شالویی با اشاره به اینکه 21 اسفند در تقویم ملی ما به نام روز حکیم نظامی ثبت شده، اظهار کرد: از زمانی که به نام این شاعر بزرگ روزی در تقویم ما ثبت شده برنامه مهم و معظمی نداشتهایم که شاید فرصت و امکان آن وجود نداشته است. برخی از شاعران ما از جمله فردوسی، مولوی و حافظ و سعدی شناخته شدهتر هستند ولی به نظامی با اینکه آثارش به وفور بوده کمتر توجه شده است.
وی گفت: در سالهای گذشته «پنج گنج» نظامی بارها چاپ و ترجمه شده که با استقبال خوب بسیاری از کشورها همراه بوده و درباره نظامی تعدادی از کشورها مراسم و برنامههای گرامیداشتی برگزار میکنند که اصل این موضوع خوب است ولی آنچه اهمیت دارد این است که باید نظامی با اصالت ایرانی و فارسی زبان بودن به یکی از مفاخر بزرگ کشور و یکی از سندهای تمدن ایرانی معرفی شود.
شالویی تاکید کرد: با توجه به اهمیت شناساندن و معرفی نظامی گنجوی تدارک برنامه در یک روز را کافی ندانستیم و برای مدت یک هفته گرامیداشت وی را برگزار خواهیم کرد. در این راستا برنامههای مختلفی را در حوزههای گوناگون تدارک دیدهایم که تنها محدود به داخل کشور نیست و کشورهایی را نیز که سفارت و نماینده فرهنگی ایران در آنها مستقر است، شامل میشود.
وی ادامه داد: از 21 اسفندماه به مدت یک هفته در تمام استانها و شهرهای بزرگ و کوچک برنامههای مختلف را با همکاری نهادهای مختلف برگزار میکنیم.
دستیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به دغدغه دولت سیزدهم گفت: دولت سیزدهم علاقه و اهتمام ویژهای به حوزه فرهنگ در کنار توجه به اقتصاد و معیشت دارد و شاهد این مدعا بازدید اخیر رییسجمهوری از موزه هنرهای معاصر و نمایشگاه دایر در آن و دیدار با نخبگان هنرهای تجسمی است که در آن بر حمایت جدی از هنرهای تجسمی کشور تاکید شد.
وی ادامه داد: دولت سیزدهم اهتمام ویژهای بر بزرگداشت مفاخر کشورمان از جمله حکیم نظامی دارد و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از زمان آغاز مسئولیت خود از طرح بزرگداشت حکیم نظامی و تاسیس ستاد آن استقبال کرد. البته موضوع این برنامه سال گذشته مطرح شده بود ولی کمرنگ و رو به فراموشی بود که دوباره با توجه خاص وزیر پررنگ شد. تمام توان گذاشته شد تا ستاد بزرگداشت حکیم نظامی شکل بگیرد و دستگاههای مختلف نیز از جمله وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت میراث فرهنگی، شهرداری تهران، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم در آن مشارکت کردند. درباره وزارت آموزش و پرورش نامهای از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به وزیر آموزش و پرورش ارسال شد تا مسابقه مقالهنویسی دانشآموزان درباره نظامی برگزار شود و برای 100 برگزیده نیز جوایزی تعیین شود.
وی تاکید کرد: بزرگداشت حکیم نظامی میتواند در تمام طبقههای اجتماعی نقش داشته باشد و از همکاری رسانهها نیز استقبال میکنیم. با اینکه مفاخری از جمله نظامی برای همیشه ماندگار هستند ولی ما باید در این زمینه نقش خود را ایفا کنیم و یکی از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برداشتن گامهای فراگیر در معرفی مفاخر است.
شالویی در توضیح تداخل نوروز با هفته بزرگداشت نظامی گفت: کشورهای عضو پرونده نوروز و نیز کشورهای عضو اکو در مراسم گرامیداشت حکیم نظامی مشارکت خواهند داشت. تاکنون 40 رایزنی فرهنگی در کشورهای مختلف آمادگی خود را برای همکاری در این بزرگداشت اعلام کردهاند. تبریز میزبان برپایی همایش بزرگ نظامی خواهد بود و فرهنگستان هنر، انجمن مفاخر و ادارههای کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها مشارکت جدی خواهند داشت.
وی بر عزم راسخ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دولت سیزدهم در تجلیل از مفاخر فرهنگی کشورمان در طول سال به تناسب به صورتهای استانی، ملی و بینالمللی تاکید کرد.
شالویی ادامه داد: تاکید داریم که برنامههای حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاص یک گروه خاص نباشد و شکل فراگیر داشته باشد که در این راستا میتوان به اجرای برنامههای محرومیتزدایی فرهنگی از جمله آموزش رایگان هنر در مناطق محروم بوشهر و سایر مناطق کشور اشاره کرد که در کنار آن معرفی مشاهیر و مفاخر را نیز خواهیم داشت.
