در قالب تورهای کتابخانه‌گردی در مدارس ما وجود ندارد، اظهار‌کرد: مدارس ما اردوهای گوناگونی از جمله بازدید از موزه‌ها، تماشای فیلم در سینماها و سایر مکان‌های دیدنی و گردشگری را اجرا می‌کنند، اما بازدید از کتابخانه‌ها به‌ندرت اتفاق می‌افتد!
 
وی افزود: لذت کتابخوانی و رفتن به کتابخانه و انس با کتاب باید از کودکی در خانواده و مدارس شکل بگیرد و اگر این دوستی با کتاب در دوران کودکی اتفاق نیفتد؛ نتیجه این خلأ در بزرگسالی خودش را به شکل بی‌رغبتی به مطالعه نشان می‌دهد.
 
پیشنهاد بازید از کتابخانه ملی در سایر استان‌ها
این کارشناس ارشد بخش مرجع و اطلاع‌رسانی کتابخانه مجلس شورای اسلامی با پیشنهاد بازدید از کتابخانه‌های استان‌های مختلف کشور گفت: شخصاً در ایام تعطیلات نوروز و هنگام سفر به دیگر شهرها سعی می‌کنم از کتابخانه‌های آن شهر بازدید کنم. به عنوان مثال، در سفری به شهر تبریز از کتابخانه ملی تبریز دیدن کردم؛ کتابخانه‌ای باقدمت تاریخی و ارزش بالا  که گنجینه‌ای از منابع و نسخه‌های خطی ارزشمند را در اختیار دارد. این کتابخانه از نظر معماری بنا نیز بسیار زیبا و منحصر‌به‌فرد است.
 
بیاتی با اشاره به نوروز و فرصت سفرهای نوروزی اظهار کرد: ایام تعطیلات نوروز، فرصت خوبی برای سرزدن به کتابخانه‌های مهم کشور است. کتابخانه‌هایی که اغلب دارای بنا و سابقه تاریخی مهمی هستند و اغلب توسط افراد علاقمند، عالم، فداکار و با رنج و زحمت بسیار تأسیس شده‌اند و ایام عید فرصت خوبی است تا مردم  با کتابخانه‌های مهم کشور و مخازن غنی و ارزشمند آن‌ها، بیشتر آشنا شوند.  

پیشنهاد دورهم‌خوانی کتاب در ایام عید
بیاتی همچنین از پیشنهاد دورهم‌خوانی کتاب در ایام نوروزسخن گفت و در‌این‌باره اظهار کرد: در ایام نوروز می‌توان همراه سفر و طبیعت‌گردی، در دورهمی‌های دوستانه، راجع یک کتاب خوب، سخن گفت یا قسمت‌های جذاب از یک کتاب را در دورهمی‌های دوستانه یا فامیلی خواند. این امر می‌تواند علاقمندی و کنجکاوی در مورد کتاب را افزایش دهد.
 
بیاتی با اشاره به فرصت خوب تعطیلات برای مطالعه کتاب‌ گفت: ایام کرونا باعث ملال و دورافتادن دوستداران کتاب از کتابخانه‌ها شد اما تعطیلات عید فرصت خوبی برای مطالعه کتاب‌هایی است که هنوز فرصت خواندن آن‌ها را پیدا نکرده‌ایم؛ به‌خصوص در دوران که کرونا تا حد زیادی فرصت دید و بازدید و سفر هم از مردم گرفته  شده است.
 
سنّت اهدای کتاب به مراجعان در آخرین روز کاری کتابخانه مجلس
 این کارشناس ارشد بخش مرجع و اطلاع‌رسانی کتابخانه مجلس شورای اسلامی همچنین از سنّت اهدای کتاب به افرادی که در آخرین روز کاری کتابخانه مجلس در سالن مطالعه حضور داشتند، گفت و توضیح داد: کتابخانه مجلس در آخرین روز کاری سال، به افراد حاضر در سالن مطالعه کتابخانه، کتابی را به رسم یادبود اهدا می کرد تا مراجعان، با خاطره‌ای خوش از کتابخانه مجلس، به استقبال نوروز و سال نو بروند.
 
وی همچنین پیشنهاد داد: رؤسای کتابخانه‌ها، می‌توانند در آخرین روز کاری کتابخانه‌ها، دقایقی در جمع مراجعان کتابخانه حاضر شوند و با آن‌ها گپ وگفت کوتاه و صمیمانه‌ای داشته باشند. تکریم مراجعان و اقداماتی مانند این‌ها، قطعاً پای مراجعان بیشتری را به کتابخانه‌ها باز خواهد کرد.

ارائه خدمات مجازی مطلوب در دوران کرونا و تعطیلات
بیاتی درباره ارائه خدمات مجازی از سوی کتابخانه مجلس در دوران کرونا و ایام تعطیلات و عید گفت: بیماری کرونا و حضور شومش در جهان باعث شد تا کتابخانه‌ها با اقدامات و آرایش جدید به ارائه خدمات بپردازند. کتابخانه مجلس نیز از این امر مستثنا نبود. این کتابخانه خیلی زود میزان خدمات دیجیتالی خود را که پیش از کرونا نیز به ارائه خدمات می‌پرداخت، افزایش داد و به این وسیله ارتباط میان کتابخانه مجلس و مراجعان در این ایام ادامه پیدا کرد.
 
وی افزود: در سال‌های اخیر، کتابخانه مجلس امکان دسترسی به نسخه‌های خطی، چاپ سربی و سنگی را به صورت دیجیتالی و غیر حضوری فراهم کرده است. تمام اعضای کتابخانه مجلس در ایام تعطیلات و عید می‌توانند با مراجعه به سایت کتابخانه مجلس، این منابع را به طور رایگان دریافت کنند.
 
این کارشناس ارشد بخش مرجع و اطلاع‌رسانی کتابخانه مجلس شورای اسلامی درباره برنامه‌های دیگری که کتابخانه مجلس در فضای مجازی دارد، عنوان کرد: کتابخانه مجلس شورای اسلامی در صفحه اینستاگرام خود به نشانیical.ir به معرفی کتابخانه  مجلس، تاریخچه آن و البته خدمات بخش‌های مختلف کتابخانه پرداخته است تا افراد آشنایی بیشتری با این کتابخانه پیدا کنند و ایام عید فرصت خوبی برای بازدید مجازی از کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها