مراسم اختتامیه نخستین جایزه کتاب «روایت پیشرفت» در پنج موضوع برگزار شد.
جایزه کتاب پیشرفت -که به همت انجمن روایت پیشرفت از سال گذشته فعالیت خود را با انتشار فراخوان جایزه کتاب آغاز کرده بود- روز شنبه 20 شهریور در محل حوزه هنری اختتامیه خود را برگزار کرد. دورههای بعدی این جایزه در سالهای آینده، همزمان با سالگرد تاسیس جهاد سازندگی برگزار خواهد شد هدف این جایزه رصد و ارزیابی آثار و ارائه بازخورد به نویسندگان و ناشران برای رشد کمی و کیفی آثار و شبکهسازی بین فعالان حوزه روایت پیشرفت است. شایان ذکر است که اولین رویداد این جایزه به دلیل رعایت شیوهنامههای بهداشتی، بدون دعوت عمومی و صرفا با حضور برگزیدگان و مسئولین جایزه و در قالب نشستهای گفتوگوی تفصیلی برگزار شد.
برگزیدگان
برگزیدگان بخش حکمرانی
در حوزه حکمرانی 9 اثر به بخش داوری نهایی راه یافتند. هیئت داوران این بخش آقایان مصطفی زمانیان(کارشناس حوزه سیاستگذاری عمومی و مدیر پژوهشکده آیندگان)، مسعود دیانی(نویسنده، کاشناس حوزه روایتنگاری و سردبیر برنامه تلویزیونی سوره) حسین قرایی(نویسنده، فعال برجسته فرهنگی و رسانه و معاون فرهنگی دانشگاه صداوسیما) و خانم زهرا ابوالحسنی(رییس گروه جامعه و پیشرفت پژوهشکده مطالعات فناوری ایران) سه اثر را به عنوان آثار برگزیده انتخاب کردند.
کتاب «زنده باد جهاد» به نویسندگی سیدمجتبی قافلهباشی، سیدعلیرضا طباطبایی، سعیدحسین رفیعی، سیدحمزه حسنی، حامد حاجیپور و سعید امینی به عنوان اثر برتر و بهترتیب از کتابهای «رسم جهاد» به نویسندگی علی مشایخی و محمدرضا حسینی و کتاب «نماینده تام الاختیار» به نویسندگی سیدحسین حسینی تقدیر به عمل آمد.
برگزیدگان بخش فرهنگی اجتماعی
در حوزه فرهنگی- اجتماعی ، 9 اثر به بخش داوری نهایی راه یافتند که هیئت داوران، خانم فائضه غفار حدادی(نویسنده) و آقایان سیدحسن حسینی(عضو هیئت علمی و معاون فرهنگی سابق دانشگاه صنعتی شریف)، میثم رشیدی مهرآبادی(نویسنده، روزنامهنگار و فعال برجسته حوزه کتاب)، سجاد صفار هرندی(جامعهشناس و عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی) و مهدی فقیهینژاد(فعال فرهنگی برجسته حوزه کتاب و مدیر انتشارات کتاب فردا) سه اثر را به عنوان آثار برتر انتخاب کردند.
کتاب «بچههای قرن پانزدهم» به نویسندگی امیر امیریفر به عنوان کتاب برتر انتخاب شد و از کتابهای «برخیزید» و «به اضافه مردم» به نویسندگی روحالله رشیدی، تقدیر به عمل آمد.
برگزیدگان بخش علم و فناوری
در حوزه علم و فناوری 12 اثر به بخش داوری نهایی راه یافتند که هیئت داوران آقایان نعمتالله سعیدی(نویسنده و فعال حوزه کتاب و سینما)، سیاوش عقدایی(مستندساز و خبرنگار حوزه علم و فناوری) و مجید صاحبینژاد(کارشناس مدیریت فناوری و دبیرکارگروه سیاستگذاری ستاد فناوری نانو) به علت تعداد وکیفیت بالای آثار 4 اثر را اتنتخاب کردند.
کتاب «آرزوهای دستساز» به نویسندگی میلاد حبیبی به عنوان اثر برتر انتخاب شد و همچنین از دو کتاب «تندتر از عقربه ها حرکت کن» به نویسندگی بهزاد دانشگر و کتاب «سطح عمیق» به نویسندگی سیدحمزه حسینی به عنوان اثر دوم و کتاب «از سرمای کازان تا شرجی خلیجفارس» به نویسندگی حامد حاجیپور به عنوان اثر سوم تقدیر به عمل آمد.
