کتاب «ویروسهای ارتباط» سعی دارد نحوه مهارت رابطه را در مسیر زندگی نشان دهد.
نویسنده در کتاب سعی کرده است اغلب مثالهای کتاب واقعی و برگرفته از مشاورههای انجام شده باشد و ویروسها و روش درمان آن را تشریح کند. هدف ابراهیم میثاق ارائه تجربیات حدود 40 هزار مشاوره فردی و گروهی است که اغلب در حیطه ارتباط بوده است.
فصل اول کتاب به ارتباط و مسائل پیش رو به موضوعاتی مانند اهمیت ارتباط، بهسازی ارتباط، مهارت قهر و آشتی، انواع اختلاف میپردازد و نویسنده در فصل دوم با عنوان ویروسهای ارتباط به موضوعاتی مانند خودبینی و اثبات خود، فصل سوم ارتباط میان زن و شوهر و فصل چهارم پژوهشهای مرتبط با روابط خانوادگی را مورد بررسی قرار داده است.
نویسنده در بخشی از اثر به پژوهشهای مرتبط با تاثیر خشونت و تحقیر میپردازد و بیان میکند: «یکی از راههای رسیدن به زندگی رضایتبخش، افزایش قدرت ارتباط است. ارتباط موفق در تمام حیطههای زندگی نقش سازنده دارد. با افزایش مهارتهای ارتباطی، زندگی زیباتر و شیرینتر میشود. باید دانست «داشتن»، «نگه داشتن» میخواهد؛ یعنی ممکن است به ارتباط خوبی دست یابیم؛ ولی قطعا ارتباط خوب، نگهداری خوب میخواهد. باید در حفظ و تحکیم ارتباط تلاش موثر و مستمر کرد. ارتباط اگر رها شود، دچار مشکل میشود و آسیب میبیند. باید همواره به ارتباط رسیدگی کرد. این توجه و رسیدگی را میتوان در دو مرحله انجام داد: اول، پاکسازی؛ دوم: بهسازی.»
هدف از مرحله پاکسازی ارتباط، شناخت و حذف ویروسهای ارتباط است. ممکن است در ارتباطی یک یا چند ویروس وجود داشته باشد. تعداد یا شدت ویروسها در زوال ارتباط تاثیرگذار است. شاید یک ویروس قوی، به اندازه چند ویروس در زوال ارتباط تاثیرگذار است. شاید یک ویروس قوی، به اندازه چند ویروس ویرانگر باشد. پس لازم است تکتک آنها را بشناسیم و در رفعشان بکوشیم تا رابطه سالم و خوشایند بماند و در کمال سلامت تحکیم شود.
پاکسازی از اشکالات، نخستین گام اصلاح ارتباط است. نه آخرین آن؛ یعنی شرط لازم است، نه کافی. باید بعد از پاکسازی، حتما ارتباط را تقویت و تحکیم کنیم و کیفیت آن را بهبود و ارتقا بخشیم.
در بخشی از کتاب به تفاوت احساس با هیجان اشاره شده و در این باره آمده است: عواطف هر فرد شامل دو سطح است: احساس، سطح زیرین است و هیجان سطح زبرین. سطح آشکار، هیجان است و سطح نسبتا پنهان، احساس. اغلب، افراد به تفاوت این دو توجه نمیکنند و دچار مشکل میشوند؛ چون جنس عواطف را درک نمیکنند و نمیدانند بیشتر آن متشکل از هیجان است یا احساس و اینکه به کدامشان باید اهمیت داد.
فرق احساس و هیجان در چیست؟
مولف در تفاوت میان احساس و هیجان چنین مینویسد: هیجان در کوتاهترین زمان ایجاد میشود و شدت میگیرد؛ ولی احساس در بلندمدت و به صورت تدریجی تغییر میکند. هیجان بر اثر جو و اوضاع بیرونی و فضای روانی درون، به دور از بینش شکل میگیرد. احساس اما بر اثر شناخت و مقبولیت و متناسب با شخصیت ایجاد میشود. پس وقتی در فردی عاطفه ایجاد میشود، باید متوجه باشد چقدر از آن، احساس و چه مقدارش هیجان است.
مطالعات نشان میدهد بسیاری از والدین بدرفتار، خود در کودکی قربانی خشونت و تحقیر بودهاند و به نظر میرسد با آزار کودکان این الگو تداوم یابد. افزون بر این، کودکآزاری میتواند علت آسیبهای اجتماعی و جرائم گوناگونی باشد.
کتاب «ویروسهای ارتباط (آسیبشناسی ارتباط و مهارتهای مدیریت روابط در خانواده)» اثر ابراهیم میثاق در 144 صفحه از سوی نشر مهرستان منتشر شده است.
نظر شما