یکشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۰
اختلاط و امتزاج تمدن‌­های ایرانی و یونانی در امپراتوری سلوکی/ روایتی موشکافانه به­‌مسأله­ فراز و فرود فرهنگ «یونانی‌­مأبی»

نویسندگان دانشمند و خُبره کتاب روایتی موشکافانه و با استفاده از تمام منابع موجود، اعم از کتیبه­‌ها و متون تاریخی و ادبی و همچنین یافته‌های باستان­شناسی بررسی به­‌مسأله­ فراز و فرود فرهنگ «یونانی‌­مأبی» (هلنیسم) در شرق و ­به‌­دست داده‌­اند.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- سیدقاسم یاحسینی: همه آشنایان با تاریخ ایران باستان می­‌دانند که به‌­دنبال هجوم اسکندر مقدونی به ایران و سقوط سلسله هخامنشی، با مرگ اسکندر، یکی از فرماندهان نظامی او، به اسم سلوکوس، در قرن سوم پیش از میلاد (سال 312پ.م.) سلسله‌­ای در ایران تأسیس کرد که تا حوالی سال 63 قبل از میلاد، چیزی حدود 250 سال، دوام آرود و طول کشید. سلوکوس (281پ.م.) در هنگام مرگ، قلمرویی را در اختیار داشت که مرزهای آن از جنوب تراکیه و آناتولی در غرب تا مرزهای هند باستان در شرق و از شمال تا سرزمین­‌های استپی که فرات از رودخانه سیحون واقع شده‌­اند و از جنوب تا آب­‌های خلیج فارس گسترده بود.

آنتیخوس سوم (186ـ223پ.م.) با گسترش بخشیدن به­‌مرزهای جنوبی امپراتوری سلوکی تا صحرای سینا، بخش‌­های میان سوریه سلوکی و مصرِ بطلمیوسی (جنوب روسیه، شهرهای فنیقی، یهودیه و اردن) را در پایان سده سوم پیش از میلاد به این قلمرو افزود. قلمرو اصلی امپراتوری سلوکی در پایان حکومتش عبارت بود از هفت کشور امروزی: ترکیه، سوریه، ارمنستان، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان.
در مطالعات جدید به­دوران حکومت سلوکیان در خاورمیانه و ایران، «عصر هلنیسم» (یونانی­مأبی) اطلاق می­‌شود. در عهد پادشاهی سلوکیان، یونانیان، به­‌ترویج فرهنگ و تمدن خود، از جمله در زمینه‌­های شهرنشینی، بازرگانی، گسترش کاربرد سکه و برخی مشخصه‌­های هنری چون شمایل­‌نگاری و ... در ایران پرداختند و موجد تأثیرهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی درازآهنگی در ایران تا اشکانیان، شدند. این تحولات، خصوصاً در زمینه­‌های فرهنگی و مدنی، حتی تا عصر ساسانیان نیز کم و بیش ادامه و دوام داشت.

در منابع تاریخی و ادبی کلاسیک ایران و جهان اسلام، اطلاعی از سلوکیان نیست. فرضاً محمدبن جریر طبری (310ـ224 هجری­قمری) مؤلف «الرُسل و الملوک» (یا همان «تاریخ طبری») در کتاب خود و حکیم ابوالقاسم فردوسی (درگذشت 416هـ.ق) در «شاهنامه»، از جانشینان اسکندر و سلوکیان چیزی نگفته‌­اند و ننوشته‌­اند. آیا این سکوت از سوی منابع ایران عصر ساسانی و به زبان پهلوی، که مأخذ اصلی طبری و فرودسی بود، تعمدی بوده است و ایرانیان می‌­خواستند دوران طولانی حکومت سلوکی را از حافظه تاریخی خود پاک کرده و به اصطلاح امروزی سانسور کنند و به‌­کل نادیده بگیرند؟ شاید!