برگزیدگان بخش دفاعی امنیتی
در حوزه دفاعی امنیتی 7 اثر به بخش داوری نهایی راه یافتند که هیئت داوران آقایان غلامحسین دربندی(از امرای ارتش و فعال فرهنگی در حوزه تاریخ جنگ)، حسین دلیریان(خبرنگار و کارشناس حوزه دفاعی و امنیتی) و آقای پژمان عرب(پژوهشگر حوزه تاریخ شفاهی پیشرفت، مدیر تاریخ شفاهی پیشرفت دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی) نهایتا سه اثر را به عنوان آثار برگزیده انتخاب کردند.
کتاب «خط مقدم» به نویسندگی خانم فائضه غفارحدادی به عنوان اثر برتر انتخاب شد و همچنین بهترتیب از کتابهای «صبح شام» به نویسندگی محمدمحسن مصحفی و کتاب «ملاقات در فکه» به نویسندگی سعید علامیان تقدیر به عمل آمد.
برگزیده ادبیات داستانی
در حوزه ادبیات داستانی 4 کتاب به بخش داوری نهایی راه یافتند که هیئت داوران آقایان مصطفی وثوقکیا(فعال برجسته حوزه فرهنگ و رسانه، دبیر سرویس فرهنگ و اندیشه خبرگزاری مهر)، محمدمهدی دادمان(رییس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی)، مجید آسودگان(فیلمنامهنویس و کارگردان)، حامد بامروتنژاد(فعال فرهنگی حوزه سینما و تهیهکننده) و خانم فاطمه سلیمانی(نویسنده و کارشناس ادبیات)، یک اثر را به عنوان اثر برگزیده انتخاب کردند؛ کتاب «اپلای» به نویسندگی نرجس شکوریانفرد.
راوی برتر؛ پدر علم سلولهای بنیادی ایران
دکتر حسین بهاروند؛ پدر علم سلولهای بنیادی ایران، به عنوان «راوی برتر» نخستین جایزه کتاب روایت پیشرفت معرفی و مورد تقدیر قرار گرفت. خاطرات ایشان سال گذشته در قالب کتابی با عنوان سلولهای بهاری از طرف نشر راهیار منتشر شده بود.
ناشر برتر؛ الگونگار پیشرفت
نشر الگونگار پیشرفت به مدیریت دکتر حسین رفیعی به عنوان ناشر برگزیده اولین جایزه کتاب روایت پیشرفت تقدیر شد. این نشر تا کنون 10 اثر در حوزه روایت و الگونگاری پیشرفت منتشر و روانه بازار نشر کرده است. از این نشر آثاری در همین جایزه کتاب برگزیده و تقدیر شدند.
همچنین آینده جایزه «روایت پیشرفت» در بخش بعدی این مراسم، سیدمحمودرضا سجادی، دبیر راهبردی جایزه کتاب روایت پیشرفت و مدیرعامل انجمن خیرین علم و فناوری، محمدمهدی دادمان، رییس حوزه هنری و محمد نمازی، دبیر اجرایی جایزه کتاب روایت پیشرفت درباره این رویداد و چشمانداز آن صحبت و همفکری کردند.
محمود رضا سجادی، رئیس مرکز همکاریهای فناوری ریاست جمهوری از سال ۶۰ تا ۸۷ گفت: تجربههای متعدد من در این سالها میگوید، بسیاری از شکستهای ما، شکستهای تحمیلی هستند که در اثر ریلگذاری و سیاستگذاریهای نابجا و عدم حمایت در زمان لازم از سرمایههای انسانی کشور، به جوانان ما تحمیل شده است. او افزود: گرچه باید این پسرفتها روایت شود، ولی باید توجه داشت که عمده شکستها، تحمیلی از طرف سیاستگذاران بر گرده نیروی جوان آماده به کار بوده است.
سیدمحمودرضا سجادی، دبیر راهبردی جایزه کتاب پیشرفت و مدیرعامل انجمن خیرین علم و فناوری، درباره این رویداد گفت: آنچه از حرکت نظام سلطه برداشت می شود، کاشتن تخم یاس در دل مردم و ناامیدکردن جوانان از رسیدن به جایگاه رفیع در علم و تمدن است. آنچه نظام سلطه با ما میکند، مثل کاری است که سحره فرعون با حضرت موسی میکردند. روایت پیشرفت مانند انداختن عصای حضرت موسی (ع) است. با روایت پیشرفت، ما می توانیم سحر نظام سلطه را خنثی کنیم.
جایزه کتاب روایت پیشرفت؛ حرکتی خط شکن
محمدمهدی دادمان، رییس حوزه هنری درباره برنامهریزی برای تداوم این رویداد گفت: کلیدواژه روایت پیشرفت چند سالی است که به میان زبانها افتاده و دوستان حوزه فکر و فرهنگ مشغول تامل و فعالیت در این حیطه هستند. کانون شکلگیری این این واژگان گفتمانی در حوزه فرهنگ به یک تقابل فکری برمیگردد. ما سالها در کشور با جریانی مواجهیم که میخواهد اینطور القا کند یا بهطور خوشبینانه به این نتیجه رسیده که ما نمی توانیم. اساسا مسیر پیشرفت برای ما باز نیست و نسخه درونزا و درونی برای پیشرفت انقلاب اسلامی وجود ندارد. مهمترین دغدغه روایت پیشرفت نشاندادن مسیری است که ما طی کردهایم.
