معاون اداره کتابخانه ملی ملک به ایبنا خبر داد:
همکاری کتابخانه ملک با اپلیکیشن ایران صدا/ نمایشگاه آثار بیژن الهی گشایش یافت
کتابخانه و موزه ملی ملک با همکاری اپلیکیشن ایران صدا قرار است نسخههای خطی و چاپ سنگی را در قالب فایل صوتی در این اپلیکیشن بارگذاری کند.
سمندری درباره جزییات این همکاری گفت: براساس این همکاری، فایل شنیداری نسخههای خطی و آثار چاپ سنگی و همچنین آثار چاپی که از سوی انتشارات کتابخانه ملک منتشر شده است، از طریق مجری، گویا و در نرم افزار ایران صدا بارگذاری میشود.
وی افزود: این آثار به دلیل تعلق به کتابخانه ملک نیازی به تامین حق کپی رایت ندارند. این نسخهها هم برای علاقهمندان به نسخههای صوتی و هم برای نابینایان قابل استفاده است. «ایران صدا» نیز نرم افزار و اپلیکیشن اینترنتی است که به سازمان صداو سیما تعلق دارد.
معاون اداره کتابخانه ملی با اشاره به افتتاح نمایشگاه آثار بیژن الهی با نام «به روایت کتابخانه بیژن الهی»، گفت: 7500 جلد از کتابهای بیژن الهی در سال 96 وقف کتابخانه ملک شد. او شاعر، مترجم، منتقد ادبی و زبانشناس معاصر است.
سمندری افزود: این نمایشگاه گزیدهای از کتابهای اهدایی بیژن الهی، شاعر، مترجم، منتقد ادبی و زبان شناس شناس معاصر را در کتابخانه و موزه ملی ملک به نمایش میگذارد. این نمایشگاه به مدت یکماه از 29 آبان تا 29 آذر ماه امسال در ساختمان کتابخانه و موزه ملی ملک برپا خواهد بود.
سمندری عنوان کرد: در نمایشگاه «به روایت کتابخانه بیژن الهی» ۵۰ جلد از کتابهای اهدایی بیژن الهی به نمایش گذاشته میشود که یادداشتها و حاشیهنویسیهایش بر پارهای از کتابها را هم شامل می شود.
سمندری افزود: این ادیب بزرگوار به دلیل منزوی بودن، خیلی شناخته شده نبود و سال 89 از دنیا رفتند و وارث ایشان سال 96 گنجینه او را به کتابخانه ملک اهدا کردند.
وی درباره منابعی که وارث این ادیب به کتابخانه ملک دادند، گفت: بیژن الهی کتابهای بسیار ارزشمند، چاپی فارسی و عربی با محوریت زبانهای خارجی از جمله انگلیسی و فرانسه را به کتابخانه ملک اهدا کرد. این مجموعه کتابهای چاپ سنگی خوبی را در خود داشت و از معدود مجموعههای اهدایی بود که تمام کتابهای آن نگهداری شد؛ زیرا در قالب وقف اهدا شده بود. این کتابها مربوط به سالهای 1330 تا 1386 است.
وی درباره طرحهای کتابمحور کتابخانه ملک توضیح داد: طرح اهدای کتاب همیشه در کتابخانه ملک وجود داشته است و معمولا با توجه به فضا و نیاز کتابخانهای امکان نگهداری از همه کتابهای اهدایی را نداریم و در عین حال همه این کتابها با رسالت و محور فعالیت کتابخانه ملک همخوانی ندارد.
سمندری درباره این طرح گفت: مجموعه کتابهایی که به کتابخانه ملک میآیند، دستهبندی و تفکیک میشوند و اگر کتابی اهدا شود و مورد نیاز نباشد، مشمول طرحهای دیگر مانند اهدا به مناطق کمبرخوردار میشود.
وی افزود: تا زمانی که کتاب وارد مخزن کتابخانه نشده، میتوان آن را اهدا کرد یا به اهداکننده بازگرداند. اما وقتی کتاب به مخزن کتابخانه ملک وارد شود بر اساس وقفنامه حسین آقای ملک نباید کتاب یا آثار موزهای از کتابخانه و موزه ملک خارج شود.
سمندری با اشاره به آغاز طرح «مهر علوی دانش رضوی» از مرداد ماه امسال و همزمان با عید غدیر گفت: طرح مهر علوی دانش رضوی را با توجه به این که کتابخانه ملک وقف آستان قدس رضوی و امام رضا (ع) است، آغاز کردیم. بر اساس این طرح تصمیم گرفتیم کتابهای اهدایی را که به کار کتابخانه ملک نمیآید به کتابخانههای مناطق کمبرخوردار بفرستیم. حتی در تهران برای مدارس کودکان کار و مدارسی که از بنیه ضعیفتری برخوردار هستند هم کتاب ارسال میکنیم.
معاون اداره کتابخانه ملی ملک با بیان این که در فاز نخست حدود 4000 نسخه کتاب را در اختیار نهاد کتابخانههای عمومی کشور قرار دادیم و قرار شد آنها پل ارتباطی ما باشند تا کتابها را به مناطق محروم برسانند، گفت: این کتابها قرار است به هشت مقصد ارسال شود. هر مقصد 10 کارتن از این کتابها دریافت میکنند.
سمندری با بیان این که در فاز دوم طرح، کتابخانه ملک خودش با پنج منطقه کم برخوردار و محروم در ارتباط بود و ارسال کتاب را مستقیم انجام داد؛ گفت: در این طرح کتابها به شهرستانهای فامنین استان همدان، شهرستان بم استان کرمان و شهرستان خونداب استان مرکزی ارسال شد.
معاون اداره کتابخانه ملی ملک در فاز سوم طرح اهدای کتاب که از 24 آبان ماه آغاز شده است، گفت: در این فاز بخشی از کتابها به استان هرمزگان و ایلام میرود و در این فاز هم 4000 جلد کتاب اهدا میشود. کتابخانه ملک تاپایان سال احتمالا یک فاز دیگر از اهدای کتاب را هم طی خواهد کرد.
سمندری اظهار کرد: خدمتی که در کتابخانه ملک صورت میگیرد و هزینهبر است، در اختیارگذاشتن تصویر نسخ خطی و آثار موزه ایاست. ما در کتابخانه ملک ازطریق دیجیتالسازی آنها را در اختیار محققان و پژوهشگران قرار میدهیم.
وی افزود: محققان میتوانند تصویر نسخه خطی و آثار موزهای را از طریق اینترنتی درخواست کنند و ظرف یک هفته تا 10 روز تصویر این اثار در اختیارشان قرار میگیرد. این خدمت تا پایان هفته کتاب یعنی اول آذرماه رایگان ارائه میشود.
نظر شما