تنها در قرن نوزدهم بود که ظاهراً نخستین تک‌­نگاری­‌ها درباره سلوکیان، آن هم با تکیه بر منابع صرفاً یونانی و رومی، آغاز شد. شاید اولین مورخ غربی که در عهد پادشاهی ناصرالدین­‌شاه قاجار (1313ـ1264هـ.ق.) در آلمان کتابی مستقل درباب عهد سلوکیان و پادشاهان این سلسله نوشت، کتاب «تاریخ ایران و ممالک همجوار از دوره اسکندر تا اشکانیان» نوشته آلفرد فُن گوتشمید (1887ـ1831م.) بود که حدود یک سال پس از مرگش با مقدمه­‌ای از تئودور نولدکه، در سال 1888م./ 1306هـ.ق.، به­‌زبان آلمانی چاپ و منتشر شد. (این کتاب توسط شادروان کیکاووس جهانداری به­‌فارسی ترجمه و توسط نشر ققنوس در سال 1379 منتشر شد)

در کتاب­‌های تاریخی عمومی که درباره ایران باستان در صد سال اخیر نوشته و یا ترجمه شده است، سلسله سلوکیان غالباً پرانتزی بین سلسله­‌های هخامنشیان و اشکانیان (پارت­‌ها) به­‌شمار رفته است. نویسندگان ایرانی و فرنگی به‌­تاریخ  سلوکی به‌­عنوان دوره­ای مرتبط با پیش و پس آن و در واقع فقط «میان پرده­ای یونانی ـ مقدونی» و تلویحاً «وصله­ای ناهمگون» در تاریخ شرق باستان و مشخصاً ایران باستان می­‌نگرند. بماند که ما ایرانیان، هرگز سلوکیان را یک «سلسله ایرانی» ندانسته و با نوعی «شرمساری تاریخی» از ایام «اشغال ایران» توسط یونانیان و سلطه «بیگانگان» از آن یاد کرده و می­­‌کنیم. این وضعیت در دوره پهلوی دوم چنان بود که دیوید استروناخ (2020ـ1931م.) باستان­شناس اسکاتلندی و مدیر مؤسسه بریتانیایی پژوهش‌­های ایرانی، احتمالاً برای خوش­آیند رژیم پهلوی دوم، کل تاریخ دویست و پنجاه ساله سلوکیان را با عنوان تحقیرآمیز پسا هخامنشی! (post Achaemenid) می­‌نامید. شاید به‌­همین خاطر هم باشد که شمار آثار و مطالعات مستقل درباب سلوکیان به زبان فارسی بسیار اندک است.



به­‌تازگی کتابی با عنوان «از سمرقند تا سارد؛ نگرشی تازه به امپراتوری سلوکی» نوشته سوزان شروین (وایت) و آملی کورث به‌­ترجمه حمیدرضا پیغمبری و مریم شفیعیان به فارسی منتشر و در 1400 توسط انتشارات توس به‌­حُله طبع آراسته شده است. اصل انگلیسی این کتاب در سال 1993م./ 1372ش. منتشر شده است. نویسنده اولیه و اصلی این کتاب خانم سوزان شروین ـ وایت (2016ـ1945م.) متخصص تاریخ هلنیسم (یونان­‌مأبی) است و از وی تاکنون مقالات و کتاب­‌های متعددی نوشته و طبع شده است. به‌­نوشته خودش، خانم شروین ـ وایت­ دست­نویس اولیه این کتاب را در سال 1984م./ 1363ش. آغاز کرد. سپس کتاب را برای تکمیل به‌ ­خانم آمیلی کورت (متولد 1944م.) سپرد. تخصص خانم کورت ایران عصر باستان با مرکزیت هخامنشیان است. کتاب «از سمرقند تا سارد...» حاصل این تلاش مشترک است.

این کتاب حدود سی سال پیش به­ نگارش درآمده، اما یکی از منابع مهم با دیدی نو و تازه درباره سلوکیان است. یکی از مهم­ترین امتیازهای کتاب، عدم تکیه صِرف بر منابع یونانی و رومی و به­‌خصوص نگرش یونان ـ روم محور چنین متون مرسوم تاریخی است. در منابع یونانی و رومی، معمولاً اطلاعات درباب سلوکیه علاوه بر یک جانبه بودن آن­ها، عموماً درباب حوزه غربی قلمرو سلوکیان است و محقق کنجکاو، آگاهی و اطلاعات چندانی از قسمت شرقی امپراتوری سلوکی، پیدا نمی­‌کند. اما در این کتاب، نویسندگان دانشمند و خُبره آن، روایتی موشکافانه و با استفاده از تمام منابع موجود، اعم از کتیبه­‌ها و متون تاریخی و ادبی و همچنین یافته­‌های باستان­شناسی بررسی به­‌مسأله­ فراز و فرود فرهنگ «یونانی‌­مأبی» (هلنیسم) در شرق و  اختلاط و امتزاج تمدن‌­های ایرانی و یونانی در امپراتوری سلوکی ­به‌­دست داده‌­اند.