روایت پیشرفت؛ کلید راهبردی تاملات نظری پیشرفت
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی تاکید کرد: جمع کثیری درگیر تاملات نظری در مورد پیشرفت بودهاند که روایت پیشرفت یک کلید راهبردی در اختیار اهل فکر و اندیشه و علوم انسانی برای تامل نظری حول پیشرفت، قرار میدهد. واقعیت این است که بسیاری از نظریهپردازیها از دل تجربهاندوزیها رقم میخورد. تجربه حقیقی انسانها وقتی دستمایه روایت و تامل نظری قرار گیرد، ما را به نظریهای عمیق در حوزه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی رهنمون میشود. چهبسا دوستانی که مشغول فعالیتهای نظری حول مفهوم الگوی پیشرفت هستند، پیشرفت هستند، متوجه شده باشند که با بحثهای نظری صرف نمیتوانند این مسیر را باز کنند و حتما باید به تجربههای حقیقی در فرهنگ ایرنی اسلامی توجه کنند. جایزه کتاب روایت پیشرفت در این مسیر یک خطشکنی کرد و به ما مدد رساند این آثار را در کنار هم ببینیم و برای آنها یک هویت جریانی قائل شویم. می توان به یک معنا جایزه کتاب روایت پیشرفت را جشن تولد جریان فکری- فرهنگی- هنری روایت پیشرفت دانست.
ژورنالیسم پیشرفت؛ نقطه کانونی
ما نیاز به فهم پیشرفت، به معنای مفهومی دارای ابعاد و جنبههای مختلف داریم. نباید پیشرفت را منحصر به حوزه علم و فناوری بدانیم. با توجه به اینکه جدیگرفتن حوزه رسانه و ژورنالیسم پیشرفت به ما کمک خواهد کرد. هم در شنیدهشدن موضوعات و هم اینکه عرصه رسانه به میدانی برای تربیت و کارآزمودهشدن راویان پیشرفت تبدیل خواهد شد. بهطور مثال، روایت دفاع مقدس که امروز به یک جریان قوی بدل شده و به بلوغی رسیده است، از خبرنگاری شروع کرده است .
روایت شکست؛ راهگشای مسیر پیشرفت
در بخشی از این نشست محمدمهدی دادمان گفت: اینکه میگوییم روایت پیشرفت، به این معنا نیست که فقط درباره موفقیتها در کشور سخن بگوییم یا مدعی باشیم همه حرکتها در کشور همیشه در مسیر پیشرفت است. ما پسرفتها و شکستهایی هم در کشور داشتیم که روایت آنها میتواند فتح بابی برای حرکت به سوی پیشرفت باشد.
اهمیت روایت پیشرفت؛ کمتر از پیشرفتها نیست
دبیر راهبردی رویداد در ادامه افزود: توجهکردن، مسابقهگذاشتن و تمجیدکردن از فعالان این حوزه باعث پررنگ و جدی شدن این موضوع خواهد شد. واقعیت این هست که روند پیشرفت ما بهطور محیرالعقولی در حال سرعت گرفتن است. من از سال 60 تا 87 در حوزه فناوری کار می کردم. ولی تحولاتی که امروز در یک هفته پدید میآید، معادل چیزی است که آن زمان در یک سال اتفاق می افتاد. لذا نسل جدید و فعالیتهایش خودش زمینهسازی برای ورود اهل قلم به این حوزه خواهد بود. بستر پیشرفت مسبب اتفاقات خارقالعاده در روایتش هم خواهد بود. همین کار روایت پیشرفت کاری کاملا غیردولتی بود؛ ولی سبب شد برخی نهادهای دولتی هم به آن توجه و از آن حمایت کنند.
روایت پیشرفت اگر از خود پیشرفت مهمتر نباشد، در همان حد هست. روایتهای پیشرفت زمینههای رشد و پیشرفت در کشور را نشان می دهد و نور امید را به دل جوانان ما می تابانند. امیدوارم این برنامه، با شکوه بیشتر در سالهای بعد برگزار شود.
رشد ادبیات پیشرفت
محمدمهدی دادمان، رییس حوزه هنری درباره چگونگی رشد ادبیات پیشرفت گفت: یکی از لوازم رشد این جریان فرهنگی روایت پیشرفت ورود در ساختارهای فرهنگی و رسانهای است و امثال من هم برای پشتیبانی از این حرکت مسئولیم؛ ولی برداشت بنده این است که چیزی که ما در جایزه کتاب روایت پیشرفت می بینیم و تنوع و تعدد آثار و شاخههای مختلف ادبی، نوید می دهد این راه باز شده و جلو خواهد رفت.
