کتاب «معاصریت تاریخ: یادداشتهایی پیرامون تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر» نوشته مرتضی بریری (از فعالان و کارشناسان حوزه ارتباطات، رسانه، فرهنگ و حقوق) راهی بازار نشر شده است.
كتاب «معاصریت تاریخ» دو فصل دارد؛ فصل نخست کتاب دربرگیرنده یادداشتهای پیرامون تاریخ اسلام است و در فصل دوم کتاب نیز یادداشتهایی پیرامون برخی از رخدادهای تاریخ ایران معاصر. بریری در یادداشتهای منتشرشده در این اثر، موضوعات مختلف را با رویکردی مسئله محور مورد بررسی قرار داده است و اعتقاد دارد: تاریخ اسلام نجاتبخش است و تحلیل و تفسیر از تاریخ اسلام در حل بنبستهای جهان معاصر راهگشاست.
«مامون عباسی؛ شیعه امام کش؟!»، «ضرورت دفاع از ایمان ابوطالب (ع)»، «محمد بن ابیبکر، مصر و حقوق بشر»، «ماجرای حکمیت صفین و مصائب نشناختن ولایت»، «ماجرای مرگ عمروعاص؛ نسبت ما با حاکم بر حق چیست؟»، «اربعین نبود، عاشورا فراموش میشد» و «مرگ مروان حكم و مساله "دستهای یهودی" در امت اسلام» عناوین یادداشتهای فصل نخست کتاب است.
فصل دوم کتاب نیز شامل یادداشتهایی با عناوین «چرا توهین مکرون به پیامبر اکرم (ص) نقض حقوق بشر است؟»، «تاملاتی پیرامون فلسفه تشکیل بسیج»، «غرب و مساله پیشرفت تسلیحاتی ایران؛ در فضیلت فخری زاده بودن»، «نقش رسانهها در مسالهمند کردن مکتب سلیمانی»، «معارف صیاد؛ چه معرفتی از پیروز میدانهای بزرگ نبرد داریم؟»، «جنگ ما "تاریخ خطی" ندارد؛ «"متن"های سال های آتش و خون را دریابیم»، «استخراج نظامنامه آزادی مطبوعات از اندیشههای بنیانگذار انقلاب» و «کنکاشی در روایت مقدس و کارکرد تئولوژیک خواندن» است.
در بخشی از پیشگفتار نویسنده بر این کتاب آمده است: «تاریخ، علمی مهم و یکه است؛ از همین روی نیز هماره در تمامی قرون و اعصار مدنظر اندیشمندان علوم انسان بوده است. برخی در باب ارزش و اهمیت این علم تا جایی پیش رفتند که در نظام فکریشان هستیِ «هستی» در «تاریخ هستی» خلاصه میشود.
مهمترین دلیل ارج و ارزش نهادن بر آن و نظریه پردازی پیرامون این علم به جهت مسئله معاصریت بوده و هست؛ مثلاً به باور میشل فوکو ماهیت هر پدیده تاریخ آن پدیده است. به واقع تاریخ باید بتواند به تبیین لحظه کنونی ما بپردازد در غیر این صورت صرفاً دانشی است که به کار گذران وقت و تفریح میآید.
قطعاً مطالعه علمی قرون گذشته، کشف قوانین حاکم بر تاریخ معاصر را در پی دارد؛ به عبارتی، برای ریشهیابی مشکلات فعلی باید به مطالعه علمی اعصار پیشین پرداخت.»
مرتضی بریری در بخشی از یادداشت «ماجرای حکمیت صفین و مصائب نشناختن ولایت» نوشته است: «از ماجرای تاریخی قرآن سر نیزهها کردن چه درسی برای امروز میتوان گرفت؟ سست ایمانان آن روز، ولی و امام خود را نشناخته و با جمود بر ظواهر فریب خورده و قرآن ناطق و کاتب وحی را فراموش کردند. بسیاری از سپاهیان کوفه در آزمون ولایتپذیری شکست خورده و «خارجی» شدند. آنها در مرز میان «حقیقت قرآن» و «قرآن نوشتهشده روی کاغذ» نتوانستند ایمان خود را نگه دارند.
ما همیشه در معرض آزمون ولایتپذیری هستیم؛ این آزمون در طول تاریخ اسلام، بهویژه دوران ائمه معصومین همیشه برای مسلمانان وجود داشته است. در عصر حاضر پس از استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نیز بارها آزمون ولایت پذیری پیش آمده است.»
كتاب «معاصریت تاریخ: یادداشتهایی پیرامون تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر» كه یادداشت آیتالله محمدجواد مروجی طبسی (استاد حوزه علمیه قم) درباره نویسنده و مطالب این اثر را به همراه دارد، با شمارگان هزار نسخه، 104 صفحه و بهای 30 هزار تومان از سوی موسسه نشر و تحقیقات ذکر منتشر شده است.
نظر شما