به نوشته شروین فریدنژاد، دبیر مجموعه «نَسک­­‌های ایران­‌شناسی»، که این کتاب دومین اثر از این مجموعه است: «نویسندگان جابه­‌جا بخش‌­های مهمی از اسناد نوشتاری و کتیبه‌­های عصر سلوکی، به­‌ویژه کتیبه­‌های میخی دوران یونانی­‌مآبی را در گستره­ قابل­‌توجهی از زبان­‌ها و جغرافیا پیشِ چشم خواننده برجسته می­‌کنند. متفاوت از بسیاری تواریخ سلوکی که عمدتاً تنها متکی به استفاده از منابع یونانی و لاتینی هستند، به‌­مجموعه­ بزرگی از منابع بابلی، آرامی، مصری، یهودی و هندی درین پژوهش استناد شده که برگردان فارسی آن­ها در ترجمه­ حاضر را اولین ترجمه­ (هرچند غیرمستقیم) این متون و کتیبه‌­ها به فارسی می­‌توان دانست.» (ص­­ص12ـ11).



مترجمان در مقدمه کوتاه، اما محققانه و مستند، تلاش کرده‌­اند تا دیگر مطالعات مربوط به‌­سلوکیان در سی سال اخیر در مغرب زمین را فهرست و معرفی کنند، کاری ارزشمند که به­ ما ایرانیان و به‌­خصوص مراکز دانشگاهی و پژوهشی نشان می­‌دهد «دیگران» درباره تاریخ ایران باستان، و در این مورد خاص سلوکیان، چه میناکاری­‌ها کرده و تا چه مرزهای عمیقی پیش رفته‌­اند. و وااسفا ما ایرانیان، در زبان فارسی تا چه اندازه کاهلی و تنبلی کرده و حتی در زمینه ترجمه این آثار فاخر و حاوی تاریخ‌­نگری­‌های نو و دستاوردهای باستان‌شناختی و مطالعات جدید، نیز کار چندانی نکرده­‌ایم و جامه فارسی بر قامت آن مطالعات ارزنده و نو نپوشانده­‌ایم!

آقای پیغمبری و خانم شفیعیان در مقدمه خود ما فارسی زبان­‌ها را به اجمال با دگرگونی تاریخ‌­نگاری و تاریخ‌­نگری در میان مورخان غربی و رشد مطالعات موسوم به پسااستعماری، آشنا کرده و نشان داده‌­اند که توجه به سلوکیان در دو دهه قرن بیست و یک میلادی چطور افزایش یافته است. تحقیقاتی جالب، متعدد و متنوعی درباب سلسله سلوکیه و به­‌خصوص تأثیرات درازآهنگ فرهنگ، مدنی و اجتماعی آنان بر کل تاریخ ایران باستان. در همین راستا حتی مطالعه خوبی درباب وضعیت و جایگاه زنان در دوران سلوکیان نیز انجام شده که در سال 2016م./ 1395ش. به­‌طبع رسیده است. (ص­ص21ـ19).

سلوکیان حدود 250 سال حکومت و استیلایشان بر ایران دوام آورد. پرسش این است که علت این چیرگی دیرپا چه بوده است؟ می­‌دانیم که سلوکیان از نیروی نظامی کارآمدی برخوردار بودند و میلیتاریسم و استفاده مدام و مستمر از ارتش و نیروی نظامی یکی از مهم­ترین ابزارهای سلطه سیاسی آنان بر توده ایرانی بوده است. آنان همچنین با سیاست کُلنی­سازی و ساخت و تأسیس شهرهای مستعمره­‌نشین متعدد یونانی و مقدونی و به­‌دنبال آن ایجاد موج مهاجرت به ایران، در مناطق مختلف ایران، کوشیدند علاوه بر حکمرانی سیاسی بر ایران، فرهنگ، آئین و باورهای خود را به‌­مردم سرزمین پهناور ایران بقبولانند. شاید در همین راستا بود که باور یونانی خدا ـ پادشاه را در ایران نیز رواج دادند. ظاهراً آنتیخوس سوم (187ـ223ق.م.) برای خدا جلوه دادن خود، تلاش بسیاری کرد و حتی از زور و نیروی نظامی نیز در این راستا سود بُرد.