پیشنهاد دوم من، نزدیککردن دو سر این پیوستار انسانی است. در دفاع مقدس برخی رزمندگان ما فن روایت را آموختند. ورود رزمندگان به عرصه روایتگری و تمرینکردن و آموزشدیدن آنها سبب شد واقعه بهتر روایت شود. از طرف دیگر هنرمندان و نویسندگان و فعالان حوزه فرهنگ و رسانه با این جریان مماس شدند. گاهی شرایطی فراهم شد که یک نویسنده مدتی با رزمندگان زندگی کند تا بتواند روایت معتبری را خلق کند. گاهی برگزارشدن تورهای علمی برای نویسندهها و سینماگرها می تواند باعث خلق یک روایت و یک اثر باشد.
گزارش دبیر اجرایی
محمد نمازی، دییر اجرایی نخستین جایزه کتاب پیشرفت نیز در توضیح این جایزه گفت: یکی از ابتداییترین اقدامات ما در انجمن روایت پیشرفت، رصد افراد و مجموعههای فعال در این حوزه بود که ابزار جایزه میتوانست چنین کارکردی برای ما داشته باشد. او گفت: با توجه به تعدد آثار در حوزه علم و فناوری، نظری مطرح شد که جایزه را فقط در بخش علم و فناوری برگزار کنیم؛ ولی با توجه به گستره مفهوم پیشرفت، جایزه را به حوزه علم و فناوری محدود نکرده و حوزههای فرهنگی-اجتماعی، حکمرانی و دفاعی-امنیتی را هم به جایزه اضافه کردیم.
محمد نمازی، دبیر جایزه کتاب روایت پیشرفت اضافه کرد: یکی از شاخصههای ارزیابی کتابها عمیقبودن روایت و بیان فراز و نشیبها در جریان یک تجربه بوده است. او گفت: بسیاری از تجربهها ترکیبی از موفقیتها و شکستها هستند که در صورتی که این ترکیب به درستی روایت شود، قابل استفاده خواهند بود. در صورتی که اگر چشم بر شکستها بسته شود و بنا باشد برخی موفقیتها به طور سطحی و بولتنوار روایت شود، فایدهای نخواهد داشت.
شکلگیری نهال روایت پیشرفت با شبکهای از فعالان
محمد نمازی ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری این رویداد گفت: تقریبا بیش از ۱۰۰ اثر از طریق فراخوان و رصد حوزه نشر انتخاب شدند که در نهایت ۴۱ اثر وارد مرحله داوری شد. با توجه به اینکه از نظر دبیرخانه درست نبود که آثار را فقط از یک منظر داوری کنیم، هیئت داوران در هریک از بخشهای مسابقه ترکیبی از این افراد بود: متخصص موضوع، نویسنده، مدیر فرهنگی، ناشر و فیلمنامهنویس. بنابراین افراد صاحب نظر متعددی در جریان داوری آثار با این کتابها مواجه شدند و این یکی از برکات این دوره از جایزه بود. ضمن اینکه برای داوری آثار فقط به داوری شخصی بر اساس فرم داوری بسنده نشد و جلسات بحث و بررسی مفصلی برای بررسی آثار برگزار شد. نمازی افزود یکی از دیگر از اقدامات دبیرخانه برای شکلدهی به شبکه فعالان روایت پیشرفت برگزاری جلسات گفتوگو با نویسندههای این حوزه و صاحبنظران فرهنگ و رسانه بود. ایشان گفت: مجموعه این اقدامات به شکلگیری نهال روایت پیشرفت کمک کرده که با همت فعالان این حوزه حمایت مدیران فرهنگی کشور، میتواند به درختی تنومند تبدیل شود.
آثار برگزیده؛ مسیری امن برای انتخاب شغلی محصلان
نمازی نیز در ادامه بیان کرد: آثاری که در این رویداد برگزیده شدند، برای انتخاب مسیر شغلی دانشآموزان بسیار کاربردی هستند و مسیر زندگی آنها را روشن میکند. بنابراین به جای اینکه درباره یک رشته یا مسیر شغلی به صورت مستقیم حرف بزنیم، بهتر است از تجربیات فردی که آن را طی کرده، استفاده کنیم و این پیشنهاد میتواند از طرف آموزش و پروش نیز جدی گرفته شود. بسیاری از آثاری که در این دوره مورد ارزیابی قرار گرفتند، فراز و نشیب زندگی افراد و گروههایی را روایت میکند که مطالعه آنها میتواند راهنمای مسیر کسانی باشد که در مسیر مشابهی قدم میگذراند.
نظر شما