دوشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۵
وقتی کتاب‌فروش از چپ و راست می‌خورد/ یکی کرونا می‌زند یکی گرانی و کاهش قدرت خرید

موج جدید کرونا و ایجاد محدودیت‌های جدید و کاهش تردد مردم در شهر در کنار تعطیلی دانشگاه‌ها فصل سردی را برای کتاب‌فروشی‌ها رقم زده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب(ایبنا) آنا نوشت: کتاب و کتاب‌خوانی پیش از شیوع ویروس جهان‌گیر کرونا هم با مشکلات زیادی مواجه بود و به تبع فروش کتاب هم آنچنان که شایسته جامعه ایرانی باشد، بالا نبود. با توجه به شیوع موج جدید ویروس کرونا خبرگزاری آنا در پرونده «کتاب‌فروشی در روزگار کرونا» به بررسی وضعیت تولید، نشر و فروش کتاب می‌پردازد.
شیوع موج جدید ویروس کرونا با محدودیت‌های جدیدی برای برخی ارگان‌ها، سازمان‌ها و مراکز فرهنگی همراه بود و مردم نیز دوباره ترددهای غیرضروری را کاهش دادند. در این ایام سری به کتاب‌فروشی‌های راسته خیابان انقلاب زدیم تا وضعیت‌شان را بررسی کنیم.

کم‌رونق شدن خیابان انقلاب با تعطیلی دانشگاه‌ها
اولین کتاب‌فروشی که به آن سر زدیم فروشگاه کتاب اسم بود. به جز فروشنده‌های کتاب اسم کسی داخل فروشگاه نبود؛ علی رکاب، مدیر داخلی کتاب‌فروشی روی یکی از میزهای مطالعه فروشگاه نشسته بود و در حال خواندن کتابی بود. از حال و روز فروش کتاب در روزگار کرونا می‌پرسم؛ او می‌گوید پس از شیوع کرونا و تعطیلی دانشگاه‌ها فضای خیابان انقلاب کاملاً تغییر کرد چون این خیابان به دانشجوها زنده است. رونق خیابان انقلاب از بین رفته است. 
کتابفروشی
مدیر داخلی کتاب‌فروشی کتاب اسم عنوان می‌کند که تمامی موارد بهداشتی را رعایت می‌کنیم مراجعه کنندگان هم عمدتاً رعایت می‌کنند و اگر کسی هم ماسک نداشته باشد می‌تواند از ما اینجا ماسک‌های ارزان تهیه کنند.

رکاب با اشاره به اینکه مواد ضدعفونی‌کننده تهیه شده و فروشنده‌ها مرتب دست‌های خود را ضدعفونی می‌کنند، عنوان می‌کند: معمولاً خودمان جستجو کرده و کتاب را برای مشتری می‌آوریم، به همین دلیل در این زمینه مشکلی نداریم اما در هر صورت ما تا جایی که می‌شود سعی کرده‌ایم این موارد را رعایت کنیم تا إن‌شاءالله این بحران را پشت سر بگذاریم.

تاثیر گرانی کتاب و وضعیت اقتصادی مردم بیشتر از کرونا
در حین گپ و گفت ما مرد میانسالی به کتاب‌فروشی آمده و در حال تورق و مطالعه یک کتاب بود، به او نزدیک می‌شوم و می‌پرسم آیا بروز ویروس کرونا تاثیری در مراجعه او به کتاب‌فروشی داشته است که می‌گوید من چهل سال است با کتاب انس دارم و با اینکه معلم هستم حتی سابقه کتاب‌فروشی هم دارم. برخی در مقابله با کرونا دچار وسواس شده‌اند اما من با رعایت پروتکل‌های بهداشتی تردد دارم. او در ادامه می‌گوید گرانی کتاب و وضعیت اقتصادی مردم بیشتر از کرونا باعث خلوت شدن کتاب‌فروشی‌ها شده است.
کتابفروشی
کتاب‌فروشی بعدی که گشتی در آن زدم؛ ترنجستان سروش بود. در ورودی فروشگاه میزی برای معرفی رمان «پناه» که هفته گذشته رونمایی کرده بودند تعبیه شده بود. این فروشگاه هم خلوت بود و در حال آماده شدن برای پذیرایی از مشتریان خود در بعدازظهر.