خانم­‌ها شروین ـ وایت و کورت علاوه بر استفاده کاربردی از انبوه منابع و مدارک به زبان­‌های مختلف و متعدد، در کتاب خود نوآوری­‌های چندی نیز داشته­‌اند. مترجمان در همین باب بر این باورند که: «این کتاب، اثری جامع و مشهور درباره تاریخ سلوکیان است. نویسندگان کتاب [...] در این اثر به­‌طور کلی در دیدگاه‌­های پیشین درباره امپراتوری سلوکی تجدیدنظر کرده‌­اند. این دیدگاه تازه، امپراتوری سلوکی را حتی پس از شکست آنتیخوس سوم از رومیان، دارای ساختاری منسجم و حاکمیتی مقتدر و توانمند معرفی می‌­کند. این دیدگاه، شکست‌­های گاه و بیگاه سلوکیان از غلاطیان، دولت پرگام و بطلمیوسیان [مصر] را کم اهمیت تلقی کرده و نقش دودمان­‌های محلی چون پادشاهان پارس، بلخ و ارمنستان را ناچیز ارزیابی می­‌کند. نویسندگان اثر نسبت به اشکانیان هم نگرش مثبتی ندارند.» (ص 18).



مترجمان در ادامه مقدمه خود درباب نوآوری مؤلفان نوشته‌­اند: «... با این حال، در این کتاب به­‌شکلی قابل تحسین تلاش شده است دیدگاه سابق که مبتنی بر بزرگ­نمایی تمدن یونانی و تأثیرات تمدنی دوره یونانی­‌مآبی بر شرق بود، رد و یا تعدیل شود و بر استمرار میراث شرق باستان، به­‌ویژه هخامنشیان، در ساختار سیاسی و اداری دولت سلوکی نیز تأکید شده است. یکی از مزایای این کتاب این است که به­‌جای تمرکز کردن بر سرحدات غربی و جنگ­‌های سلوکیان و بطلیموسیان، به­‌شرق به‌­ویژه بابل و ارمنستان و حتی هند توجه دارد که اهمیت آگاهی از تاریخ و تمدن­‌های باستانی این سرزمین­‌ها برای درک بسیاری از مسائل فرهنگی و سیاسی ایران باستان بر کسی پوشیده نیست.» (ص­ص19ـ18).

یکی از نکات مهم و قابل اعتنای کتاب «از سمرقند تا سارد...» تاریخ‌­نگری مدرن و پسااستعماری نویسندگان آن است. تا چند دهه پیش و با تکیه بر منابع یونانی و رومی چنین پنداشته می­‌شد که امپراتوری هخامنشی هنگام هجوم اسکندر، یک حکومت ورشکسته اقتصادی و از هم پاشیده سیاسی بود که به‌­شدت از یونان، به­‌لحاظ مدنی و اجتماعی، عقب­‌مانده بود. و این اسکندر و سلوکیان بودند که با خود تمدن، شهرنشینی، ضربه سکه و هنر را از «غرب» به «شرق» وارد کردند و شرقی­‌های عقب‌­افتاده را با دستاوردهای مدنی غربِ باستان آشنا کردند! اما خانم‌­ها شروین و کورت، که مُلهم از دیدگاه پسااستعماری بودند و پیش از آنان مطالعات بسیاری در نقض و نقص چنان داوری‌­های سخیف و نژادپرستان‌ه­ای صورت گرفته بود، در مقدمه کتابشان در رد چنین نظرات خودمحورانه، تحقر کننده و خودبزرگ­بین غربی با صراحت و شفافیت نوشتند:

