محمد طوسی، مدیر انتشارات «سازوکار» و مدیرعامل مجموعه فرهنگی «دنیای ماه پیشونی»، همزمان با نزدیک شدن به شب یلدا، یادداشتی را در اختیار ایبنا گذاشته و در آن به نقش موثر قصهگویی در نهادینهشدن فرهنگ کتابخوانی در بچهها اشاره کرده و آن را در گرو توانمندسازی مادران دانسته است.
قصهها همواره جذاب، خواندنی و شنیدنی بودهاند. حتی خداوند در قالب قصه با بندگان خود سخن گفته و کتاب آسمانی ما قرآن، سرشار از قصههایی است که به جای آموزش مستقیم به داستانگویی پرداختهاند تا بیشتر و بهتر با مخاطب خود ارتباط برقرار کنند.
هنوز هم قصه، برای بچهها جذاب است و ما اگر بخواهیم فرهنگ و عادت به مطالعه را در کودکان نهادینه کنیم باید برایشان قصه بگوییم و داستان بخوانیم و یکی از بهترین فرصتها برای قصه گفتن برای بچهها، وقت خواب است چون ذهن و روانشان آمادگی شنیدن دارد و از ارتباط چهره به چهره با پدر و مادر خود لذت میبرند. حتی بزرگترها میتوانند چند صفحه از یک کتاب را برای بچهها بخوانند و از او بخواهند تا باقی داستان را خودش بخواند با گفتن قصهای را شروع کنند و اجازه بدهند تا بچه با کمک گرفتن از تخیل خود آن را ادامه دهد.
بچههای امروز با وجود ماهواره و اینترنت و بازی های رایانهای، قصه را دوست دارند اما بسیاری از پدر و مادرها، خودشان قصه گفتن نمیدانند و ای کاش آموزش و پرورش، صدا و سیما، شهرداریها، وزارت فرهنگ و ارشاد و دیگر نهادها و سازمانهای مرتبط با مقوله فرهنگ همت کنند و دست به دست هم دهند تا مادران امروز با قصه و قصهگویی آشنا شوند چراکه توانمندسازی مادران بسیار مهم است.
یک روز مادرها برای بچه هایشان لباس میدوختند و میبافتند و برایشان با وسایل ابتدایی، عروسک و اسباببازی درست میکردند اما بیشتر مادران امروزی از مهارتهای اینچنین بیبهرهاند.
ما ناشران کودک و نوجوان به سهم خود کوشیدهایم تا با انتشار کتابهای «کودک-خانواده» تا آنجا که در توان داریم این کاستی را جبران و کتابهایی درباره چگونگی تربیت فرزندان، برقراری ارتباط موثر با بچهها منتشر کنیم و بازیهای ساده و گروهی را به خانوادهها آموزش دهیم. همچنین دو سالی است که در «بوکتاب» باغ کتاب به برگزاری جشنواره «تا یلدا بخوانیم» پرداختهایم تا هم سنتهای کهن خود را گرامی بداریم هم خانوادهها را به باهم بودن و کتاب خواندن و قصه گفتن تشویق کنیم.
نظر شما