رییس ستاد بزرگداشت حکیم نظامی افزود: برنامههای گرامیداشت حکیم نظامی آغازی برای اجرای برنامههای فراگیر در این حوزه است و این فعالیتها به همایش علمی محدود نمیشود.
وی همچنین با اشاره به برگزاری مراسم بزرگداشت نظامی در کشورهای همسایه عنوان کرد: ما با کشورهای همسایه دوست هستیم و ارتباط خوبی با آنها داریم. برخی از شخصیتهای فرهنگی و ادبی ما که متعلق به ایران هستند هنوز با وجود جدایی مرزهای جغرافیایی در مرز فرهنگی ایران هستند و اصالت ایرانی و زبان فارسی دارند. ایران و آذربایجان ارتباط ناگسستنی فرهنگی دارند و میتوانند به صورت مشترک برنامههای بزرگداشت نظامی را برگزار کنند.
اجرای برنامههای متنوع هنری ستاد بزرگداشت حکیم نظامی در شهرهای مختلف
همچنین در این نشست، امیر عبدالحسینی، دبیر ستاد بزرگداشت حکیم نظامی در سخنانی به معرفی برنامههای این ستاد در حوزههای مختلف پرداخت و گفت: در حوزه هنرهای تجسمی برنامههای ستاد از 15 اسفند مصادف با میلاد امام حسین (ع) با نمایش هشت اثر از نظامی گنجوی موجود در گنجینه موزه ملک شروع میشود، 16 اسفند نمایشگاه پوسترهای موضوعی در تهران و تمام مراکز استانی و نیز به همت رایزنیهای فرهنگی در کشورهای مختلف برگزار میشود. همچنین به همت بنیاد رودکی در دوبی و به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در نمایشگاههای بولونیا و شارجه تشکیل میشود. همچنین نمایشگاه تصویرسازیهای منتشر شده در کتابهای نظامی را به همت انجمن تصویرگران کتاب برپا میکنیم.
وی افزود: 18 اسفند مهمترین برنامه هنرهای تجسمی برگزار میشود که شامل پنج گنج به روایت موزه هنرهای معاصر است و 21 اسفند از نسخه خطی خمسه نظامی موجود در مدرسه عالی شهید مطهری رونمایی میشود.
وی در معرفی برنامههای حوزه هنرهای نمایشی عنوان کرد: در این راستا علاوه بر اجراهای آیینی، چندین نمایش ویژه خواهیم داشت. در روز افتتاح نمایشگاه در موزه هنرهای معاصر تهران نمایش فرم گربه جاده ابریشم اجرا میشود و در این هفته شاهد اجرای کار میدانی اثر امیرحسین شفیعی در تالار وحدت، موزه هنرهای معاصر و برج آزادی خواهیم بود. همچنین اپرای عروسکی لیلی و مجنون به کارگردانی بهروز غریبپور، بهار 1401 اجرا میشود و نیز بهار سال آینده شاهد اجرای روایت آوازی از یک عاشقانه نظامی به کارگردانی سید جلالالدین دری در فرهنگسرای نیاوران خواهیم بود.
وی افزود: در حوزه موسیقی علاوه بر موسیقیهای نوایی و مقامی کنسرتهایی در تلار وحدت با همکاری بنیاد رودکی در روزهای 16 و 17 اسفند برگزار میشود. 18 و 19 اسفند کنسرت آفاق عشق توسط گروه بیدل و 20 و 21 اسفند کنسرت بزمآرایی خسرو در شکارگاه از فرهاد فخرالدینی و سرپرستی علی اکبر قربانی با صدای سالار عقیلی را خواهیم داشت و نیز دو عاشقانه شیرین و نیز گفت و شنیدی از ساختههای پیمان سلطانی با اجرای ارکستر بنیاد رودکی را تدارک دیدهایم.
وی همچنین به برنامههای حوزه فیلم و سینما اشاره کرد و گفت: در این راستا قرار است سه فیلم اقتباسی از آثار حکیم نظامی را در موزه هنرهای معاصر اکران کنیم. همچنین نشست تخصصی «غفلتها و پرورتهای پرداختن به آثار اقتباسی از ادبیات کهن» را برگزار میکنیم. ضمن اینکه برای تولید یک فیلم اقتباسی بر اساس عاشقانههای نظامی برنامهریزی شده است.
عبدالحسینی همچنین از برگزاری همایش علمی با مشارکت فرهنگستان هنر و انجمن مفاخر، کتابخانه ملی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی خبر داد و افزود: از برنامههای دیگر ویژه این هفته میتوان به برافراشتن پرچم حکیم نظامی در برج آزادی، محوطه موزه هنرهای معاصر و ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها، همچنین رایزنیهای فرهنگی کشورها، راهاندازی صفحه اینستاگرام با یازخوانی اشعار خسرو و شیرین توسط مفاخر ادبی و رونمایی از ماکت مجسمه نظامی اشاره کرد که این مجسمه توسط نادر قشقایی ساخته خواهد شد.
نظر شما