با دلار ۲۵ هزار تومان چه کسی کتاب می‌خرد؟!
از ترنجستان سروش که خارج شدم دست‌فروشی را درحال چیدن کتاب دیدم. او می‌گوید کتاب غیرقانونی و افست نمی‌فروشم اما باز هم شهرداری سخت‌گیری می‌کند و اذیت می‌شوم. الان برخی دست‌فروش‌های کتاب خودشان از ترس ویروس کرونا کار را تعطیل کرده‌اند. مشکل هم فقط کرونا نیست؛ با دلار ۲۵ هزار تومان چه کسی کتاب می‌‌خرد؟

در ادامه بازدید از کتابفروشی‌ها سری به فروشگاه انتشارات مولی می‌زنم، محمودی از کتاب‌فروش‌های این فروشگاه می‌گوید نمایشگاه کتاب تهران لغو شده به همین دلیل قول‌هایی برای حمایت از ناشران و کتابفروشی‌ها داده شده اما باید ببینیم در عمل چه اتفاقی می‌افتد.

در خلوتی پیاده‌روهای خیابان انقلاب تک و توک افرادی روبه‌روی ویترین کتاب‌فروشی‌ها ایستاده‌اند، تعداد دست‌فروش‌های کتاب هم کمتر شده است. به نظر می‌رسد این خلوتی تا فروکش کردن موج کرونا و بازگشایی دانشگاه‌ها ادامه‌دار باشد. 
کتابفروشی
عباس غفاری، مدیر داخلی کتاب‌فروشی حکمت که در حوزه کتاب‌های حکمت، فلسفه و عرفان فعالیت می‌کنند، می‌گوید: فروش کتاب ضعیف بود و امسال هم با شیوع کرونا ضعیف‌تر شده است؛ بعضی روزها اصلاً هیچ مشتری نمی‌آید.

در فروشگاه کتاب کیهان پسر جوانی در حال تورق و بررسی چند کتاب بود، از او درباره خریدهایش سوال می‌پرسم؛ او می‌گوید تعدادی کتاب مذهبی و دینی برای خودم خریده‌ام. چون در یک مدرسه فعالیت می‌کنم در حال بررسی کتاب‌هایی برای رده سنی نوجوانان هستم. او در ادامه می‌گوید در ایام شیوع ویروس و قرنطینه خانگی توانسته تعدادی زیادی کتاب غیردرسی و عمومی را مطالعه کند.
کتابفروشی
یکی از فروشندگان کتاب‌فروشی کیهان ضمن بیان اینکه فروش کتاب خیلی کم شده است، می‌گوید: ما فروش مجازی هم داریم اما فروش مجازی و اینترنتی هم مقطعی بود و به اندازه‌ای نبوده که جبران کننده این دوره ضرر و زیان باشد. 

فروش با رعایت پروتکل‌های بهداشتی
سید محمدحسین طباطبایی فروشنده باسابقه کتاب‌فروشی به‌نشر درباره تأثیر کرونا بر فروش کتاب می‌گوید شرایط در اردیبهشت‌ماه و ماه مبارک رمضان بهتر شده بود اما موج جدید کرونا  دوباره مردم را خانه‌نشین و بازار را خراب کرد. او با اشاره به اینکه مدیر کتاب‌فروشی به‌نشر به تازگی تغییر کرده است و برنامه‌های خوبی برای گسترش فعالیت‌های فروشگاه در آینده نزدیک دارند، ادامه می‌دهد برای رونق و خروج از این رکود در حال بررسی برنامه‌هایی مثل طرح فروش قسطی کتاب و یا فروش تک جلدی از کتاب‌های چند جلدی هستیم.
کتابفروشی
در آخرین کتاب‌فروشی پای حرف‌های اکبر فرزانه، کتاب‌فروش فروشگاه انتشارات خوارزمی نشستم، او می‌گوید تابستان فصل فروش کتاب نیست اما در سال‌های گذشته و در ایام تعطیلی دانشگاه‌ها کتاب‌های تاریخی و رمان فروش خوبی داشت اما فروش امسال نسبت به همین زمان در سال قبل اوضاع فروش بدتر شده است؛ در کل وضعیت از بد بدتر شده است.

او ادامه می‌دهد؛ در این ایام عصرها چند مشتری داریم که آنها هم کسانی هستند که مرتباً با کتاب سروکار دارند و عاشقان کتاب هستند وگرنه عمده مخاطبان و مشتریان معمولی کتاب در این روزها ریزش کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها