تقریباً تمام بزرگان و شخصیتهای مطرح در طول تاریخ همگی به اهمیت مطالعه برای باز کردن دید انسان به دنیا و بالا بردن قدرت شناخت و خلاقیت او تاکید کردهاند.
آلبرت انیشتین فیزیکدان آلمانی
شاید این نظر از دانشمند بزرگ تاریخ بشریت بعید به نظر برسد ولی او اعتقاد داد مطالعه کتابهای قدیمی برای علاقمند شدن به کتاب و مطالعه بسیار مفیدتر از کتابهای جدید و روزنامههاست. او در مقالهای در سال 1952 مینویسد: همیشه وقتتان را برای خواندن آثار قدیمیتر آزاد نگه دارید چون خواندن این روزنامههای جدید فایدهای ندارد. آنهایی که کتاب نویسندگان موفق معاصر را میخوانند شاید چیزی از دست ندهند ولی باید بگویم مثل من شبیه شخصی نزدیکبین است که عینکیها را مسخره میکند.
سنکا فیلسوف روم باستان
به عنوان مشاور نزدیک به نرون امپراطور خونریز روم باستان از نفوذش در دربار استفاده میکرد و به کتابخانهها رونق میبخشید. از سنکا ۹ نمایشنامه تراژدی و یک کمدی به جا مانده است. او در نامهای به لوسیلیوس یکی از نویسندگان همعصر خود مینویسد: مطالعه آثار و افکار دیگران تاثیر عمیقتری از شنیدن مستقیم صحبتهای نویسنده مورد نظر دارد.
ویرجینیا ولف نویسنده مشهور انگلیسی
بهتر است برای خواندن و خرید کتاب به کتابفروشیهایی سر بزنید که کتابهای دست دوم میفروشند چون مالکان آنها بر خلاف کتابفروشیهای دیگر خیلی با شما کار ندارد و بیشتر اجازه میدهند کتابها را باز کرده و مطالعه کنید. در این نوع کتابفروشیها هیچ محدودیتی وجود ندارد. خرید کتابهای ارزانتر همیشه انگیزه بیشتری برای ادامه مطالعه در طول زندگی فراهم خواهد کرد.
ادوارد بولور لیتون
ادوارد جرج بولور لیتون، رماننویس، شاعر، نمایشنامهنویس و سیاستمدار بریتانیایی بود که به خاطر ساخت کاخ باکینگهام برای خانواده سلطنتی این کشور مشهور شده است. در قرن نوزده رمانهای لیتون طرفداران زیادی داشتند و در یکی از رمانهایی به عنوان مقدمه نوشته است که شاید علوم در طول زمان کهنه و منسوخ شوند ولی این امر در مورد ادبیات صدق نمیکند. مطالعه داستانها همیشه جذاب بوده و موجب ایجاد انگیزه برای مطالعه میشود. او اعتقاد دارد برای علاقمند کردن جوانتر به مطالعه باید داستانهای قدیمی را به آنها پیشنهاد کرد.
ویکتور هوگو، شاعر و نویسنده فرانسوی هم کتاب را جام جهان نما دانسته و میگوید: خوشبخت، کسی است که به یکی از این دو چیز دست رسی دارد، یا کتابهای خوب یا دوستانی که اهل کتاب باشند. فرانسیس بیکن، فیلسوف و نویسنده انگلیسی هم میگوید: کمال انسانی تنها از راه خواندن کتاب انجام میگیرد.
سیسرون، نویسنده رومی هم اتاق بدون کتاب را مانند جسم بیروح میداند. لئون تولستوی، نویسنده روسی هم معتقد است: در دنیا لذتی نیست که با لذت مطالعه برابری کند. ماکسیم گورگی، دیگر نویسنده روسی هم میگوید: کتابها بودند که به من کمک کردند تا از باتلاق نادانی بیرون آیم وگرنه نابود میشدم. دنی دیدرو، نویسنده و فیلسوف فرانسوی هم میگوید: هنگامی که مردم از کتاب خواندن باز میمانند، از فکر کردن باز میمانند.
نظر شما