«معمولاً تشکیل دولت یونانی­مآب سلوکی به‌­مثابه جریانی کاملاً جدید در تاریخ خاورمیانه در نظر گرفته می­‌شود. این برداشت مبتنی بر نظری قدیمی و متعصبانه است که در آن یونانیان از جنبه­‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی از اقوام گوناگون تحت سلطه خود، پیشرفته‌­تر دانسته می­‌شود. اما لزوم تغییر جدّی این دیدگاه هنگامی مشخص می­‌شود که درمی‌­یابیم اسکندر سرزمین­‌هایی را تصرف کرد که تاریخ قابل بازسازی آن­ها به­ سه هزار سال پیش از میلاد برمی‌­گردد و در طول این مدت تحولات سیاسی و اجتماعی فراوانی را تجربه کرده و به‌ ­پیشرفت‌های چشمگیری دست یافته بودند. یکی از تحولات اصلی و تأثیرگذار بر کل منطقه، پیدایش شاهنشاهی هخامنشی میان سال‌‌های 550 تا 500 است که در آن بسیاری از پادشاهان و اقوام گوناگون برای نخستین بار تحت لوای یک حکومت واحد قرار گرفتند. در عین حال باید خاطرنشان شد که هخامنشیان در برخی جنبه­‌های اداری و حکمرانی (مالیات­‌ها، جاده­‌ها، کُلنی­‌ها، فنون نظامی و سازماندهی، عناصری از ایده پادشاهی [...] وارث آشور و بابل بودند.




همچنین در نتیجه تحقیقات اخیر می­‌دانیم که آن­چه اسکندر تصرف کرد، یک امپراتوری بسیار پیشرفته، موفق و پیچبده بوده است که او و جانشینان سلوکی­اش پس از تصاحب آن، خود را با آن تطبیق دادند. [...] اکنون کاملاً مشخص شده است که شاهنشاهی هخامنشی در سده چهارم به­رغم پاره­ای مشکلات، هرگز دچار زوال سیاسی و اقتصادی نشده بود. بنابراین، دیدگاه سابق که هنوز در برخی نگرش‌­ها نسبت به تحولات دوره یونانی‌­مآبی وجود دارد، اکنون دیگر قابل دفاع نیست. این دیدگاه چنین القا می‌­کند که اسکندر و یونانیان این دولت مستبد و ورشکسته و رو به احتضار «شرق» را با معرفی اشکال جدید اقتصادی و زندگی اجتماعی چون شهرها، بازارها، برده­‌داری و ضرب سکه جانی تازه بخشیدند. اما همه این نوآوری­‌های به‌­ظاهر یونانی در قلمرو شاهنشاهی وجود داشته و در برخی موارد، جزئی از زندگی در خاورمیانه هزاره یکم بوده‌­اند. این بدان معناست که تحلیل‌­های مربوط به­‌تحولات دوره یونانی­‌مأبی به­‌تمرکز دوباره و طرح پرسش‌­های تازه و متفاوت مبتنی بر مدارک نیاز دارد، تا مشخص شود تحولات کجا و چگونه رخ داده‌­اند.»، (ص­ص26 ـ25).

ترجمه کتاب و نثر فارسی آن، روان است. خواننده به راحتی پیش می­رود. و این هنر مترجمان کتاب است زیرا به­‌گفته خود آنان، متن اصلی، دارای نثری نه چندان روان و دشوارخوان بوده است. امیدوارم در آینده نه چندان دور شاهد ترجمه دیگر آثار مهم درباب سلوکیان از آقای پیغمری خانم شفیعیان، مترجمان کتاب، باشیم. از خانم شفیعیان شخصاً تقاضا می­‌کنم اگر توانستند و مایل هستند، مجموعه مقالات گردآوری شده توسط آلتای کوسکون و آلکس مک آولی (2016م.) را به فارسی ترجمه کنند تا جنبش زنان در ایران، آگاهی عینی و تاریخی دقیقی از وضعیت زنان در عصر سلوکی پیدا کنند.
 
کتاب «از سمرقند تا سارد؛ نگرشی تازه به امپراتوری سلوکی» نوشته سوزان شروین ـ وایت، آملی کورت با ترجمه حمیدرضا پیغمبری، مریم شفیعیان در 400 صفحه، شمارگان 500 نسخه با قیمت 145 هزار تومان در قطع وزیری از سوی انتشارات توس منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها